Игорь Суркис: «Во вторник состоялась историческая встреча»

Игорь Суркис: «Во вторник состоялась историческая встреча»

Рiвно чотири години тривала закрита зустрiч президентiв українських футбольних клубiв та керiвництва нашого футболу, метою якої було пiдняття рiвня в Українi улюбленої гри мiльйонiв. Одразу по її завершеннi президент київського "Динамо" Iгор Суркiс в iнтерв'ю "Експресу" подiлився враженнями вiд дебатiв з босами iнших команд.

- Iгоре Михайловичу, наскiльки плiдною була зустрiч президентiв клубiв i що саме на нiй вирiшили, щоб пiдняти рiвень українського футболу?

- Я вважаю цю подiю iсторичною. Такого ще не було, щоб за одним столом сидiли не лише президенти клубiв, але й люди, якi фiнансують українськi команди. Ми обсудили чимало принципових питань. Всi були згоднi з тим, що настав час робити якiсь конкретнi кроки для пiдняття рiвня нашого футболу i для того, щоб нашi команди не зазнавали фiаско в Європi. А для цього треба пiднiмати конкурентоспроможнiсть вiтчизняних клубiв. Маю на увазi те, щоб мiж другим та третiм мiсцем не було розриву у тридцять очок. Тому ми створили робочу групу, яку очолив президент ПФЛ Равiль Сафiуллiн. До неї також увiйшли президенти чотирьох провiдних клубiв. Вiдтепер ми спiльно працюватимео над полiпшенням рiвня суддiвства. Також постараємося залучити на стадiони вболiвальникiв. Ми говорили навiть про те, що на стадiонах повиннi добре функцiонувати туалети, а на трибунах можна буде перекусити бутерброд та попити соку чи кави. Робоча група має розробити комплексну програму i ми домовилися зустрiтися знову рiвно через мiсяць, 24 листопада. У цей день ми вислухаємо робочу групу i приймемо конкретнi рiшення.

- Якi саме пропозицiї зробило київське "Динамо" щодо поліпшення якостi вiтчизняного футболу?

- Ми були iнiцiаторами реформ в трансляцiях матчiв чемпiонату України. Треба зробити так, щоб вiд трансляцiї можна було б заробити кошти, бодай в десять разiв меншi, анiж в Росiї. А пiзнiше можна буде говорити i про збiльшення заробiткiв від трансляцiй. Ну, i тему арбiтражу також порушило "Динамо".

- Одним iз наслiдкiв цiєї iсторичної зустрiчi називали створення української прем'єр-лiги...

- Такий варiант обговорювався. Саме ця робоча група буде над цим працювати. Але я не хочу, щоб ми лише змiнили назву чемпiонат України на Прем'єр-лiгу. У цьому немає сенсу.

- Президент львiвських "Карпат" Петро Димiнський напередоднi зустрiчi заявив, що держава теж повинна втрутитися у підняття футболу, мовляв президенти клубiв не повиннi тягнути весь футбол на своїх плечах...

- Держава нехай працює над тим, щоб люди жили краще. Тодi ж i футбол буде якiснiший. В 1999-у роцi "Динамо" пiдняло футбол до найбiльшої планки. I тепер президенти клубiв повиннi повернутии втрачене. Я, Ахметов, Коломойський будемо знову збиратися, будемо говорити один одному в очi неприємнi речi, але свого ми все одно доб'ємося. Вiдтепер український футбол змiнить русло.

Олег Зубарук, газета „Експрес”.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер