Ігор Суркіс: «Потрібно вдосконалюватися і рухатися вперед»

Ігор Суркіс: «Потрібно вдосконалюватися і рухатися вперед»

Сьогодні в конференц-залі стадіону «Динамо» ім. Валерія Лобановського відбулася прес-конференція за участю президента клубу Ігоря Суркіса. Журналісти поспілкувалися з Ігорем Михайловичем на різні теми, пріоритетною з яких була оцінка виступів команди в першій половині сезону 2008/2009.

- Я ухвалив рішення зібрати цю прес-конференцію, щоб підбити підсумки першої частини нинішнього сезону. Це зручна форма спілкування, завдяки якій виключаються різні інтерпретації на актуальні питання. Також хотів би подякувати вам, журналістам, оскільки впродовж цього часу ми відчували як критику, так і підтримку.

В принципі, сезон вдався. Чому – я відповім вже на ваші питання. Дещо не вдалося. Але футбол – це такий вид спорту, в якому немає межі. Треба вдосконалюватися і рухатися вперед. Я готовий відповісти на питання, які цікавлять вас.

- Сьогодні на конгресі Професійної футбольної ліги буде обрано нового президента ПФЛ. Як би ви могли прокоментувати висунення «Динамо» кандидатури Сергія Мохника?

- Скажу вам відверто – мене, як президента ФК «Динамо», посада президента ПФЛ абсолютно не хвилює. Равіль Сафіуллін, мабуть, в своєму останньому інтерв’ю просто заговорився. Він пригадав події п’ятирічної давнини, той гол запорізькому «Металургу», за який я вибачився особисто перед президентом «Шахтаря» Ринатом Ахметовим. Але це таке... Що стосується Сергія Мохника, то за винятком останнього часу, він ніколи не працював у структурі київського «Динамо». Він неодноразово намагався потрапити до мене на прийом, коли його вигнали з ПФЛ. Пояснив мені ситуацію – мовляв, посварився зі своїми безпосередніми начальниками Поповим і Сафіулліним, через що його вигнали на вулицю. А годувати дітей-то потрібно... Я представив Мохника нашому генеральному директору Резо Чохонелідзе, якого було тільки-но взято на свою посаду, і якого Сергій мав елементарно ввести в курс справи. Як говориться, ввести в нашу систему координат.

Як тільки була утворена прем’єр-ліга, Мохник просто втік з кабінету, який йому було виділено безпосередньо поряд із кабінетом Чохонелідзе, до новоствореної структури. Все ж таки, це його стихія – робота функціонером. Коли ж він прийшов до мене з питанням про балотування на пост президента ПФЛ, я здивувався: «Навіщо воно тобі потрібне?». «Дуже багато цікавого розкриється, якщо я туди прийду» – була його відповідь. Я не став перешкоджати, та і в принципі ПФЛ мене не цікавить. Я не впевнений, що Мохник стане президентом, але амбіції в нього по-справжньому великі. На даний момент ПФЛ – це мертва організація, що й підтвердив своєю відставкою її колишній президент Равіль Сафіуллін. Він розглядав всю футбольну інтригу лише в протистоянні «Динамо» із «Шахтарем», а розвиток футболу для нього був справою другорядною. Тепер він пішов до парламенту, займатися законодавчими актами. Можливо там у нього щось вийде.

- Повернемося до справ клубних. Ми всі бачимо по виступах в осінній частині сезону, як прогресує клуб. Як вам здається, яка головна складова успіху – психологічний підхід тренера, зростання самосвідомості та ідеї гравців, або селекційна політика?

- Тренер, як мені здається, в будь-якій команді є головною складовою успіху. На даний момент у нашій команді футболісти сприймають те, що дає тренер в тренувальному процесі та пропонує в матчах з різними суперниками. При цьому намагаються виконувати всі його тактичні напрацювання. Звичайно, не завжди виходить, але видно, що команда виконує задумки тренера на футбольному полі. Це можна було спостерігати, коли в команді був Лобановський, це можна спостерігати і зараз, з приходом Сьоміна.

Рік тому, представляючи Юрія Павловича, я не обіцяв, що за кілька найближчих років ми виграємо європейський кубок, але прогрес буде очевидним. Так, ми не досягли того, чого хотіли. Перед «Динамо» стояло завдання потрапити до плей-оф Ліги чемпіонів, але нам не вдалося виконати його. Проте, ви маєте погодитися, що наша доля в груповому турнірі Ліги чемпіонів, аж до 5-го туру, залежала лише від нас. Якби обіграли вдома «Порту», гадаю, в двох матчах, з «Арсеналом» і «Фенербахче», нам би вдалося набрати одне очко і вийти до плей-оф. Не вдалося перемогти португальців – залишався шанс переграти «Арсенал» у Лондоні. Все залежало від нас, але не склалося. Я говорив, що нам буде потрібне диво, щоб пройти груповий турнір. Адже позаду два провальних сезони в Лізі чемпіонів, коли команда фактично деградувала, і буде потрібно час, щоб поступово вийти з кризи, на якісно новий рівень. Гадаю, Юрію Павловичу за допомогою людей, які працюють у клубі (в тому числі і моїй), це вдасться зробити.

- Незабаром відкривається трансферне вікно. Які позиції попросив підсилити Юрій Сьомін? І яка ситуація з бразильцями, яких було віддано в оренду в інші клуби?

- Якщо ви звернете увагу, як будувалася наша трансферна політика з приходом Юрія Павловича, то вам стане зрозуміло, що селекція в нас буде навіть не точечною – скоріше, лазерною. Влітку ми запросили Бетао і Вукоєвича на позиції, на яких наполягав Сьомін. На позицію Бетао в нас був футболіст, але він був сильніший у творчому плані. Проте, Сьомін наполіг на придбанні Бетао. Тренер живе не сьогоднішнім днем, а дивиться в майбутнє. Адже незабаром повністю відновиться Гусєв, і немає чого самим собі створювати проблеми непотрібною конкуренцією.

Упродовж сезону в нас виникли побоювання за наш останній рубіж – воротарську позицію. Як у чемпіонаті України, так і в Лізі чемпіонів наші воротарі не відзначалися надійністю. Саме тому ми придбали Богуша, що, я вважаю, також стало великою заслугою головного тренера.

Зараз ми будемо купувати футболістів тільки на ті позиції, де реально потрібне підсилення. Не буде такого, як раніше: «є сильний футболіст – беремо його, а далі розберемося, хто гратиме». Команда вкомплектована в нас достатньо сильно. Якщо подивитися на «Динамо» в останньому матчі, в ньому були відсутні шість гравців основного складу: Ель Каддурі, Алієв, Нінкович, Корреа, Гусєв і Юссуф. До цих гравців додайте нещодавно основних Шацьких і Шовковського. Вісім чоловік, а це практично команда! З якихось причин я вірю, що Шацьких ще набере свої найкращі кондиції і наступного року складе конкуренцію решті нападників. Із Шовковським – ті ж самі надії.

Що стосується позицій, які необхідно підсилити, – це центральний захисник з ухилом вліво і, можливо, нападник. Це думка Юрія Павловича. З приходом Сергія Кравченка в середній лінії у нас спостерігається навіть перебір виконавців – буде жорстока конкуренція за місце в основному складі. У Романа Єременка термін оренди розрахований до 1 липня 2009 року, і ми вирішуватимемо з «Удинезе» питання про продовження орендної угоди, або щодо повного викупу контракту футболіста. Відновиться Нінкович, Алієв після операції на пахових кільцях розраховує вже 10 січня працювати в основній групі. Тобто, як ви бачите, в лінії півзахисту в нас нормальна конкуренція.

Що стосується орендованих гравців. Точно до «Динамо» повернеться Діого Рінкон. Він приїжджав до Києва, заходив до мене на переговори, але, відверто кажучи, перебував не в тих кондиціях, в яких я хотів би його бачити. Я йому сказав, що якщо приїде після відпустки в нормальному фізичному стані і з нормальною ігровою вагою, зможе в тренувальному процесі доводити свою необхідність «Динамо». Ні – поїде назад до Бразилії. З питання Клебера і Родріго ми чекаємо закінчення грудня, оскільки, відповідно до опції в контракті, вони можуть остаточно залишити «Динамо», якщо знайдеться клуб, який буде готовий заплатити за них певну суму (Клебер орієнтовно коштує 8 мільйонів доларів, Родріго – 4,5 мільйона). Майкл же до літа знаходиться в оренді в «Сантосі».

Те, що придбання будуть, я не сумніваюся. Сподіваюся, наша селекційна служба півроку плідно попрацювала. Бажано до 10 січня – час виходу команди з відпустки – визначитися із кандидатурами. Втім, якщо цей процес затягнеться, то нічого страшного не станеться. На відміну від західних клубів, для яких трансферне вікно відкрите до 1 лютого, то в нас, наскільки ви знаєте, до 1 березня.

- З усіх трансферних успіхів із загального контексту випадає придбання Окодуви. Яким ви бачите його майбутнє в команді?

- На придбанні Окодуви наполіг особисто Сьомін, бачивши нігерійця на позиції лівого півзахисника. Але Еммануель отримав серйозну травму. Професор з Бельгії, який зробив футболісту операцію буквально два тижні тому, завірив, що за місяць Окодува зможе приступити до повноцінних тренувань. Витримає конкуренцію – залишиться в команді, ні – піде від нас. Це сьогодні не є проблемою. Проблемою є те, що ми йому платимо немаленьку зарплату, а він не грає. Я вважаю, що всі мають відпрацьовувати свій хліб на футбольному полі.

- Питання, яке цікавить багатьох, – як справи із перспективою будівництва нового стадіону? Можливо вирішити це питання за нинішньої влади?

- Я неодноразово звертався до мера міста Леоніда Черновецкого, і кожного разу чув про те, що нам обов’язково допоможуть. У мене є єдине прохання до міської влади – виділити землю, враховуючи сьогоднішню кризу, не за тими цінами, за якими вона виділяється для будівництва житлових будинків і офісів, а за нормальними, нехай навіть комерційними цінам. Також ми можемо надати гарантійні папери про те, що там не будуватимемо комерційну структуру – лише критий стадіон, звичайно, з пунктами живлення і автомобільною стоянкою. Гадаю, місто може виділити нам 25-30 гектарів землі, щоб ми за свої гроші побудували стадіон. У нас в клубі є бюджетне фінансування, і ми можемо собі дозволити будівництво стадіону, незалежно від фінансової кризи. Ще раз повторюся, що сьогодні кризу відчувають громадяни, які просто не можуть упоратися з коливаннями долара. Ми не плануємо свої витрати "із сьогодні на завтра", а, як мінімум, на кілька років вперед.

Втім, криза все ж таки позначиться і на нас, адже наш чемпіонат може стати менш цікавим. З наступного року прем’єр-ліга не збирається створювати телевізійний пул, адже спочатку планувалося робити наш чемпіонат комерційним. А на сьогоднішній день багато потенційних рекламодавців просто відмовляються давати свою рекламу на телебаченні в тих об’ємах, що були раніше. Тобто, роблячи висновок з моїх слів, можна говорити про те, що криза зачепить усі верстви населення. Але я гарантую, що тренерський штаб і футболістів «Динамо» він зачепить в останню чергу.

Також Ігор Суркіс виказав співчуття ФК «Дніпро», а також рідним і близьким загиблого днями футболіста Максима Пашаєва.

- Нашу прес-конференцію варто було розпочати з хвилини мовчання на згадку про трагічно загиблого Максима Пашаєва. Це величезна трагедія. Ми втратили не просто футболіста – ми втратили людину, талановитого хлопця з нашої сім’ї. Приношу свої співчуття, перш за все, його сім’ї та ФК «Дніпро». Якщо буде необхідна допомога – наші двері відкриті і завжди будемо раді її надати.

- В умовах фінансової кризи, чи не збираєтеся ви зменшити трансферну вартість наших бразильців? І чи розраховуєте ви на те, що ціни на гравців, які цікавлять «Динамо», мають зменшитися?

- Для того, щоб говорити про зменшення вартості Клебера, Рінкона або Родріго, потрібно, щоб по їхнім кандидатурам були якісь пропозиції. Але в нас поки таких немає, що мене й насторожує. Хоча, є футболісти, якими цікавляться провідні європейські клуби. Не буду називати прізвища, але ці гравці не продаються. Що стосується придбання гравців, ми ведемо переговори з приводу одного футболіста, але ніякої «знижки в зв’язку із світовою кризою я щось не помічаю. Отже на трансферах економічна ситуація ніяк не позначається. Мені здається, вони тільки дорожчають. Чутки пов’язують наш клуб із захисником Лео. Говорю відразу, ми їм не цікавимося. Я вам даю повну гарантію, що жоден футболіст, про яких ідеться в Інтернеті, нас не цікавить.

- Чи не свідчить той факт, що два молодих гравці Олійник і Федорів йдуть не в оренду, а на контракт в інші клуби, про те, що «Динамо» потрібні «живі» гроші? І звідки таке завзяття зберегти гравцям зарплату в той час, як інші клуби йдуть на її зменшення?

- Скоротити зарплати я не можу, оскільки в контрактах футболістів чітко прописано, яку суму він має отримувати щомісячно. Невиконання умов контракту загрожує його розірванням в однобічному порядку. А ФІФА змусить ще й компенсацію виплатити, або очки в чемпіонаті зніме. Тому ми не просто зберегли зарплати, але і в останніх матчах Ліги чемпіонів і чемпіонату премії були підняті в три рази, щоб мотивація футболістів залишалася на потрібному рівні.

Більше того, Гусєв і Корреа, які не грали через травми, у разі перемоги команди також отримували премії. Команда про них пам’ятає. В нас кожен футболіст знає суму, яка йому покладена у разі перемоги. Таким чином, у них є мотивація, адже другу половину премії вони отримують тільки наприкінці турнірної дистанції. За результатами досягнення кінцевого результату. Якби «Динамо» вийшло до Ліги чемпіонів, це був би величезний прогрес. Хоча я розумію, що в Кубку УЄФА значно більше шансів пройти далі, оскільки рівень турніру і мотивація абсолютно різні.

Що ви хочете від мене почути? Що на нас позначилася криза, і ми будемо звільняти співробітників? Повторюю, він ніяк не позначився на футбольному клубі «Динамо». Поки що. А як буде далі – ніхто не знає.

Що стосується Федоріва й Олійника, я просто дав дорогу молодим, щоб вони могли прорватися до національної збірної. Амбіції досягти цього є в обох. Щоб ви знали, їх продаж у грошовому еквіваленті не покриє витрат моєї сім’ї навіть за місяць. У мене з усіма молодими футболістами склалися хороші стосунки, оскільки вони прийшли до команди, коли я вже працював президентом. Вони мені всі дуже дорогі. Сьогодні я отримав факс з ФК «Харків», в якому керівництво цього клубу просить віддати їм в оренду із правом викупу Малина, Фартушняка і Парцванію. Це молоді футболісти 1990-1991 рр. народження. Гадаю, в нас підросла не просто талановита, а «зіркова» молодь. Коли я дивлюся на Зозулю й Ярмоленка, хочу, щоб у них все склалося, і ці хлопці заграли. Тоді й молоді хлопці, які грають у командах Калитвинцева, Литовченка і Мунтяна, повірять, що все у цьому житті можливо.

- Який матч цього сезону забрав у вас більше за все нервових клітин?

- Не буду оригінальним, якщо скажу, що це гра із «Дрогедою». Особливо її останні хвилини. Вона могла довести не тільки до інфаркту, але й до могили будь-яку нормальну людину.

- Правда, що ви кинули палити? Скільки сигарет у день ви викурювали раніше?

- Скажімо так, я намагаюся кинути палити. Вже п’ять днів не тримав у руках сигарети. Але про те, що я кинув остаточно, можна буде сказати тільки через кілька місяців. Очевидно, під час останнього матчу із «Фенербахче» я викурив стільки сигарет, що мені цього вистачить на два-три тижні.

- В яку суму «Арсенал» оцінив вартість розбитих Алієвим дверей у роздягальні?

- Якщо чесно, я був приємно здивований, що Алієва дискваліфікували лише на дві гри, одну з яких він уже пропустив. Плюс, ми не отримали жодного цента штрафу. Можливо, свою роль зіграв лист, який написали президенту «Арсеналу». У ньому просили вибачення за вчинок нашого гравця, який він зробив у запалі емоцій, і погодилися компенсувати завданого збитку. Поки ніякий рахунок нам не приходив. Зізнатися, гадав, що УЄФА Сашу оштрафує. І навіть був би цьому радий, і хотів би, щоб сума була великою. Але особисто я не можу пред’являти штраф за емоції. Гадаю, стосовно судді він більше так не вчинить. А одна гра дискваліфікації – нічого страшного. Крім того, Юрій Павлович горою став на його захист. Відповідно й ми всі також маємо його захищати і пробачити йому цю витівку. Адже ми вже стільки йому всього прощали.

- Що сталося в одному з моментів матчу із «Фенербахче», коли Мілевський, обернувшись до лавки запасних і показавши на Бангура, сказав щось подібне: «Міняй його на...»?

- Я теж звернув увагу на цей епізод і запитав в Юрія Павловича, що це було. Виявилось, що незадовго до цього Мілевський міг віддати хороший пас урозріз на Бангура, але натомість сам пробив по воротах, на що відреагував Сьомін. А Артем, жестикулюючи, пояснив: як я міг йому віддати, якщо Ісмаель був поза грою на 5 метрів. Все інше - вигадки.

- Створюється враження, що Бангура в чемпіонаті України, де він – найкращий бомбардир, і Лізі чемпіонів – дві різні людини...

- Абсолютно погоджуюся. Тому, кажучи про зимові трансфери «Динамо», я відзначив, що ми прагнутимемо купити нападника. Звичайно, у нас є Мілевський, Шацьких, який цього сезону не виблискує, і молоді форварди. Але молодь є молодь. Хлопці ще не готові до кінця вирішувати поставлені перед ними завдання. І хоч Кравець і сказав в інтерв’ю, що немає нічого страшного в тому, що він грав із гумовими шипами, але я відзначаю, що до своїх прямих обов’язків він підійшов непрофесійно. Підібрати потрібне взуття і вийти на поле достатньо мотивованим і сконцентрованим – це обов’язок кожного гравця. У футболі дрібниць не буває. Хотів би я подивитися, скільки Кравець грав в «Динамо», якщо б тренером був Лобановський. Ви б бачили, як він ставився до того, що хтось із футболістів вийшов на тренування без щитків. Одним словом, ми хочемо знайти нападника, щоб усі наші форварди розуміли, що є людина, яка, якщо буде краще готова, вийде і вирішить поставлену задачу.

Також ми придбаємо центрального лівого захисника, оскільки, наскільки я розумію, Ель Каддурі Сьомін буде використовувати в середині поля. Враховуючи, що серйозну травму отримав Романчук, який повернеться не раніше, ніж за півроку, Федоріва ми продали, а Несмачний схильний до травм, на цій позиції виникає проблема.

- З ким із суперників хотіли б зустрітися у Кубку УЄФА?

- З тим, кого ми пройдемо.

- Чи правда, що в Лондоні Григоришин намагався вам віддати повістку до суду?

- Коли я виходив з готелю, до мене підійшли люди і намагалися віддати якісь папери, щось пояснюючи англійською мовою. Але за порадами Романа Абрамовича знаю, що в руки нічого брати не варто, особливо, якщо не знаєш, що це. Ці папери потім кинули в машину охорони, яка їх викинула. На цьому вся епопея закінчилася. Що стосується Григоришина, можу вас завірити, він буде успішний у лондонських судах настільки ж, як і в українських. Це я вам гарантую.

- Нещодавно в «Металіст» перейшов динамівський футболіст Олійник. Як відомо, Мирон Маркевич поганих футболістів до себе не бере...

- А чому ми маємо продавати поганих футболістів, та ще й у такий клуб, як «Металіст»? У мене чудові стосунки з Ярославським. Він мені подзвонив і попросив продати цього гравця. Після цього я, природно, подзвонив головному тренеру, який сказав, що це можна зробити. З поверненням до гри Гусєва і приходом Кравченка, він його в основному складі не бачить. Можливо, Сьомін помилився. Але хіба мало помилялися наші селекціонери, які втратили Тимощука. Та й Ротаня я купував за п’ять млн. доларів, а продав назад до «Дніпра» за три. Але не помиляється лише той, хто нічого не робить. Вважаю Олійника дуже сильним і кваліфікованим футболістом. Але якщо «Металіст» стане його командою і він там заграє, я буду тільки радий. Можливо, ми звернемо на нього увагу і запропонуємо Денису перейти до «Динамо» на вигідніших умовах. Але для цього він має десь грати.

- Останнім часом ніхто не може передбачити, хто вийде на поле з капітанською пов’язкою. У великому клубі такого не має бути. Чи не варто зробити капітаном футболіста основного складу?

- У нас капітаном був Олександр Шовковський, який це право заслужив своєю грою. З певних причин він перестав виходити на поле, і Юрій Павлович узяв на себе відповідальність у кожній грі призначати капітана. В різних матчах капітанами були Михалик, Несмачний, Ель Каддурі. Можливо, ми з вами чогось не знаємо або не розуміємо, але, головне, на результаті це не позначається. Я не думаю, що необхідно лізти у внутрішню кухню команди. Сьомін багато років у футболі, і не в моїй компетенції йому вказувати.

- Ігоре Михайловичу, незабаром Новий рік. Що б ви хотіли побажати собі, своїй команді і мільйонам уболівальників «Динамо»?

- Перш за все, хочу почати з уболівальників. Я вдячний їм за ту підтримку, яку ми відчували весь цей час. Можливо, вона відчувалася настільки близько, тому що ми грали на клубному стадіоні, де всі вболівальники розташовуються практично поряд. Ми чули й оплески після програшів, і критику на свою адресу. Проте, ми відчували колосальну підтримку наших уболівальників.

Хотів би побажати нашим уболівальникам, та й усім громадянам України, щоб якомога скоріше пройшла світова криза і нарешті стабілізувалася фінансова ситуація в країні, а люди могли думати про футбол. Заради того, щоб люди прийшли на стадіон, ми ухвалили неординарні заходи – понизили вартість квитків, що, в принципі, не передбачено в регламентах УЄФА і ФІФА про проведення змагань. Ми не могли передбачити фінансову кризу, інакше квитки коштували б значно дешевше із самого початку. Повірте, продаж квитків не є основним прибутком нашого клубу. Ми просто хочемо, щоб уболівальники приходили на стадіон і підтримували нашу команду.

Але багато хто з так званих уболівальників, які прийшли на матч із «Фенербахче», не мають з’являтися на стадіоні взагалі. Скільки б не було уболівальників – вони не мають права кидати сніжки на поле. За це ми будемо оштрафовані УЄФА на енну суму. Можливо, нас покарають аж до того, що стадіон буде попереджено. А якби сніжок поцілив у голову судді? Могло б статися все, що завгодно. Необхідно з цим боротися. Ми маємо гідно приймати і поважати будь-якого суперника.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер