Історія «Динамо» на Землі обітованій

Славетний футбольний колекціонер, колишній киянин, а з 1991 року громадянин Ізраїлю Леонід Карчемський традиційно не пропускає жодного візиту на Землю обітовану команди своєї молодості - «Динамо».

Колекція Леоніда Євгеновича справді унікальна і налічує близько шести тисяч різних реліквій, включаючи вимпели і програми, медалі і кубки, рідкісні фотографії і багато чого іншого. Левова частка футбольних раритетів так чи інакше пов'язана з історією і сучасністю київського «Динамо». Леонід Карчемський цікавий співбесідник, може годинами захоплено розповідати про справу свого життя, згадуючи історії «здобичі» футбольних трофеїв. Близька дружба з гравцями і тренерами «Динамо», спортивними функціонерами і колегами-колекціонерами дозволила зібрати єдину у своєму роді колекцію, з якої хоч зараз можна зробити музей, аналогів якому в світі не буде.

На хвилиночку замислитися, Леонід Карчемський зібрав фотографії з автографами майже всіх динамівців, які виступали за команду ще з 30-х років минулого сторіччя. Медалі чемпіонату СРСР, оригінал-трофеї «Кубка сезону» від газети «Комсомольська правда» і «Кубок Прогресу», що вручається «Робочою газетою». Нещодавно до передмістя Тель-Авіву, де нині мешкає вже пенсіонер Леонід Карчемський, надійшли листи-дипломи із вдячністю від президента ФІФА Зепа Блаттера і президента УЄФА Мішеля Платіні. Це стало визнанням праці людини, який усе життя присвятив футболу і зібранню унікальної колекції. Тепер найбільшим бажанням Карчемського є показати свої зібрання людям, створити музей чи виставку.

Прибувши до тренувального табору «Динамо» в Ізраїлі, Леонід Євгенович зустрів старих знайомих – адміністратора команди Олександра Чубарова, масажиста Валерія Євлантьєва, прес-секретаря Олексія Семененка. Футбольний клуб презентував колекціонеру футболку, на якій відразу ж розписалися гравці і тренери. Слідуючи професійній звичці, Леонід Карчемський завчасно приготував для автографів два маркери: гравці розписувалися синім, а тренери червоним кольором. А автограф Андрія Шевченка закрив, будемо сподіватися не назавжди, зібрання журналів «Франс футбол» із фото українських гравців – володарів «Золотого м’яча». Раніше в колекції Карчемського були обкладинки з автографами Блохіна і Бєланова.

Детальніше про свою колекцію Леонід Карчемський розповів в інтерв'ю журналу «Динамо Київ». Читайте матеріал в одному з найближчих номерів.

Дмитро Шаповал, Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ), з Кейсарії (Ізраїль)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер