Ігор Суркіс: «Старт у Лізі на тверду «четвірку»

Ігор Суркіс: «Старт у Лізі на тверду «четвірку»

Президент «Динамо» Ігор Суркіс поділився враженнями про стартовий поєдинок в Лізі чемпіонів проти «Арсеналу».

- Потрібно реально дивитися на речі. Ще рік або два тому ми і не мріяли, щоб із таким «Арсеналом» зіграти внічию 1:1. Не знаю, яку установку на гру давав хлопцям Юрій Сьомін, але, схоже, вони її виконали. Вважаю, що в другому таймі ми ні в чому не поступалися «Арсеналу», а іноді й перегравали суперника. Але у футболі ніхто не застрахований від випадковостей, в яких не можна когось звинувачувати. То Бангура пас не віддав, то в потрібний момент не пробив по воротах, як він це робив упродовж усього матчу. Тоді, можливо, і не було б тієї контратаки, після якої пропустили гол і матч закінчився б нашою перемогою. Але на сьогодні я можу сказати, що команда однозначно прогресує. Зіграти внічию з «Арсеналом», нехай навіть і на своєму полі, це теж гідний результат. Якщо ви пам'ятаєте, минулого року ми вже до 15-20 хвилини програвали будь-якому супернику з рахунком 2:0 або 3:0. Тобто, прогрес очевидний. Але відразу все не робиться, на своїх помилках потрібно вчитися.

- Враховуючи результат торішньої Ліги чемпіонів, останні дні для вас, напевно, були дуже хвилюючими. Та й уболівальники чекали цього матчу із особливим нетерпінням…


- Природно, нам хочеться якомога вдаліше виступити в Лізі чемпіонів, оскільки до цього ми два роки поспіль засмучували наших уболівальників. Адже ми граємо, перш за все, для них. Я вважаю, що наш старт вийшов на тверду «четвірку», хлопці разом із тренерським штабом зроблять відповідні висновки з приводу допущених помилок, ми продовжуватимемо гідно виступати далі й набиратися досвіду в міжнародних матчах. Гадаю, пройде зовсім небагато часу, перш ніж він з'явиться, і ми перестанемо бути хлопчиками для биття в Європі.

- Гру команда налагодила, але залишилася одна проблема: продовжуємо пропускати на останніх хвилинах…

- Річ у тому, що ми могли пропустити гол і в першому таймі, а після перерви могли і забити, якби Бангура віддав пас. Але це футбол, і я маю оцінювати гру, а не керуватися емоціями. Вважаю, що сьогодні з «Арсеналом» ми зіграли на дуже пристойному рівні, а в другому таймі і взагалі переграли суперника. Але перед нами не стоїть завдання виграти за будь-яку ціну або пройти далі, щоб потім оступитися і програти. Головне – створити хорошу, боєздатну команду. Сьогодні в складі «Динамо» на полі грало достатньо багато футболістів, які вперше брали участь у матчі Ліги чемпіонів. Я їх всіх не юуду перераховувати, ви самі все чудово знаєте. Цей матч ми могли як виграти, так і програти, але можу сказати одне – вперше за два останні роки мені не соромно за команду. На футбольному полі вона боролася. Після матчу я подякував хлопцям за гру. На жаль, ми не забили, і відразу отримали м'яч у свої ворота. Це футбол. Хоча, якщо уважно подивитися, ви побачите, що цей гол нам був забитий з чистого положення «поза грою».

- Багато хто бачить «Арсенал» фаворитом групи і вважають, що решта команд боротиметься за друге місце з рівними шансами…


- На мій погляд, у нас абсолютно рівна група і говорити, що «Арсенал» або хтось ще є фаворитом і непереможний на своєму полі, не доводиться. «Фенербахче» – дуже сильний суперник. У нас будь-яка команда може як вийти з групи, так і опинитися на четвертому місці. Але, природно, за грою, підбором гравців і майстерністю тренера, який багато років працює з цією командою, я вважаю, що «Арсенал» – справді фаворит.

- Що з Юссуфом?

- Він, швидше за все, потягнув м'яз і отримав серйозну травму. Чи надовго вийде з гри, поки не знаю. Сьогодні ніхто не говорить про те, що в нас не грав креативний футболіст Гусєв, а також Корреа, який, дасть Бог, вже скоро повернеться до гри. А найголовніше, ми могли би спричинити значно більше турбот «Арсеналу», якби на полі був чудово підготовлений Артем Мілевський. Але, на жаль, він, граючи за збірну нашої країни, отримав травму. Таке трапляється. Сьогодні на поле вийшли ті, хто на даний момент краще за всіх готовий. У нас є Шацьких, є Гіоане. Це футболісти, які будь-якої хвилини можуть вийти і підсилити гру команди.

- Як оціните гру Романа Єременка?

- Було видно, що в першому таймі він спочатку помітно хвилювався. Був момент, коли він віддав пас назад, м'яч перехопив суперник і міг забити нам гол. В принципі, Рома виконав величезний об'єм роботи. Потрібно ще раз уважно переглянути матч, не хвилюючись, але наскільки я зрозумів, Юрій Павлович позбавив «Арсенал» найголовнішого козиря – швидкості. Для цього потрібно було перекрити фланги. Але технічна майстерність «Арсеналу» сумарно вища за майстерність гравців «Динамо». Наша команда сьогодні це компенсувала самовіддачею, всі робили що могли, тобто, віддавалися грі на 100%. Можливо, на сьогодні це межа наших можливостей, але в будь-якому випадку, якщо ми хочемо чогось досягти, команда має зростати.

- Які шанси Романа Єременка, щоб «Динамо» підписало з ним повноцінний контракт?


- Ми би підписали з ним таку угоду відразу, але за часом не встигали це зробити до закриття трансферного вікна. Все потрібно було зробити швидко, тому, щоб не вступати в тривалі переговори, домовилися із футболістом та його клубом «Удинезе» про оренду. Крім того, я вважаю, що це хороша практика, адже є можливість його викупити, якщо футболіст підійде нашій команді. Ми це обов'язково зробимо після закінчення нинішньої угоди. Але не можна про футболіста судити по одній грі.

- Яка ситуація з Малхазом Асатіані?

- Така ж. Він у нас в оренді з правом викупу.

- Він зможе допомогти команді, особливо через травму Юссуфа?

- Якщо набере необхідні кондиції – так. Це досвідчений футболіст, який виступав в такій команді, як «Локомотив» під керівництвом Юрія Павловича. Грав достатньо надійно та успішно. Він може виступати на будь-якій позиції – як опорного півзахисника, так і центрального. Він належить до креативних футболістів, які можуть скласти конкуренцію в команді. Але не забувайте, що в нас ще є талановита молодь.

Світлана Полякова, Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер