Академія «Динамо» на сторінках UEFA Direct

Академія «Динамо» на сторінках UEFA Direct

У серпні вийшов черговий номер UEFA Direct – офіційного журналу УЄФА. У випуску особлива увага приділена ФК «Динамо» (Київ), зокрема, предмету особливої гордості клубу – дитячо-юнацькій футбольній Академії. У статті автор матеріалу Паскаль Пьєрард розповідає про великого динамівського тренера Валерія Лобановського, на честь якого названа клубна Академія, його погляди на футбол, а потім зупиняється на особливостях виховання молодих футболістів «Динамо» й умовах, в яких вони пізнають ази футбольної майстерності. Пропонуємо вашій увазі переклад статті «Виховання молоді в Києві. Академія Валерія Лобановського».

Клуб з великими традиціями

Минулої осені «Динамо» святкувало 80-річний ювілей. Команда продовжує регулярно виступати в Лізі чемпіонів. Дбайливо ставлячись до традицій, «Динамо» залишається клубом з добре відбудованою ієрархічною пірамідою. Молодіжна академія команди нараховує 1500 вихованців, про яких найкращим чином піклуються лікарі, вчителі, фізіотерапевти і 22 футбольних тренера. Академія названа на честь видатного динамівського тренера Валерія Лобановського. Заснована ще наприкінці 50-х років, нещодавно Академія була реконструйована. Оскільки клуб завжди орієнтований на майбутнє, наприкінці 90-х років його керівництво вирішило, що центру потрібна сучасніша інфраструктура й устаткування.

2-го жовтня 2003-го року в присутності президента України Леоніда Кучми і президента «Динамо» Ігоря Суркіса було відкрито ультрасучасний комплекс. З тих пір юні футболісти займаються в найкращих тренувальних умовах, які включають поля з натуральним трав'яним і штучним покриттям, критий манеж і чудове освітлення. Через суворий клімат поля оздоблені електричним підігрівом. Чотириповерхова будівля площею 3500 кв. м. і чотири роздягальні доповнюються кімнатою для масажу, сауною і басейном. На першому поверсі знаходиться спортивний зал, їдальня і класна кімната, яка оздоблена аудіо-візуальними матеріалами, що використовуються для тактичних занять. Комплекс забезпечує помешкання для 54-х учнів, які розміщуються в 20 кімнатах, загальною площею 850 кв. м. і обладнані всіма необхідними зручностями. Половина дітей в Академії є киянами або народилися в околицях столиці. Завдяки забезпеченню житлом, «Динамо» також може запрошувати молодих талантів з усієї України чи з-за кордону.

Здоров'я – на першому місці

В Академії на всіх рівнях робиться акцент на здоров'я учнів: усім молодим футболістам надається необхідне медичне забезпечення, а також даються рекомендації для загального оздоровлення. Це робиться з метою виховання багатогранних осіб, добре розвинених не тільки у футбольному плані. Паралельно діти навчаються в 175-й школі. Вони живуть разом, разом здобувають успіх на футбольному полі, а також отримують користь від занять в тренажерному залі та басейні. Це загальний стиль життя, який породжує дух здорової конкуренції. У тих, хто не хоче професійно займатися футболом, є можливість розкритися в інших сферах. Тренування не обмежують горизонти їх майбутнього.

Під час занять молоді футболісти знайомляться з різними тренувальними стилями і регулярно змагаються із серйознішими конкурентами. Кількість тренувань залежить від віку дітей. Наприклад, у 17-річних хлопців 45-хвилинні групові тренування проходять двічі на день. На додаток до цього, кожний з них займається протягом години індивідуально, щоб розвинути фізичні дані, техніку і тактичну грамотність. Таким чином, хлопці проводять на полі приблизно три години на день.

Історії успіху

У 2007 році молодь «Динамо» здобула кілька перемог на престижних міжнародних і внутрішніх змаганнях, впродовж яких окремі молоді футболісти виділялися більше за інших. Наприклад, воротар Андрій Ситников, а також захисники Темур Парцванія (народився в Тбілісі, але зараз є громадянином України) та Олексій Прилєпов (з Харкова), які є вихованцями тренера Анатолія Бузника. «Динамо» завжди відзначалося величезним бажанням перемогти: клуб із столиці України хоче залучати в свої лави й самостійно виховувати тільки найкращих футболістів. Юрій Сьомін, головний тренер флагмана, без вагань вдається до послуг «золотої динамівської молоді ». Він хоче відродити успіхи клубу як в Україні, так і на європейській арені, тому підтримує ініціативу Федерації футболу України обмежувати кількість легіонерів у чемпіонаті України і ввести обов'язковий відсоток молодих гравців, які були б вихованцями того або іншого клубу вищого дивізіону. Мета таких лімітів – щоб кожна професійна команда складалась з 70-80% своїх гравців у широкому сенсі цього слова.

95% професіонали

95 % гравців, які успішно закінчили навчання в Академії, продовжують змагатися на професійному рівні. Вони виступають за «Динамо», інші українські клуби або за кордоном. В основному складі «Динамо» грають кілька власних талантів, більшість з яких визнані на міжнародному рівні: Олександр Шовковський, Тарас Луценко, Олександр Рибка, Владислав Ващук, Сергій Ребров. Інші на підході з молодіжної команди і «Динамо-2».

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер