Історія і факти: «Динамо» - «Копенгаген»

Історія і факти: «Динамо» - «Копенгаген»

Київський "Олімпійський" прийме зустріч лідерів групи В Ліги Європи УЄФА, де перший рядок поки ділять "Динамо" і "Копенгаген", які набрали по чотири очки.

"Динамо" в першому турі перемогло на своєму полі "Мальме" 1:0, після чого зіграло в гостях по нулях із "Лугано". Чемпіони Данії стартували з домашньої перемоги над "Лугано" 1:0, а потім розійшлися у Швеції миром із "Мальме" 1:1.

 

Попередні зустрічі

• Команди вперше зустрічаються в єврокубках.

• "Динамо" виграло дев'ять із 14 попередніх єврокубкових матчів із данськими клубами (Н3 П2), зокрема чотири з семи домашніх (Н2 П1). Кияни взяли гору в усіх шести двоматчевих протистояннях із данцями і обмінялися перемогами з "Ольборгом" на груповій стадії Ліги Європи. Сталося це в сезоні 2014/15, коли за поразкою в Данії 0:3 була перемога в Києві 2:0. Обидві команди вийшли до плей-оф, а "Динамо" дійшло до чвертьфіналу.

• "Копенгаген" провів чотири зустрічі з клубами з чемпіонату України і не програв жодного разу. Данці двічі перемогли на своєму полі і двічі зіграли внічию на виїзді. Уперше це сталося на груповому етапі Ліги Європи-2011/12, коли скандинави зіграли внічию з "Ворсклою" 1:1. Дам Н'Дой тоді відзначився голом і автоголом.

 

Факти про команди

"Динамо"

• У минулому чемпіонаті України, як і в двох попередніх, "Динамо" фінішувало другим слідом за "Шахтарем". У третьому відбірковому раунді Ліги чемпіонів УЄФА кияни поступилися "Брюгге" (0:1 у гостях, 3:3 на своєму полі) і потрапили до групового етапу Ліги Європи.

• "Динамо" всьоме грає в групі Ліги Європи. П'ять із шести попередніх кампаній були успішними для біло-синіх, у тому числі в минулому сезоні, коли три перемоги і дві нічиїх забезпечили динамівцям путівку до плей-офф за тур до кінця. В 1/16 фіналу кияни пройшли "Олімпіакос" (заг. 3:2), а потім склали зброю перед "Челсі" (заг. 0:8).

• Минулорічні 0:5 з "Челсі" - найбільша домашня поразка "Динамо" у єврокубках. При цьому кияни зазнали лише двох домашніх поразок на групових етапах Ліги Європи (В11 Н6).

"Копенгаген"

• У минулому сезоні "Копенгаген" повернув собі чемпіонський титул, відправивши "Мідтьюлланд" на друге місце. Для столичного клубу це було третє золото за чотири роки і 13-те загалом. У Лізі чемпіонів данці дійшли до третього відбіркового раунду, де поступилися в серії 11-метрових "Црвені Звезді". Зате в раунді плей-офф Ліги Європи "Копенгаген" переграв "Ригу" 3:2 (3:1 вдома, 0:1 в гостях).

• Як і "Динамо", "Копенгаген" всьоме грає на груповому етапі Ліги Європи. У плей-офф команда виходила лише двічі. Востаннє це було в сезоні 2017/18, коли на стадії 1/16 фіналу скандинави поступилися "Атлетіко" (1:4 вдома, 0:1 у гостях). У минулому розіграші "Копенгаген" набрав п'ять очок і фінішував у квартеті на останньому місці.

• Автогол Лассе Нільсена став першим м'ячем, забитим "Копенгагеном" у останніх чотирьох гостьових матчах Ліги Європи, включаючи кваліфікацію. Данці звели внічию рівно половину з 16 попередніх матчів групового етапу Ліги Європи на виїзді (В2 П6).

 

Зв'язки між командами та інше

• Беньямін Вербич прийшов у "Динамо" з "Копенгагена", у складі якого забив 22 голи в 99 матчах і зробив 15 результативних передач. За два сезони у складі данського клубу словенець двічі оформив "золотий дубль", вигравши чемпіонат і кубок країни.

• Нині травмований датський півзахисник Міккель Дуелунн, який перейшов в "Динамо" в 2018 році, провів за "Мідтьюлланд" дев'ять матчів проти "Копенгагена" і забив у них один гол. Чотири рази його команда вигравала, п'ять разів зазнавала поразки.

• Будучи гравцем лондонського "Арсеналу" Ніклас Бендтнер вразив ворота "Динамо" на 87-й хвилині домашнього матчу п'ятого туру групового етапу Ліги чемпіонів-2008/09, забезпечивши гостям перемогу з мінімальним рахунком.

• "Динамо" належить рекорд за кількістю нічиїх в основній сітці Ліги Європи (20).

 

Тренери

• Після тривалого періоду роботи у якості спортивного директора клубу один із найвеличніших гравців в історії "Динамо" Олексій Михайличенко у серпні 2019-го вдруге був призначений головним тренером. Один із героїв ЧЄ-1988 і олімпійський чемпіон того ж року ставав як футболіст чемпіоном з "Динамо" (чотири рази), "Сампдорією" і "Рейнджерс" (п'ять разів). Як тренер двічі виграв першість України, коли вперше очолював "Динамо" з 2002 по 2004 рік. Під його керівництвом молодіжна збірна України завоювала срібло ЧЄ-2006 в Португалії. З січня 2008-го по грудень 2009-го Михайличенко був головним тренером національної команди.

• Столі Сольбаккен вдруге очолив "Копенгаген" у 2013 році. Зі столичним клубом він виграв вісім чемпіонатів Данії, причому п'ять чемпіонських титулів припали на його перший етап роботи з командою в період з 2006 по 2011 рік. Екс-півзахисник забив дев'ять м'ячів у 58 матчах за збірну Норвегії, за яку грав у фінальних стадіях ЧС-1998 і ЄВРО-2000. Між етапами роботи в "Копенгагені" тренував "Кельн" і "Вулвергемптон".

Офіційний сайт УЄФА

Інформація про квитки на матч

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер