Ігор СУРКІС: «Український дух не порівняти ні з чим»

Ігор СУРКІС: «Український дух не порівняти ні з чим»

- Ви вже підбили підсумки року для себе, як для президента клубу?

- Так, ми давно визначили, що цього року нічого не вдалося. Вдається тоді, коли щось виграєш. А ми не виграли жодного трофея, третє місце в минулому чемпіонаті вже точно не може розцінюватися як успіх для київського «Динамо». Тому ми з Олегом Володимировичем сьогодні ще раз зустрічалися й знову обговорювали наші плани. Я, як і всі, сподіваюся, що 2014-й рік буде більш вдалим. Для цього потрібно добре працювати як мені, так і головному тренеру, і футболістам, і всьому колективу, який працює в «Динамо».

- Тим не менш, із групи Ліги Європи команда вийшла, зараз посідає друге місце в чемпіонаті. Не все так погано?

- Якщо ми будемо дивитися на ці показники із цією грою, яку зараз показує команда, в перспективі у нас не буде нічого хорошого. Олег Володимирович та хлопці, з якими я зустрічався до того, як вони поїхали у відпустку (це лідери нашої команди), розуміють, що якість гри потрібно покращувати, щоб успіхи команди були підтверджені хорошим рівнем гри. Тоді вболівальники пробачать і поразки, якщо вони будуть, і нас не будуть настільки сильно критикувати, а критики було багато на адресу Олега Володимировича та мене, оскільки головного тренера призначає президент клубу. Я із себе відповідальності ніколи не знімав, ні від кого не ховався, не бігав, і готовий нести свій вантаж. Але, сподіваюся, успіхи команди мене також будуть радувати.

- Чи плануються якісь трансфери під час зимової перерви?

- Ні, поки не плануємо. Розмовляли з Олегом Володимировичем на цю тему, чекаємо, поки відкриється трансферне вікно в Європі, можливо, тоді по наших гравцях будуть якісь пропозиції. Звичайно, провідних футболістів ми продавати не збираємося, але, якщо якісь позиції будуть ослабленими, будемо шукати можливість їх підсилити. На даний момент хотілося б підсилити зону правого захисника, й у нас є вже дехто на прикметі, й, можливо, найближчим часом ми вже розпочнемо переговори. Це єдине можливе придбання.

- А є зайві футболісти, кого Блохін не бачить у команді?

- Блохін настільки ґрунтовно «почистив» команду, коли прийшов, що, вважаю, зайвих у нас немає, а є жива конкуренція. Я дуже сподіваюся на повернення Гармаша, Селіна. Коли українці здорові, конкурентоздатні та присутні в команді, український дух не порівняти ні з чим. Тоді й легіонери розуміють, що потрібно грати на більш якісному та високому рівні, щоб бути сильнішими. Яскравий приклад – це Макаренко та Сидорчук, які цього сезону заявили про себе. З усією відповідальністю можу сказати, що це будуть два провідних футболіста «Динамо» на найближчі п'ять або більше років, безсумнівно. Звичайно, величезною втратою став Гармаш, якщо ви пам'ятаєте, за його присутності в матчах із «Спартаком» та «Зенітом» була зовсім інша команда – яка грала збалансовано як в обороні, так і в атаці. Так, буває, що відсутність одного гравця так сильно позначається. Денис на сьогодні – це футболіст, який на футбольному полі вже може все. Сподіваюся, з його поверненням до команди прийдуть й успіхи.

- Чи стежите ви за «Валенсією»? Це команда, яку «Динамо» може пройти?

- Я дивився їхню останню гру, й маю сказати, «Валенсія» справила на мене сильне враження, я навіть не очікував, що вона настільки потужно зіграє з «Реалом». Розмовляв на цю тему з Олегом Володимировичем, і бачив, що той вогник, який був у нього під час жеребкування, трохи згас. Гадаю, потрібно не просто добре працювати, а віддаватися на 100 відсотків протягом місяця та шести днів. Цього достатньо, щоб добре підготуватися. Психологічно ми будемо розвантажені, а «Валенсія», напевно, перебуває не на тому місці, на якому хотіла б. Якщо ми хочемо чогось досягти, вважаю, «Валенсію» ми маємо проходити. Таке поставлено завдання, потім буде нове. Я дуже хочу щось виграти, пройтися з кубком Ліги Європи або Ліги чемпіонів. Просто його потримати в руках я можу й так – поїхати до УЄФА або в гості до будь-якої команди, яка його виграла, мене приймуть із розпростертими обіймами. Але зовсім інша справа, коли цього досягла команда. Не потрібно гучних гасел, а необхідно поступово до цього йти.

- Кажуть, ви збираєтеся робити «чистку» в клубі, відпускати людей, кому за 60...

- Пишуть про те, що я мало не поголовно всіх звільняю. Так, є певні процеси. Які мають відбуватися в такому клубі, як «Динамо». У нас працює достатньо багато людей, яким не просто за 60, а вже за 70. Є ветерани, як Біба або Мунтян, що значить, таких людей вигнати з клубу? Я навіть не розумію, як їх можна прибрати? Разом зі спортивним директором Олексієм Михайличенком ми зараз працюємо над створенням Фонду ветеранів. Якщо вони не будуть працювати на клуб, а в такому почесному віці їздити, наприклад, у відрядження, проблематично, хоча Біба ще півроку тому їздив постійно, – ветерани будуть входити до цього фонду. Там будуть закладені певні кошти для їхньої підтримки. Наприклад, у нас є Коман, який значиться у клубі, хоча навіть сюди не приходить, але він же поважна людина. Враховуючи те, що тепер ми звітуємо перед УЄФА за кожну копійку, цей, так званий, фінансовий Fair play викликає дуже багато запитань та сильно впливає навіть на психологічний стан у клубі. Там можна витрачати лише те, що заробив, плюс 15 мільйонів додатково протягом трьох років. У нас було тестування УЄФА, протягом півтора місяця вони перебували у нас в клубі, ми відзвітували, звідки в нас гроші на літню трансферну кампанію. Вони все прийняли, але надалі це буде набагато складніше й складніше. Наш футбол розвивається зі спортивної точки зору, а не з комерційної, а хотілося б, щоб другий компонент також підіймався. Тоді від якості телевізійної картинки клуб буде заробляти більше грошей. А в нас картинка поліпшується – а клуб грошей не заробляє. Футбол став якіснішим, ніж десять років тому, а квитки продаються за тією ж ціною. Суми від рекламодавців, які йшли до клубу десять років тому й зараз, приблизно такі ж самі. Це все – ті гроші, які західні клуби збирають дуже легко. Придбання якогось хорошого футболіста, навіть не зіркового, в західному клубі дає від продажу атрибутики в перші місяці величезну кількість грошей. У нас атрибутика продається, я, буває, їжджу містом, заходжу до того чи іншого магазину – її багато, але виявляється, її продаж не контролює клуб. Але притягнути до відповідальності якусь бабусю, яка працює в кіоску, все одно, що взяти гріх на душу, адже вона, можливо, від продажу футболок перед матчем живе. Я ніколи не намагався так запатентувати бренд «Динамо», щоб усі отримані кошти від продажу атрибутики йшли лише до казни клубу. Я розумію, у нас важка ситуація в країні, а фінансова складова не така, як в Європі, тому ми маємо з цим поки миритися.

Але, за великим рахунком, я вважаю, клуби зі Східної Європи (ЦСКА, «Зеніт» уже звертаються з подібною ініціативою) мають зібратися та звернутися до УЄФА, щоб нам дали якісь преференції. Якщо до нас будуть ставитися так само жорстко, як до таких клубів, як «Челсі», який із кожного матчу збирає по 4-5 млн, мені здається, від цього футбол не виграє, а лише втратить. Потрібно знаходити якісь шляхи, тим паче, що в УЄФА у нас є свій посол. Я й зі своїм братом розмовляв на цю тему, потрібно намагатися якимось чином не обійти цей фінансовий Fair play, оскільки ми законослухняні, а домагатися того, щоб на якийсь час нам дали певні пільги. Я дуже довго розмовляв про це й із Ринатом Ахметовим, він також розуміє, що так склалося, що за це трансферне вікно було продано та придбано футболістів на велику суму. Наприклад, якщо я завтра продам Ярмоленка та Хачеріді, звичайно, на ці гроші я можу придбати трьох або чотирьох гравців, але я ж не хочу послаблювати свою команду. Вболівальники вимагають від головного тренера та від мене результату, ми хочемо спортивної складової, боротьби, тому й потрібно розмовляти. Це дуже важке питання.

- Кажуть, ви збираєтеся віддати Богданова в «Металіст»?


- Якщо я його продам, ви про це дізнаєтеся.

- Чому ви сказали, що Блохін залишається до літа? У нього ж контракт розрахований на більш тривалий термін?

- Я сказав, що в разі виконання обумовлених завдань, Блохін буде продовжувати працювати та виконувати свій контракт. Торік наше третє місце можна назвати випадковістю, якщо цього року подібне повториться, це буде тенденцією. А таких тенденцій я, як президент клубу, не люблю.

- Як Блохін це сприйняв?

- Абсолютно нормально. Він розуміє, що потрібно давати результат. Він же не прийшов працювати до клубу лише тому, що він Блохін. Ми всі милувалися та отримували задоволення від його гри, коли він був футболістом. Тепер я хочу отримувати насолоду від його тренерської роботи, і я йому про це сказав.

- Чи відчуваєте ви, що у нього непростий характер? Або з вами такі фокуси не проходять, як із пресою?

- Не проходять. Ви його провокуєте, тому з вами і проходить. Знаючи Блохіна, вам потрібні сенсації. Якщо все буде тихо та спокійно, ваші канали ніхто не буде дивитися. Якби я був телевізійником, я б хотів скандалів, «гаряченьких» новин. А спровокувати Блохіна дуже легко. Раніше я також був занадто емоційним, а зараз став більш досвідченим, «з'їв» те, що Блохін ще не встигнув, він ще багато речей пропускає через серце, а потрібно до цього ставитися спокійніше. Йому якось поставили запитання про те, чи піде він у відставку – реакція була бурхливою, ви це показали. Ваш канал дивляться. Я вам можу сказати одне: Блохін є Блохін, я вам можу окремо лекцію прочитати про нього. Повірте, у нього був непростий характер і коли він працював із Лобановським. Адміністратор команди Олександр Чубаров якось розповідав, як Лобановський його відправляв із Тбілісі. А матч був вирішальний, за чемпіонство. А Блохін вийшов на тренування і сказав, що у нього щось болить. Лобановський каже: «Квиточок – і на літак». Блохін, мовляв, ні-ні, Васильович, зможу грати, але Лобановський його відправив, Блохін полетів, команда зіграла внічию та стала чемпіоном. Так, у нього є характер, і в 60 років його вже не змінити. Я не дозволяю собі хамства стосовно до нього, й до себе його також не буду терпіти, й він це знає. У нас рівні, гарні, робочі стосунки, і я сподіваюся, це взаємно.

- Як ви відреагували на рішення Виконкому ФФУ змінити регламент УПЛ? Тепер кворум становить ½+1 учасників.

- Виконком ФФУ, прийнявши таке рішення, не розуміє, що ми ще голосно заявимо про свою позицію. І на сьогоднішній день не вони будують український футбол, а ми, клуби, делегуємо гравців до збірних. І перш, ніж прийняти таке рішення, вони мали порадитися з нами, узгодити, а вони вважають, що якщо є меншість, то до її думки не потрібно дослухатися. Повірте мені, я зможу зробити так, щоб до думки київського «Динамо» дослухалися. Вони прийняли рішення самовільно, порушуючи регламент, і наш клуб та я особисто це їм доведу. Якщо потрібно буде, через Лозаннський суд, через ФІФА, через УЄФА. Такі речі робити не можна. Якщо це зроблено для того, щоб виключити «Арсенал» із чемпіонату, то я не заперечую та письмово можу це підтвердити. А якщо це зроблено для того, щоб обрати керівні органи Прем'єр-ліги, то я скажу, можливо, сенсаційно: «У цьому чемпіонаті вони будуть грати самі, без «Динамо» Київ». 12 років, коли мій брат був президентом ФФУ, все робилося навпаки: хотіли рівні умови для всіх, щоб кожен голос було почуто. А тепер займаються тим, що навіть неможливо припустити, що люди можуть на це піти. Зараз на всі регламентні норми уваги не звертається – просто «ми прийняли рішення». Чому? Тому що, бачте, не можуть обрати Данилова президентом УПЛ. А хто такий Данилов взагалі? Я хочу зрозуміти! Він збанкрутілий функціонер, який поклав на лопатки такий клуб, як ФК «Харків». І він входить до керівних органів нашого футболу. Ми створюємо цей продукт. Він же має хоча б зустрітися з нами, розповісти, пояснити, чого він хоче, як буду рухатися наш футбол. Ми сьогодні з одного боку обмежені жорсткими рамками Fair Play із 2014-го року, а з іншого боку, нам кажуть: «Якщо ви не створите єдиний пул, ми заробляти гроші не будемо». А якщо ми не будемо заробляти гроші, навіщо нам потрібна ця організація? Я за те, щоб ФФУ, де все чесно та прозоро, проводила чемпіонат. Питань немає, ми туди будемо перераховувати гроші. А так, як зараз, коли меншість чути не хочуть, а чують лише більшість, нехай ця більшість проводить окремий чемпіонат.

- Тобто ви за те, щоб ліквідувати УПЛ, як організацію?

- Безсумнівно. Я хочу, щоб, перш за все, УПЛ відзвітувала за свою роботу. Вона існувала не за свої гроші, а за наші. Ми маємо право запитати, де наші гроші? Покажіть! Моя думка – ця організація не потрібна, але якщо інші клуби приймуть рішення, що вона потрібна – будь-ласка. Але ви сьогодні враховуйте думку тих клубів, які з тих чи інших причин сьогодні в меншості.

- Пан Коньков казав про те, що клуби ФФУ не зверталися до ФФУ та не висловлювали свої вимоги та претензії...

- А у нас немає вимог та претензій. Особливо до Конькова. У нас до ФФУ немає жодних питань. У нас вони є до Виконкому, який прийняв таке рішення, а до цього в нас були питання до Данилова. Але це наші внутрішні справи. Тому що лише клуби створили цю Прем'єр -лігу. І нам вирішувати, ліквідувати її або переобирати її президента. До чого додумалися... 18 числа ми мали зібратися на засідання, й на порядку денному стояло два питання. Перше – справа «Арсенала», друге – обрання президента УПЛ на чотири роки. Не на два роки вже, а на чотири! Він побачив, що не так просто обиратися, й вирішив, навіщо я буду кожні два роки робити перевибори, краще буду відразу чотири роки керувати. Ну так же не буває. І повірте мені, не буде, ми скажемо та заявимо про це голосно, подобається це комусь чи ні.

Ми маємо бути об'єктивними. Мій брат протягом 12-ти років, будучи президентом ФФУ, ніколи подібних речей собі не дозволяв. Він працював. Так, він мій брат, комусь це не подобалося. Якби брат Ахметова був президентом ФФУ, мені б це теж не подобалося. Але Ахметов, як мудра людина, щиро сказав, що хоче дивитися вперед, а не назад. Ми завжди поважали команду «Шахтар», так давайте поважати київське «Динамо»! І це я не кажу зараз про інші команди: «Дніпро», «Карпати» тощо. Це кістяк нашого чемпіонату. Що буде, якщо в нас відбудеться розкол? Ви не хочете за нас проголосувати? Давайте на Виконкомі проголосуємо так, щоб більшість була 8+1. Так дивіться, щоб ми не зробили так, щоб він ще й більшість не зібрав! Тоді що вони будуть робити? Меншістю Данилова обирати? Я за те, щоб ми зібралися, висловили все в очі. Я сьогодні не кажу, що я проти Данилова. Я кажу, що я проти того, як це все відбувається. Так чіплятися за своє крісло, будь-якими шляхами! І це та людина, яка свого часу, знімаючи мого брата, гасла писала на парканах разом із Ярославським. А сьогодні він тримається за своє крісло та рахує плюс один голос, мінус один голос... Тобі не довіряють сьогодні провідні клуби країни, та сам напиши заяву й піди. А він сьогодні сидить у президії ФФУ. Мені б на місці Конькова було б соромно, що така людина там сидить. Але якщо мене змусять розповісти про Данилова більше, повірте мені, я розповім.

- Можливо, тоді краще збиратися лише першими особами клубів?

- Хто має авторитет у футболі? Ахметов, Коломойський, Курченко, Жеваго, Шуфрич. Давайте зберемося всі разом, оберемо кілька кандидатур. Данилов так Данилов, я не заперечую. Але ця Прем'єр-ліга має щось робити, а не на папірці бути й ні на що не впливати. Штрафи збирає ФФУ, гроші заявочні ми платимо до ФФУ. Сьогодні все відбувається через ФФУ. У цьому питанні я абсолютно погоджуюсь із Димінським.

- А що про все це говорить Коломойський? Яка його позиція?

- Він перебуває трохи далі, й ті клуби, з якими він якимось чином пов'язаний, не приходять на це зібрання. Не знаю, хто на це наважився, але те, що прийняв виконком ФФ... не думаю, що Конькову або Попову – людям, які розуміються на футболі, тонко в ньому розбираються, – потрібно йти на такі речі стосовно до «Динамо», зокрема. Вважаю, це просто плювок в обличчя.

- З якими почуттями ви проводжаєте 2013-й рік та зустрічаєте 2014-й?

- Проводжаю 2013-й з оптимізмом. На щастя, всі мої близькі здорові, діти навчаються. Так, команда не досягла результатів, але, думаю, в нашому важкому житті це не найголовніше. Хоча для мене – це все моє життя. Сподіваюся, 2014-й рік буде більш радісним для команди, її вболівальників та для мене, в тому числі. Кожен рік ми живемо якимись надіями, намагаємося все погане залишити в минулому та з позитивом йти в майбутнє.

© www.fcdynamo.kiev.ua

* фото В.Раснера

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер