Історія і факти: «Челсі» - «Динамо» Київ

Історія і факти: «Челсі» - «Динамо» Київ

"Челсі" грає у Лізі Європи УЄФА вдруге і має шанс завоювати другий трофей. Єврокубковий сезон лондонці продовжать домашнім матчем із київським "Динамо", яке раніше успішно грало проти англійських клубів у 1/8 фіналу.

• У восьми матчах цієї Ліги Європи "Челсі" здобув сім перемог і один раз зіграв внічию. Восени лондонці домінували в групі L, а в 1/16 фіналу із загальним рахунком 5:1 взяли гору над "Мальме".

• "Динамо" також не зазнало особливих проблем на груповому етапі. Кияни фінішували на першому місці в квартеті К, випередивши "Ренн", "Астану" і "Яблонець", а в першому раунді плей-офф впоралися з "Олімпіакосом" (2:2 на виїзді, 1:0 вдома).

Попередні зустрічі

• "Челсі" і "Динамо" потрапили до однієї групи у Лізі чемпіонів УЄФА-2015/16. Діючі чемпіони Англії набрали у двох матчах чотири очки: в Києві була зафіксована нульова нічия, а долю матчу-відповіді на користь лондонського клубу вирішив блискучий штрафний Вілліана у кінцівці - 2:1. Обидва клуби вийшли до 1/8 фіналу ("Челсі" з першого місця), але далі не пробилися.

• За два роки до матчів з "Динамо" лондонці виявилися в одній групі Ліги чемпіонів з "Шахтарем". У Донецьку "Челсі" поступився з рахунком 1:2, у Лондоні переміг 3:2, але дубль Вілліана, який грав тоді за "Шахтар", залишив англійців поза плей-офф. Команди набрали по 10 очок, однак "Шахтар" випередив суперника за правилом виїзного гола і фінішував другим. "Челсі", залишившись у групі третім, перейшов до Ліги Європи і виграв турнір. Крім "Шахтаря" і "Динамо", "Челсі" з українськими клубами не зустрічався.

• У "Динамо" набагато більш багатий досвід зустрічей з англійськими клубами. У половині з 28 попередніх матчів кияни терпіли поразки, у тому числі в 11 з 14 матчів на виїзді. В Англії динамівці не перемогли жодного разу, у дев'яти матчах при цьому не забивши жодного м'яча. Останній візит синьо-білих на Туманний Альбіон датується сезоном 2015/16, коли кияни після домашньої поразки 1:3 зіграли по нулях з "Манчестер Сіті" в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів.

• Що стосується виключно Ліги Європи, статистика "Динамо" в Англії: Н1 П2. З іншого боку, двічі зустрічаючись з англійськими клубами у плей-офф, кияни обидва рази проходили далі. В 1/8 фіналу ЛЄ-2010/11 вони переграли "Манчестер Сіті" (2:0 вдома, 0:1 на виїзді), а в сезоні 2014/15 вибили "Евертон" (1:2 на виїзді, 5:2 вдома ).

Факти про команди

"Челсі"

• У позаминулому сезоні сині виграли чемпіонат Англії, але кампанію 2017/18 завершили на п'ятому місці. Цього вистачило, щоб уперше в історії завоювати пряму путівку до групового етапу Ліги Європи. Крім того, "Челсі" виграв восьмий Кубок Англії, здолавши у вирішальному матчі "Манчестер Юнайтед" 1:0.

• Лондонці вийшли до плей-офф Ліги Європи, набравши по шість очок в матчах з ПАОКом (1:0 в гостях, 4:0 вдома) і БАТЕ (3:1 вдома, 1:0 в гостях) і чотири очки в матчах з "Віді" (1:0 вдома, 2:2 в гостях). В 1/16 фіналу вони без особливих проблем розібралися з "Мальме" - 2:1 в гостях, 3:0 вдома. В обох матчах забивали Росс Барклі і Олів'є Жиру.

• Хоча на груповому етапі "Челсі" був новачком, досвід участі в турнірі у команди вже є, причому переможний. У 2013 році сині перейшли до плей-офф Ліги Європи з Ліги чемпіонів і під керівництвом Рафаеля Бенітеса з першої спроби завоювали трофей. На шляху до амстердамському фіналу, де вони обіграли "Бенфіку" 2:1, лондонці перемогли у трьох поспіль домашніх матчах з однаковим рахунком 3:1. У першому з них, на стадії 1/8 фіналу, була обіграна "Стяуа" після мінімальної поразки в Румунії.

• Безпрограшна серія "Челсі" у Лізі Європи налічує 11 матчів, включаючи три поєдинки переможної кампанії 2013 року. У цих зустрічах сині здобули 10 перемог і зіграли внічию з "Віді" на виїзді. Вони жодного разу не програвали вдома у цьому турнірі (В7 Н1), але при цьому перемога над "Мальме" стала для "Челсі" першою за останні п'ять домашніх матчів у плей-офф єврокубків (Н2 П2).

"Динамо" Київ

• У минулій першості України "Динамо" посіло друге місце слідом за "Шахтарем". У третьому відбірковому раунді поточної Ліги чемпіонів динамівці здолали празьку "Славію" із загальним рахунком 3:1, але в раунді плей-офф поступилися "Аяксу" - 1:3 в гостях, 0:0 вдома.

• Восени "Динамо" вшосте грало на груповому етапі Ліги Європи і звично вийшло в плей-офф (єдина невдача киян припала на сезон 2011/12). Три перемоги при двох нічиїх гарантували динамівцям місце в 1/16 фіналу за тур до фінішу. У першому раунді плей-офф вони вибили "Олімпіакос" - Беньямін Вербич в кінцівці зрівняв рахунок у Піреї, а гол іспанського новачка Франа Соля забезпечив мінімальну перемогу в Києві.

• Найкращого результату в Лізі Європи "Динамо" добилося в сезоні 2014/15, коли дійшло до чвертьфіналу. Якщо враховувати Кубок УЄФА, то в сезоні 2008/09 "Динамо" грало у півфіналі. На стадії 1/8 фіналу кияни виступлять учетверте. У перших двох випадках вони обіграли якраз представників Англії - "Манчестер Сіті" і "Евертон". У минулому сезоні "Динамо" поступилося на цьому етапі "Лаціо" (2:2 в Римі, 0:2 в Києві). Їх виїзна статистика в 1/8 фіналу: Н1 П2.

• У поєдинку третього туру групового етапу з "Ренном" (2:1) "Динамо" перервало безвиграшну серію у єврокубкових матчах на виїзді, що тривала шість зустрічей (Н4 П2). Слідом за цим біло-сині перемогли у Казахстані "Астану" - 1:0. В останніх десяти гостьових матчах Ліги Європи "Динамо" програло лише одного разу (В4 Н5).

Зв'язки між командами та інше

• Вілліан провів шість років у "Шахтарі" і в 2011 році був визнаний кращим гравцем української прем'єр-ліги. Бразилець став чотириразовим чемпіоном України і триразовим володарем кубка, причому в перших двох фіналах його команда перемагала саме "Динамо".

• Вілліан провів 22 зустрічі з "Динамо" (В14 Н3 П5) - більше, ніж з будь-якою іншою командою у своїй кар'єрі. До їх числа входять два матчі за "Шахтар" у півфіналі переможного Кубка УЄФА-2008/09 (1:1 в Києві, 2:1 в Донецьку), у кожному з яких бразилець відзначився асистом.

• Захисник збірної Угорщини і "Динамо" Тамаш Кадар у 2008-2012 роках виступав у Англії за "Ньюкасл" і "Хаддерсфілд" (на правах оренди).

• Мауріціо Саррі двічі зустрічався з "Динамо" у якості головного тренера "Наполі" на груповому етапі Ліги чемпіонів 2016/17. У Києві його підопічні здобули вольову перемогу 2:1, а в Неаполі команди зіграли по нулях. Жоржиньйо відіграв усі 90 хвилин у столиці України.

• Педро Родрігес, виступаючи за "Барселону", забивав "Динамо" у переможному матчі на "Камп Ноу" (2:0) в груповому етапі Ліги чемпіонів-2009/10. Форвард також брав участь у поєдинку на стадіоні імені Валерія Лобановського, який завершився з рахунком 2:1 на користь каталонців.

• Денис Бойко протистояв Гонсало Ігуаїну і Жоржиньйо, коли його "Дніпро" вибив "Наполі" у півфіналі Ліги Європи 2014/15. Після нічиєї в Італії (1:1) українська команда виграла матч-відповідь (1:0), який проходив якраз на НСК "Олімпійський".

• Новобранець "Челсі" Ігуаїн, орендований у "Ювентуса", на груповому етапі захищав кольори "Мілана" і забив два голи у п'яти матчах.

• Жиру забивав у п'яти останніх матчах Ліги Європи і з шістьма голами ділить друге місце в суперечці бомбардирів, поступаючись лише форварду "Зальцбурга" Мунасу Даббуру, у якого сім м'ячів. Вілліан іде другим у списку асистентів (п'ять результативних передач) слідом за Ігорем Стасевичем з БАТЕ (сім).

• Півзахисник "Челсі" Рубен Лофтус-Чик - один із двох гравців, яким вдалося зробити хет-трик на груповому етапі цього сезону. У домашньому матчі третього туру англієць тричі засмутив БАТЕ. Ще один хет-трик оформив Такумі Мінаміно з "Зальцбурга" у поєдинку з "Русенборгом".

• "Челсі" - один із семи клубів, які пройшли групову стадію без поразок. Після 1/16 фіналу 8-матчевої безпрограшною серією можуть похвалитися тільки "Айнтрахт", "Вільяреал" і "Челсі".

• "Челсі" (2013) і "Севілья" (2014, 2015, 2016) - єдині з учасників 1/8 фіналу, які вже вигравали Лігу Європи. Ще п'ять клубів завойовували трофей в еру Кубка УЄФА.

• Нічия у Піреї (2:2) в 1/16 фіналу стала для "Динамо" 19-ю в основній сітці Ліги Європи. Це рекорд турніру, у "Лаціо" на одну нічию менше.

• "Динамо" - один із чотирьох клубів, що грають в 1/8 фіналу Ліги Європи другий рік поспіль. Три інших - "Арсенал", "Зальцбург" і "Зеніт".

Тренери

• Саррі змінив біля керма "Челсі" іншого італійця Антоніо Конте у липні 2018 року. Саррі вважається одним із найпрогресивніших тренерів Європи. Більше 20 років він працював у нижчих дивізіонах чемпіонату Італії з безліччю клубів, поки нарешті не домігся успіху з "Емполі", який вивів до Серії А. У 2015 році змінив у "Наполі" Бенітеса. Провів у Неаполі три сезони і незмінно займав місце у трійці, а його команда показувала яскравий атакуючий футбол. У сезоні 2017/18 до самого кінця боровся з "Ювентусом" за скудетто.

• Олександр Хацкевич очолив "Динамо" у липні 2017 року. Під час перебування футболістом у період з 1997 по 2004 рік білорус виграв з "Динамо" сім чемпіонатів України поспіль, а до цього чотири рази поспіль ставав чемпіоном Білорусі з мінським "Динамо". Як тренер він працював з юнацькою і резервною командами київського "Динамо", з 2014 по 2016 рік керував збірною Білорусі. Хацкевич провів 38 матчів за національну команду і забив чотири м'ячі, три з яких припали на кваліфікацію ЧС-2002.

uefa.com

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер