Історія і факти: «Динамо» - «Яблонець»

Історія і факти: «Динамо» - «Яблонець»

Три перемоги поспіль достроково гарантували "Динамо" перше місце в групі К. Кияни на груповому етапі не зазнали жодної поразки, тоді як дебютант основної сітки Ліги Європи УЄФА "Яблонець", навпаки, не здобув жодної перемоги і завершить боротьбу на останньому місці.

• Два стартові матчі "Динамо" завершило з однаковим рахунком 2:2, а потім двічі обіграло "Ренн" - 2:1 на виїзді, 3:1 вдома. У п'ятому турі кияни на виїзді відсвяткували мінімальну перемогу над "Астаною" і достроково забезпечили собі вихід до 1/16 фіналу. Український клуб учетверте фінішував на першому рядку в своїй групі Ліги Європи - це на один раз менше рекорду "Зальцбурга". Мотивації перед зустріччю з "Яблонцем" киянам може додати той факт, що вони ніколи раніше не проходили груповий етап без поразок.

• "Яблонець" у п'яти стартових турах набрав два очки. У двох останніх гостьових матчах чехи зазнали поразки - 1:2 від "Астани" та 0:1 від "Ренна". В останньому випадку "Яблонець" уперше не зумів забити на цьому груповому етапі.

Попередні зустрічі

• У поєдинку проти "Динамо" у другому турі "Яблонець" заробив перше очко на груповому етапі у своїй історії, але для цього чехам довелося відіграти дефіцит у два м'ячі - 2:2. Це був перший матч "Яблонця" проти клубу з України.

• "Динамо" раніше приймало чеські клуби сім разів і виграло в шести із цих матчів, причому всі перемоги вийшли сухими. Єдиним винятком стала мінімальна поразка від празької "Спарти" у першому матчі другого відбіркового раунду Ліги чемпіонів УЄФА-1998/99. У матчі-відповіді кияни перемогли з таким самим рахунком 1:0 і здобули путівку до наступного раунду по пенальті.

Факти про команди

"Динамо" Київ

• У минулій першості України "Динамо" посіло друге місце слідом за "Шахтарем". У третьому відбірковому раунді поточної Ліги чемпіонів УЄФА динамівці здолали інший чеський клуб - празьку "Славію" - із загальним рахунком 3:1, але у раунді плей-офф поступилися "Аяксу" - 1:3 в гостях, 0:0 вдома.

• Це сьома кампанія "Динамо" у Лізі Європи і шостий груповий етап. У п'яти попередніх розіграшах столичний клуб чотири рази виходив до плей-офф. Єдина невдача припала на сезон 2011/12. Найкращий результат динамівці здобули в Лізі Європи 2014/15, коли добралися до чвертьфіналу. Якщо враховувати Кубок УЄФА, то в сезоні 2008/09 "Динамо" грало у півфіналі.

• На групових етапах Ліги Європи "Динамо" не програє у 10 домашніх матчах поспіль, у восьми з яких були здобуті перемоги. У 12 останніх єврокубкових матчах у Києві "Динамо" зазнало лише однієї поразки - 0:2 від "Лаціо" в 1/8 фіналу минулої Ліги Європи, що призвело до вильоту з турніру.

"Яблонець"

• Бронзовий призер чемпіонату Чехії вперше грає на груповому етапі єврокубків.

• До цього "Яблонець" чотири рази безуспішно намагався пробитися до основної сітки Ліги Європи. У сезонах 2010/11 і 2011/12 чехи вибували у третьому відбірковому раунді, а у сезонах 2013/14 і 2015/16 програвали в раунді плей-офф "Аяксу" і "Бетису" відповідно.

• "Яблонець" здобув лише одну перемогу в 11 останніх єврокубкових матчах (Н3 П7) - 3:2 над "Копенгагеном" у третьому відбірковому раунді Ліги Європи-2015/16. З тих пір чехи зазнали на виїзді три поразки поспіль, причому всі з різницею в один м'яч.

Зв'язки між командами та інше

• Капітан "Яблонця" Томаш Хюбшман провів 10 років у складі донецького "Шахтаря", вигравши з гірниками вісім чемпіонатів і чотири Кубка України, а також Кубок УЄФА-2008/09. Два з 27 матчів проти киян (В15 Н4 П8) напевно були особливими для Хюбшмана. У півфіналі Кубка УЄФА-2008/09 він допоміг донецькому клубу здолати "Динамо" із загальним рахунком 3:2.

• Український захисник Едуард Соболь належить донецькому "Шахтарю", але виступає за "Яблонець" на правах оренди. У складі "Зорі", "Металіста", донецького "Металурга" і "Шахтаря" він провів проти "Динамо" вісім матчів, здобувши дві перемоги при шести поразках.

• "Яблонець" - один із п'яти клубів, які в цьому сезоні дебютували в основній сітці турніру. Інші чотири це - "Акхісар", "Дюделанж", "Сарпсборг" і "Спартак" Трнава. З них тільки "Сарпсборг" зберігає шанси на вихід до 1/16 фіналу.

Тренери

• Олександр Хацкевич очолив "Динамо" у липні 2017 року. За кар’єру гравця він у період з 1997 по 2004 рік виграв з "Динамо" сім чемпіонатів України поспіль. Також п'ять разів поспіль ставав на батьківщині чемпіоном Білорусі з мінським "Динамо". Працював з юнацькою і резервною командами київського "Динамо", з 2014 по 2016 рік керував збірною Білорусі. Провів 38 матчів за національну команду і забив чотири м'ячі, три з яких припали на кваліфікацію ЧС-2002.

• Колишній захисник празької "Дукли" Петр Рада завершив кар'єру гравця у 1996 році й з тих пір працював у багатьох чеських клубах. Також протягом дев'яти місяців він очолював збірну Чехії, яку прийняв у липні 2008-го. Найдовше він трудився у "Яблонці" (2003-2007), куди повернувся через більш ніж 10 років у грудні 2017-го. У першому ж сезоні Рада посів із командою третє місце у чемпіонаті і вперше вивів її до групової стадії єврокубків.

Офіційний сайт УЄФА

 

 

 

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер