З Харкова до Києва. Бессонов, Балтача, Яковенко та інші…

З Харкова до Києва. Бессонов, Балтача, Яковенко та інші…

Починалося все з 20-х років, коли спочатку Костянтин Фомін, а потім Петро Паровишников приєдналися до киян і допомогли динамівцям вже в першому союзному чемпіонаті завоювати срібні нагороди. Після війни прийшла черга харків'янина Павла Виньковатова, який допоміг «біло-синім» у завоюванні першого в історії клубу Кубка СРСР у 1954-му році. Після цього настала черга плеяди найталановитіших вихованців харківського спортивного інтернату, які в 70-ті поповнили ряди команди Валерія Лобановського. Із найяскравішого з них, Володимира Бессонова ми і почнемо наш список найбільш непересічних майстрів, які з Харкова перебралися до Києва. Деяким вдалося пройти по цьому маршруту в обидві сторони...

Володимир Бессонов, півзахисник

«Металіст» (Харків, дубль) - 1975, «Динамо» (Київ) - 1976-90.

Володимир Бессонов, народився в Харкові і жив з батьками в районі Харківського тракторного заводу, на вулиці 12 квітня. Батько працював сталеваром, був завзятим вболівальником місцевого «Металіста». Футбольна біографія майбутньої зірки київського «Динамо» почалася в харківській футбольній школі № 7. Потім був місцевий спортінтернат. У 1975 році молодий талант зарахували в дубль «Металіста», але за основну команду він так і не зіграв - його помітили селекціонери «Динамо», в якому він провів блискучу кар'єру гравця з 1976 по 1990 рік.

Сергій Балтача, захисник / півзахисник

«Металіст» (Харків) - 1976, «Динамо» (Київ) - 1977-88.

Сергій Балтача також є вихованцем харківського спортінтернату. На відміну від Володимира Бессонова, встиг провести в «Металісті» один повноцінний сезон, в якому зіграв у 19-ти матчах. З 1977 року виступав за київське «Динамо», у складі якого провів у чемпіонатах СРСР 245 ігор. У 1988 році одним з перших серед радянських футболістів поїхав грати до Великобританії, за «Іпсвіч Таун».

Юрій Сивуха, воротар

«Металіст» (Харків) - 1976, 1979-88, «Динамо» (Київ) - 1977-78.

Юрій Сивуха починав займатися футболом в харківській ДЮСШ «Трудові резерви». У «Динамо» з «Металіста» перейшов у тому ж році, що і Балтача, проте затримався в столичному клубі ненадовго. Провівши за два сезони лише одну гру у вищій лізі, Сивуха повернувся в «Металіст», який на той момент виступав у 1-й союзній лізі. У «Металісті» він провів наступні десять сезонів, в яких зіграв 265 матчів у першій та вищій лігах чемпіонату СРСР. Був капітаном харківської команди.

Сергій Малько, нападник, потім півзахисник

«Металіст» (Харків) - 1974-75, 1978-82, «Динамо» (Київ) - 1978.

Першою в біографії Сергія Малька була команда харківського канатного заводу. З «Металіста» в «Динамо» Малько перебрався транзитом через дніпропетровський «Дніпро». Після двох блискучих сезонів у Дніпропетровську Малько був запрошений в команду Валерія Лобановського. Однак в «Динамо» він провів лише 10 матчів, в основному підміняючи Онищенка і граючи в парі з Блохіним. Не витримавши конкуренції, вже восени 1978 року Малько повернувся в «Металіст», очолюваний Євгеном Лемешком, де продовжив грати до 1982 року. За всі роки виступів за харківський клуб Малько провів 200 ігор в чемпіонаті СРСР і 21 гру в Кубку СРСР.

Віктор Каплун, захисник

«Металіст» (Харків) - 1976-77, 1982-84, «Динамо» (Київ) - 1978-81.

Віктор Каплун закінчив Харківське державне вище училище фізичної культури № 1. Ще один гравець із плеяди чемпіонів світу серед юніорів 1977 року, він за два сезони в «Металісті» провів 42 матчі у другій лізі, після чого отримав пропозицію перейти одразу до вищої ліги, в київське «Динамо», за яке виступав з 1978 року. У 1981 році був відрахований з «Динамо» і повернувся в «Металіст». У вищій лізі чемпіонату СРСР зіграв 52 матчі за «Динамо» і 82 за «Металіст».

Юрій Цимбалюк, нападник

«Металіст» (Харків) - 1973-77, «Динамо» (Київ) - 1978, «Металіст» (Харків) - 1981.

Ще один відомий гравець «Металіста», який також пограв у київському «Динамо». Відігравши півтори сотні ігор за харків'ян, в 1977 році Цимбалюк перейшов у команду вищої ліги - львівські «Карпати». Провівши там півсезону, Юрій отримує запрошення в київське «Динамо». У дебютному для себе матчі у футболці «Динамо» він вийшов на заміну замість Олега Блохіна. Але в столиці Юрій також провів лише половину сезону, з'являючись на полі в кубкових матчах. У підсумку Цимбалюк повернувся в «Карпати», а завершив кар'єру в своєму рідному «Металісті».

Віктор Сусло, захисник

«Динамо» (Київ, дубль) - 1978-81. «Металіст» (Харків) - 1981-84, 1986-91.

Займатися футболом Віктор Сусло почав у харківській ДЮСШ-7, після якої перейшов у харківський спортінтернат. Після отримання виклику в юнацьку збірну УРСР на нього звернули увагу селекціонери київського «Динамо» і запросили до столичного клубу. Однак пробитися з дубля в основу Віктору так і не вдалося і незабаром, за ініціативою Євгена Лемешка, який тренував тоді «Металіст», він повернувся в Харків. У «Металісті» Сусло провів десять сезонів з перервою на службу в армії.

Павло Яковенко, півзахисник

«Металіст» (Харків) - 1981-82, «Динамо» (Київ) -1982-92.

Саме з «Металіста», провівши за нього в чемпіонаті СРСР чотири гри, в 1982 році в київське «Динамо» перебрався Павло Яковенко. Тут, з трирічним перервою, пов'язаною з важкою травмою, грав до 1992 року, коли перейшов у французький «Сошо». Загалом за «Динамо» у вищій лізі Яковенко провів 161 гру. З 2008 року Павло Олександрович тренує молодіжну збірну України.

Ігор Кутепов, воротар

«Металіст» (Харків) - 1982-90, «Динамо» (Київ) - 1991-94.

Уродженець міста Первомайська Харківської області свою професійну кар'єру розпочав у «Металісті». Вихованець харківської воротарської школи, він регулярно виступав за збірні СРСР різних віків. Кутепова ще після юніорського чемпіонату Європи 1984 року кликали в київське «Динамо», однак щось не зрослося. У 1988-му році Кутепов зробив внесок у завоювання «Металістом» Кубка СРСР 1988. У 1990 році Кутепов перейшов у «Динамо», де змінив Віктора Чанова, який поїхав за кордон.

В'ячеслав Хруслов, захисник

«Маяк» (Харків) - 1983-86, «Динамо» (Київ) - 1993-94, «Металіст» (Харків) - 1996-97.

В'ячеслав Хруслов народився в Харкові, футболом займався у спортивній школі, потім у харківському спортінтернаті, а з 9 класу в ДЮСШ «Металіст». У київське «Динамо» Хруслова, якому на той момент було вже 30 років, покликав Михайло Фоменко. У «Динамо» В'ячеславу завадила розкритися низка травм, через які він спочатку був переведений в «Динамо-2», а потім і зовсім покинув клуб, поїхавши в Росію. Завершив кар'єру гравця Хруслов у рідному «Металісті», після чого продовжив працювати в структурі клубу.

Віталій Пушкуца, нападник

«Металіст» (Харків) - 1992-94, «Динамо» (Київ, дубль) - 1996-97, «Металіст» (Харків) - 2001-04.

Віталій Пушкуца свою футбольну освіту здобув у Харкові. За «Металіст» в 54 матчах забив 11 голів. Потім у його кар'єрі був переїзд до Києва, в «ЦСКА-Борисфен», а згодом і в «Динамо». Але в основному складі «Динамо» Пушкуца не зіграв, а провів лише 3 гри за «Динамо-2» в першій лізі. Вже в 2000-х він знову повернувся в «Металіст».

Владислав Прудіус, півзахисник

«Металіст» (Харків) - 1992-93, «Динамо» (Київ) - 1993-94.

Трохи більш успішним був період перебування в київському «Динамо» Владислава Прудіуса. У сезоні 1993/94 він провів у футболці «Динамо» 13 матчів у вищій лізі, в яких забив 1 гол. Але, на відміну від Пушкуци, Прудіус спочатку пограв у «Динамо», а потім перейшов у «ЦСКА-Борисфен». В іншому, все схоже - спочатку кузня молодих талантів «Маяк», потім «Олімпік», на який «Маяк» був перейменований після розпаду СРСР, після чого «Металіст» і переїзд до Києва.

Олександр Призетко, нападник

«Маяк» (Харків) - 1988, «Металіст» (Харків) - 1988-93, «Динамо» (Київ) - 1993-94, «Металіст» (Харків) - 2004-05.

Олександр Призетко народився в Ізмаїлі Одеської області і починав займатися футболом в СДЮШОР «Чорноморець». У зв'язку з важкою травмою, в 8-му класі лікарі рекомендували Саші закінчити з футболом, але він вирішив продовжити навчання в спортінтернаті Харкова, де сформувався як футболіст. Погравши трохи за харківський «Маяк», він перейшов у «Металіст», де в 76 іграх забив 29 м'ячів і отримав пропозицію грати за «Динамо». У складі «біло-синіх» Призетко провів два сезони, після чого поїхав у Росію, а завершив кар'єру в «Металісті».

Ігор Бондаренко

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер