Ігор Суркіс: «Я за те, щоб грала молодь»

Ігор Суркіс: «Я за те, щоб грала молодь»

Президент «Динамо» Ігор Суркіс поспілкувався з журналістами під час відкритого тренування своєї команди.

- Відкриті тренування, на яких присутні вболівальники, приносять користь?

- Звичайно, і вони повинні проводитись якомога частіше для того, щоб привернути вболівальників на трибуни. Ті люди, які прийшли на стадіон – це наше майбутнє. Сьогодні сюди прийшов один хлопчик чи дівчинка, а завтра вони приведуть друзів. Таким чином, ми виховуємо нове, культурне покоління вболівальників. У Конча-Заспі у нас створено прекрасні умови для тренувань, але туди дуже важко діставатись. Гадаю, ми повинні створити найбільш комфортні умови для наших фанів. Стадіон знаходиться у центрі міста, тому транспортних проблем не виникає. Ми повинні починати проводити подібні тренування хоча б раз на місяць, оскільки футбольна команда не просто виходить на показовий виступ – вона тренується в серйозному режимі, тому ми можемо дозволити собі такі заходи не дуже часто. Футболісти відчувають і бачать, що вони потрібні вболівальникам, що ними цікавляться, просять автографи, спілкуються з ними, тому я вважаю, що це дуже хороша ініціатива.

- Такі заняття піднімають настрій?


- Звичайно, причому не тільки футболістам, але й тренерам. Гравці розуміють, що заради людей, які щиро радіють кожному їхньому руху навіть на тренуванні, вони повинні викладатись на сто відсотків в офіційних матчах.

- Ігорю Михайловичу, чи вірите ви, що «Динамо» все ж удасться завоювати золоті медалі?


- Усе можливо. Футбол – це такий вид спорту, де потрібно вірити до останньої секунди. Однак, якщо «золото» все ж візьме «Шахтар», це буде заслужено. Він лідирував впродовж усього чемпіонату, але ми його майже наздогнали, потріпали нерви. Для нас виграти «золото» чемпіонату не є першочерговою метою. Таке завдання ми ставили перед Анатолієм Дем’яненком минулого року, коли святкували 80-річчя клубу. Тоді команда виграла все. Але ми ославились в Європі. Я, як президент клубу, більше такої ганьби не терпітиму. Краще ми взагалі не братимемо участь у Лізі чемпіонів, а будемо створювати і готувати команду, яка гратиме там достойно. Якщо ми будемо другими в чемпіонаті, у нас буде важкий прохідний бар’єр до групового раунду Ліги чемпіонів, оскільки ми знаходимось у групі «несіяних» команд. Те, що в Європі можна грати успішно, заявляти про себе і набиратись сил, довів російський «Зеніт», який наступного сезону стартує в Лізі чемпіонів уперше в своїй історії. Думаю, вони виглядатимуть гідно. Нам же потрібно запастись терпінням і трішки зачекати. Юрій Павлович робить потрібні кроки в правильному напряму.

- В останньому матчі гратиме Ярмоленко?

- Склад на гру визначає тренер, краще запитати в нього. Але я вважаю, нехай краще команда зазнає поразки, але молодь буде грати.

- Як ви ставитесь до практики стимулювання однієї з команд третьою стороною?

- Не буду говорити, що ми цього не робимо. Ми стимулюємо команду, яка грає проти нашого конкурента, щоб вона мала більшу мотивацію, виходячи на поле. Ви бачили, що «Ворскла» однозначно була простимульована третьою стороною. А що стосується донецького «Металурга», то там такі господарі, що я не думаю, що наша стимуляція може щось змінити. Команда боротиметься через патріотичні почуття до свого клубу. Але ось чи нам під силу відібрати очки в «Шахтаря» – це вже інше питання.

- Кого з орендованих гравців повертатимете в «Динамо»?

- Однозначно повертаємо Саблича. Упродовж усього сезону ми слідкували за нашою трійцею в «Хайдуку», але Верпаковскіс травмований, і його долю ми будемо вирішувати впродовж найближчих тижнів, а в Черната є пропозиція від "Тразбзонспора" і того ж "Хайдука". Якщо вони його влаштують, ми готові його відпустити.

- А бразильці?

- Клебер знаходиться в оренді до 1 серпня – він єдиний, хто може бути повернутий. Діого Рінкон орендований до кінця року, а оренду Родріго я, мабуть, також продовжу до зими. Він переніс важку травму, допомогти «Динамо» він не зможе, а нам потрібно, щоб тут люди грали, а не відновлювались. Тому нехай приїжджає після Нового року, якщо його ніхто не купить.

- А ви не шкодуєте, що свого часу відпустили Йєрко Леко, який на хорошому рахунку в «Монако» і гратиме за збірну Хорватії на Євро-2008?

- Є багато речей, про які можна шкодувати. Наприклад, що в Києві був Погребняк, а ми його не взяли. Якби не Юрій Павлович, то ми б шкодували, що Зозуля, Ярмоленко, Допілка, Мандзюк, Кравець ще б довгі роки грали за «дубль». Шкодувати не потрібно. Леко віддав «Динамо» кілька років життя, у нього були як хороші ігри, так і не дуже. Я йому дуже вдячний і бажаю успіхів. Коли буваю в Монте-Карло, ми з ним постійно бачимось і вечеряємо разом.

- Хто зараз відповідає в «Динамо» за селекцію?

- Резо Чохонолідзе разом із Володимиром Оніщенком. У цьому плані у нас усе змінилося. Хоча на деяких сайтах пишуть, що в «Динамо» все залишилось без змін, у нас в селекції працюють абсолютно нові люди, роботу яких курує генеральний директор клубу.

- У чому секрет харизми Юрія Сьоміна?

- Це дуже досвідчена людина, як ви знаєте, нещодавно йому виповнювались 61 рік. Для мене було важливо, щоб Юрій Павлович розібрався у нашому господарстві, і те, що в сьогоднішньому тренуванні беруть участь діти, говорить про те, що він слідкує не лише за найближчим резервом, але й заглядає далеко наперед. Мені це імпонує. Для Сьоміна, як і для Лобановського, у футболі немає дрібниць.

У нього було мало часу, щоб створити боєздатну команду, але я впевнений, що він це зробить, тому що він почав роботу з дуже правильних речей. Потрібно просто дати йому час, і я вдячний пресі, яка підтримує Юрія Павловича. Він не лише хороший тренер, а й хороша людина. Працювати з ним дуже легко, тому що разом із Резо Чохонелідзе він відповідає за весь футбол у клубі. Навіть про відкрите тренування я довідався лише за годину до її початку. Працював у своєму кабінеті, почув про тренування і вирішив спуститись, оскільки розумів, що в преси можуть бути питання, та й з Юрієм Павловичем потрібно було поспілкуватись. Тобто він узяв на себе все управління футбольним процесом, і це дуже важливо. Певен, що в нього все вийде.

- Але вас не засмучує, що Сьомін, швидше за все, не виграє цього сезону жодного трофею?

- Ми відстаємо від «Шахтаря» на одне очко. У першому колі ми програли в Києві «Дніпру», «Нафтовику-Укрнафті» і «Металісту». Хіба це були обов’язкові поразки? Сабо хотів комусь щось довести. Але команда, якщо вона за щось бореться, немає права на такі експерименти. А він поставив проти «Нафтовика» половину гравців «основи» і половину «дублерів». Ось і ці три очки, напевно, і зіграли рокову.

Коли Сьомін прийняв команду, у нас ніде не було прописано, що він повинен виграти Кубок і чемпіонат. Але було прописано створення боєздатної команди, яка через рік, підкреслюю – через рік, змогла б боротись у Європі за найвищі місця. «Динамо» тратить не державні кошти, як «Зеніт», а гроші своїх засновників, але я гадаю, що, як і «Зеніт», «Динамо» має все, щоб боротись за перемогу в європейських кубках. Таке ж завдання, до речі, декларує і «Шахтар». Але вирішувати їх потрібно планомірно і набравшись терпіння.

- Створення Прем’єр-ліги допоможе у вирішенні цих завдань?

- Мені важко про це говорити. Таке враження, що процес затягується, але ким – незрозуміло. Завтра клубні служби обговорюватимуть дату старту і календар, а 27 травня президенти повинні поставити жирну крапку, запропонувавши кандидатури керівників прем’єр-ліги, вивчивши їх та обравши президента. Ми вже два роки створюємо Прем’єр-лігу, а за цей час можна було створити кілька таких організацій. Усі власники клубів – великі бізнесмени, які володіють величезними підприємствами, тому таку організацію, як прем’єр-ліга, можна було створити і швидше.

Потрібно виводити наш футбол на інший, більш якісний рівень. Проведення таких відкритих тренувань поки цікаво 500-1000 вболівальникам, але з часом заповнюватиметься увесь стадіон. Потрібно підігрівати ажіотаж та інтерес до нашого футболу і робити неординарні речі. Це раніше, при СРСР, окрім футболу і горілки люди нічого не бачили, а зараз з’явилося багато альтернатив – наприклад, кінотеатри, ресторани, екрани телевізорів, на яких можна подивитись футбол так, наче ти сидиш на стадіоні, тому необхідно залучати людей на трибуни. Тоді наш чемпіонат стане абсолютно іншим.

- Винні в інциденті, який стався в Охтирці, уже покарані?

- Ми проводимо своє власне розслідування. Якби ми могли скоординувати наші дії з правоохоронними органами, було в значно легше. Я не хочу робити поспішних висновків, але можу сказати, із впевненістю відсотків на 70, що це була чиста провокація. З боку кого – скажу пізніше.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер