Італійський слід «Динамо». Зі змінним успіхом

Італійський слід «Динамо». Зі змінним успіхом

У "біло-синіх" дуже давні взаємини з представниками Серії А. Перший трансфер до Італії відбувся ще в 1988-му році, тобто 22 з половиною роки тому. Відтоді динамівці уклали цілу низку угод з італійськими клубами топ-дивізіону, причому для гравців це були всі типажі трансферів - продаж, оренда і в статусі вільного агента.

Розташуємо прямі переходи динамівців у клуби Серії А в хронологічному порядку:

1. Олександр Заваров ("Ювентус", літо 1988)

Легендарний туринський клуб завжди мав слабкість до якісних іноземних атакувальних хавбеків. Після сильного Євро-1988 у них зникли будь-які сумніви щодо кандидатури Олександра Заварова. За лідера "Динамо" італійці виклали великі (на ті часи) 5 мільйонів доларів, з яких "Динамо" отримало 40% суми.

На жаль, але тривала адаптація і певні проблеми в команді не дозволили Заварову грати в Італії на своєму звичному рівні. В Італії він провів 2 повноцінних сезони (76 матчів, 13 голів у всіх турнірах), виграв Кубок УЄФА і Кубок Італії, але особливо не вразив.

Надалі Заваров вирушив виступати у Францію, де залишив приємні враження грою за "Нансі".

2. Олексій Михайличенко ("Сампдорія", літо 1990)

Провідний хавбек "Динамо" та збірної СРСР уже кілька років був на слуху в Європі, зайнявши в 1988-му році четверте місце в опитуванні за "Золотий м'яч". Після відкриття кордонів для гравців із СРСР перехід Михайличенка до сильного іноземного клубу був лише справою часу.

У результаті з "Динамо" домовилася сильна тоді "Сампдорія". Олексій зайняв одну з легіонерських вакансій, а підбір місцевих гравців дозволяв боротися за найвищі місця. Що і вийшло! Не без допомоги Михайличенка (переможний гол у ворота "Болоньї", кілька сильних матчів і внесок в окремі перемоги команди) генуезці стали чемпіоном країни. Це був перший і єдиний чемпіонський титул для "Сампдорії".

Усього в тому сезоні український півзахисник провів за команду 39 матчів і забив 4 м'ячі (у всіх турнірах). Улітку 91-го він перейшов у шотландський "Рейнджерс", з яким виграв 5 титулів і 5 кубкових трофеїв у місцевому чемпіонаті.

3. Андрій Шевченко ("Мілан", літо 1999)

Найкращий трансфер в історії взаємин "Динамо" та італійських клубів! "Диявол зі Сходу" (так згодом назвуть Шеву в Італії) відзначався у складі "біло-синіх", у буквальному сенсі розривав оборону суперників в Лізі чемпіонів і був готовий зробити новий крок у кар'єрі.

Керівництво клубу не стало утримувати Андрія і прийняло пропозицію "Мілана". Попри обережні оцінки і скепсис багатьох фахівців, Шевченко у складі "россонері" став зіркою світового рівня.

175 голів за "Мілан" - видатний результат Андрія! Він виграв з командою все, що можна було - Серію А, Кубок Італії, Лігу чемпіонів, Суперкубки Італії та УЄФА, "Золотий м'яч", а також безліч інших особистих призів. Навіть невдале перебування в "Челсі" не змінило його статус - легенда світового футболу.

4. Кахабер Каладзе ("Мілан", зима 2001)

Ще один дуже вдалий приклад динамівських трансферів в Італію. До Києва Каха потрапив молодим і без досвіду матчів найвищого рівня. А під керівництвом Валерія Лобановського талановитий грузинський універсал дуже швидко перетворився в оборонного гравця високого рівня.

Натхненні рівнем гри Шевченка, боси "Мілана" і тут не прогадали. Ще одна серйозна угода з "Динамо" і італійський клуб отримав підготовленого і універсального гравця.

Каладзе затримався в Італії надовго. Він провів 9 з половиною сезонів за "Мілан" (284 матчі, 13 голів у всіх турнірах), а потім догравав у "Дженоа" (2 сезони). Каха виграв з "россонері" ще більше, ніж Шевченко - у його активі значаться всі ті ж командні трофеї, плюс ще одна Ліга чемпіонів і Клубний чемпіонат світу.

5. Роберто Антоніо Нанні ("Сієна", зима 2005)

Фактурний аргентинський форвард не зумів закріпитися у складі "Динамо" після трансферу з "Велес Сарсфілд" у 2003-му і послідовно вирушив у низку оренд.

Спочатку в Іспанію ("Альмерія"), а потім і в Серію А. Нічого у складі "Сієни" він не досяг (8 матчів, 0 голів), але його перехід став для "Динамо" в чомусь унікальним. Нанні був першим гравцем в історії "Динамо", якого віддали в клуб Серії А за орендним договором.

У 2006-му році він також грав в оренді в клубі із Серії А - "Мессіні" (9 матчів, 1 гол).

6. Мігел Велозу ("Дженоа", літо 2016)

Португальський хавбек вірою і правдою відпрацював свій контракт із "Динамо" і вирішив змінити обстановку на правах вільного агента.

Мігел перейшов у "Динамо" 2012-го саме з "Дженоа", туди ж він повернувся і після Києва. Спочатку 2-річний контракт, потім спроба знайти нову команду і знову повернення на "Луїджі Ферраріс". Улітку 2019-го Велозу змінив "Дженоа" на "Верону", де з успіхом виступає й досі.

Хавбек збірної Португалії став першим гравцем в історії "Динамо", який безпосередньо перейшов у клуб Серії А на правах вільного агента.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер