Ігор Суркіс представив Валерія Газзаєва

Ігор Суркіс представив Валерія Газзаєва

Відразу ж після післяматчевої прес-конференції за участю Юрія Сьоміна на суд громадськості вийшли нові дійові особи. Першим узяв слово президент «Динамо» Ігор Суркіс.

- Мені складно говорити, – почав Ігор Михайлович. – Гадаю, Юрій Павлович вже все пояснив. Чисто людський вчинок з мого боку, щоб прибрати усілякі домисли. Неправильно говорити про те, що я незадоволений роботою Юрія Павловича. Я повністю задоволений як його роботою, так і тим, що він зробив із командою за півтора роки. На жаль, іноді життя рухає речами, які від нас не залежать. В даному випадку від мене нічого не залежало. Я намагався вмовити Юрія Павловича залишитися, але він ухвалив тверде рішення і повертається до свого рідного клубу. Його можна зрозуміти. Ані фінансова складова, ніщо інше в нас на порядку денному не стояло.

Природно, коли Юрій Павлович сказав мені однозначно, що йде, стало питання – хто? Я скажу відразу, слава богу, що на пострадянському просторі опинився тренер з великої букви – Валерій Георгійович Газзаєв. Я не буду характеризувати все те, що він виграв за останні роки, оскільки ви самі все чудово знаєте. Один тільки Кубок УЄФА говорить про багато чого. При цьому Валерій Георгійович виявився першим тренером на пострадянському просторі, хто виграв цей трофей.

У вас, напевно, будуть питання. Тому представляю вам нового головного тренера «Динамо», який вступив на посаду, вважайте, з сьогоднішнього дня і зараз піде знайомитися з командою, – Валерій Георгійович Газзаєв. Прошу любити і шанувати.

З цими словами Ігор Михайлович провів традиційну процедуру, під аплодисменти залу одягнувши Валерію Газзаєву шарф із динамівською емблемою, після чого відбулася невелика фотосесія.

- Від себе, а також від тих, хто любить київське «Динамо», хотів би побажати новому наставнику успіху, без якого у футболі не можна, - продовжив свою промову президент клубу. – Наше завдання, щоб команда прогресувала, щоб нарешті вийшла з підгрупи в Лізі чемпіонів. А ті амбіції, які є у Валерія Георгійовича, мене, як президента клубу, повністю влаштовують. У нас співпадають думки та ідеї. Якщо він захоче, то озвучить їх сам. Ні – ви будете спостерігати за грою нашої команди надалі.

Після цього слово перед представниками ЗМІ вже на новій посаді головного тренера «Динамо» тримав Валерій Газзаєв.

- Я вдячний, що починаю працювати в такому іменитому клубі. Природно, від цього клубу чекають тільки великих результатів. Я думаю, що спільними зусиллями, разом із командою, керівництвом клубу, ми постараємося не розчарувати вболівальників і, звичайно ж, досягати результату. Я отримав дуже хорошу команду, команду з хорошими традиціями й амбіціями, яка цього року провела блискучий сезон – виграла національну першість, дуже добре грала як у Лізі чемпіонів, так і в Кубку УЄФА. В цьому величезна заслуга Юрія Павловича Сьоміна, мого друга і колеги. Він провів хорошу роботу в клубі і на даний момент ми маємо дуже сильних молодих гравців і дуже хорошу команду. В чому ми з вами сьогодні і переконалися в матчі з «Шахтарем». Тому будемо працювати, і я сподіваюся, що всі разом ми будемо вболівати, перейматися й радіти нашим успіхам. Напевно, це також певною мірою символічно, що клубу «Динамо», щоправда, московському, я віддав 12 років свого життя – як гравець і як тренер. Тепер отримав запрошення працювати в київському «Динамо», за що вдячний Ігорю Михайловичу й, сподіваюся, разом із клубом досягатиму великих перемог.

- Валерію Георгійовичу, ви в Києві два дні. Якими були ваші перші кроки? І чим займалися сьогодні до приїзду на стадіон?


- З ранку я їздив на кладовище, побував біля могили Валерія Васильовича Лобановського, який залишив величезний слід не тільки в історії київського «Динамо», але і світового футболу. Після цього я приїхав на стадіон.

- Хто увійде до вашого тренерського штабу? Чи працюватиме з вами в Києві Олександр Стельмах?

- Зі мною в «Динамо» прийдуть Володимир Шевчук і Микола Латиш. Олександр Стельмах до Києва не приїде, оскільки на моє прохання зараз працює з «Аланією» і допомагає владикавказькому клубу з вирішенням питання виходу до Прем’єр-ліги. Також у тренерському штабі залишаться Валерій Зуєв і Олег Лужний.

- Віктор Леоненко в одному з інтерв’ю сказав, що «якщо до «Динамо» приходить Газзаєв, то більше «Шахтар» не буде обігрувати «Динамо».Як ви вважаєте, чи тільки «Шахтар» небезпечний у чемпіонаті України?

- Вітя – дуже оригінальна людина (посміхається). А що стосується «Шахтаря», то можу сказати одне: головне, щоб «Динамо» щороку вигравало національну першість. Звичайно, «Шахтар» – принциповий суперник, у нас завжди принципові ігри, тому будемо прагнути грати максимально добре. В цілому, гадаю, завдання, які стоять сьогодні перед клубом, дуже великі. І з тим успіхом, якого досягло «Динамо» цього сезону, ми маємо рухатися далі. Команда має прогресувати, особливо молоді талановиті гравці. За тиждень у мене була не одна розмова як з Ігорем Михайловичем, так і з Юрієм Павловичем, який дав мені вичерпну інформацію по команді і конкретно по кожному гравцю. Я вважаю, що головне наше завдання – завжди і скрізь добре виступати.

- Вчора ви спостерігали за грою дублюючого складу, сьогодні стежили за грою «основи». Чи є у вас певні міркування, які лінії потребують зміцнення? Яких придбань варто очікувати найближчим часом?

- Я хочу сказати, що команда дуже добре укомплектована. Є дуже хороші гравці – як досвідчені, так і молодь, яка здатна зростати. На сьогоднішній день є травмовані гравці дуже високого рівня, проте, будемо прагнути укріплювати позиції. Нових гравців буде максимум один-два, не більше.

- Футболісти виходять з відпустки 20 червня. Які у вас плани на міжсезоння?

- На жаль, у нас не буде можливості провести повноцінну підготовку, оскільки вже 11 липня матчем за Суперкубок України стартує наступний сезон. У нас плануються єдині збори, які з 24 червня проходитимуть в Австрії. А з 21-го числа футболісти зберуться в повному складі, після чого будуть проходити медичне обстеження. Виняток становлять лише троє футболістів – Ель Каддурі, Юссуф і Бангура, – які будуть виступати за свої національні збірні. Вони приєднаються до команди 1 липня. Інші ж приступлять до тренувальних занять 24 червня.

- Якщо команда виграє Кубок УЄФА чи Лігу чемпіонів, ви все ж таки збриєте вуса?


- (сміх у залі) Це вже не смішно (посміхається). Можу лише сказати, що я нікому і ніколи подібних обіцянок не давав.

- Які плани і надії ви пов’язуєте з «Динамо» в Лізі чемпіонів?

- Я хочу виграти Лігу чемпіонів! Вас влаштує така відповідь? (аплодисменти в залі) Ми будемо робити все можливе, щоб якомога успішніше виступити в цьому турнірі, як і на європейській арені в цілому. Будемо докладати всіх зусиль, а як воно складеться насправді – зараз дуже складно говорити про це. Згадується півфінал Кубка УЄФА між «Динамо» і «Шахтарем». Та команда, яка вигравала це двохматчеве протистояння, вигравала Кубок УЄФА. Напевно, не вистачило трохи вдачі. У футболі дуже багато проблем, з якими доводиться стикатися тренеру.

Якщо конкретно по кожному турніру, то в Лізі чемпіонів є завдання вийти з підгрупи, в чемпіонаті – посісти перше місце, поставлено завдання виграти Кубок і Суперкубок України. Гадаю, тут немає особливих секретів. Такий клуб, як «Динамо», з такими амбіціями і традиціями, інших завдань просто не може ставити.

- З наступного сезону Ліга чемпіонів і Кубок УЄФА зазнають істотних змін формату проведення турнірів. Як ви вважаєте, чи зіграє це на руку українським клубам?


- Звичайно. Я вважаю, що вже велике досягнення той факт, що «Шахтар» виграв Кубок УЄФА, а «Динамо» грало у півфіналі цього турніру. Коли є такий прогрес, то і середній рівень команд також зростає з урахуванням досягнення великих цілей. Наочний приклад – російський чемпіонат, де ЦСКА і «Зеніт» по черзі здобували Кубок УЄФА, а решта команд намагається тягнутися до цих клубів.

- За рахунок чого ви збираєтеся підсилювати гру команди? Та все ж, які лінії потребують зміцнення?

- Я гадаю, необхідно підсилити середню лінію й лінію оборони. Знову ж таки, враховуючи групу травмованих гравців. Той же Михалик повернеться до загальної групи лише в серпні, а вже в середині вересня нам стартувати в Лізі чемпіонів. Тому є певні проблеми. Проте, вважаю, що команда укомплектована достатньо добре, і я говорю це щиро. Сьогодні я дивився за перебігом матчу трохи іншими очима, з урахуванням того, що приступаю до роботи в цьому клубі. Можу сказати, що в команді достатньо висока конкуренція, що практично завжди дає позитивний результат.

- У чемпіонаті України виступають кілька гравців, знайомих вам по роботі в ЦСКА – зокрема, Ролан Гусєв, Самодін... Ці гравці не входять до сфери ваших інтересів?

- Ні.

- Відомо, що Роман Єременко може зіграти за збірну Фінляндії на молодіжному чемпіонаті Європи. Чи буде йому надано відпочинок, як і африканським футболістам «Динамо»?

- По Єременку складно сказати. Є положення, відповідно до якого клуб зобов’язаний надати футболіста для виступів за збірну своєї країни. А питання про його відпустку ми обговоримо додатково.

- Загальновизнаними лідерами «Динамо» на даний момент є Алієв і Мілевський. Але останнім часом вони часто згадувалися в пресі не за футбольні заслуги. Наскільки вам сподобалася їхня гра сьогодні?

- Я гадаю, тут більше розмов, ніж фактів. Я бачу, що це абсолютно професійні футболісти, які грають на стабільно високому рівні, які цього року зробили значний прогрес у своїй кар’єрі. Я це не просто так говорю, а зі слів Юрія Павловича, який також сказав, що хлопці дуже багато працюють. Гадаю, якщо їх одного разу побачили на дискотеці, це не означає, що вони займаються чимось не тим. Сподіваюся, таких проблем у нас не буде і надалі, як і в клубах, де я працював раніше.

- Чи можна вас назвати прихильником більш атакувального футболу, ніж Юрій Павлович?

- Гадаю, в кожного тренера своя методика, своя тактика – як командна, так і індивідуальна. Адже ми не можемо однаково мислити і робити…

- Тривалий час вас вважали одним із головних претендентів на заміщення Мирчи Луческу на посаді головного тренера «Шахтаря». Наскільки ці чутки відповідають дійсності?


- Це тільки чутки, причому не тільки по «Шахтарю», але й по інших клубах. Зараз, напевно, немає жодної потреби їх коментувати. Сьогодні я є головним тренером «Динамо» і разом із президентом і футболістами зроблю все можливе для того, щоб цей клуб прогресував.

- Як ви провели півроку своєї творчої відпустки?

- Відпустку я провів дуже активно. Окрім футболу є інші проблеми й радощі життя. У спокійній обстановці я дивився, аналізував, вивчав все те, що відбувається на футбольних полях. Також займався особистими питаннями й сімейними зобов’язаннями. В мене троє дітей, онучка. Необхідно було їм приділяти час, чого не вдавалося робити за 20 років тренерської кар’єри.

Дивіться фотогалерею

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер