Жезуальду Феррейра: «Вважаю, в нас є шанси на перемогу»

Жезуальду Феррейра: «Вважаю, в нас є шанси на перемогу»

На традиційну передматчеву прес-конференцію тренер «Порту» Жезуальду Феррейра взяв захисника Педру Емануеля. Захід викликав величезний інтерес збоку ЗМІ, як українських, так і португальських, тому наставник команди і гравець були вимушені більше півгодини відповідати на питання журналістів:

- Залишається три гри до закінчення групового етапу Ліги чемпіонів і ми чудово розуміємо, що для виходу до наступного раунду нам необхідно здобути перемогу, – взяв слово головний тренер «Порту». – Вважаю, у нас є всі шанси взяти в Києві три очки.

- З чим пов'язаний приїзд команди до Києва за два дні до гри? З погодними умовами?

- Моя команда не вперше гратиме в таку погоду, тим паче, для нинішньої пори року вона цілком стерпна. Раннє прибуття до Києва можна пояснити різницею в часі і вельми тривалим перельотом. Ми хотіли дати гравцям достатньо часу на підготовку до гри.

- Як ви оцінюєте бойовий дух команди?

- Це питання не до мене, а, скоріше, до футболістів. Від себе можу сказати, що моральний стан команди дуже хороший. Іноді трапляється, що негативні чинники, які передують матчу, налаштовують гравців, і вони можуть показати гру вище своїх здібностей. Як ви знаєте, в останніх матчах нам не щастило, в чемпіонаті зазнали дві поразки поспіль. Саме тому я чекаю, що на гру з «Динамо» підопічні налаштуються належним чином. Перш за все, гравці мають довести самим собі, що вони можуть подолати смугу невдач.

- Чи пов’язані невдачі команди в Лізі чемпіонів із втратою в міжсезоння Куарежми і Босингви?

- Ні, я так не вважаю. Давайте пригадаємо, з ким зустрічався «Порту» в попередніх матчах. Наприклад, «Арсенал» – команда дуже високого класу, грати з нею завжди дуже складно. А з киянами була цілком рівна гра, в якій переміг той, кому більше пощастило. Це не говорить про те, що команда деморалізована і знаходиться в поганій фізичній формі. Порівнюючи «Порту» з командою, яка в нас була три роки тому, ми маємо зрозуміти, що досягнувши вершини і вигравши всі можливі трофеї, в колективі розпочалися логічні еволюційні процеси. Зараз ми знаходимося на початку циклу, гравці починають звикати один до одного і зіграватися. Тому якщо деякі матчі закінчуються з негативним результатом, це теж можна розглядати як позитивний момент. Адже команда починає знаходити своє обличчя і поступово зіграватися. Отже, я не вважаю, що втрата провідних футболістів якимось чином позначиться на підсумковому результаті.

- До Києва не приїхав один із лідерів – Фусіле. Чи збираєтеся ви робити ще якісь кадрові зміни, і яким буде стартовий склад?

- Ні, більше ніяких несподіванок і замін не передбачається.

- Чи відчуваєте ви і команда депресію після трьох поразок поспіль?

- Ні. Вважаю, у футболі не існує минулого часу. Те, що було в минулому, не має ніякого ставлення до сьогодення і, тим паче, до майбутньому. Кого зараз цікавить, що «Порту» не так давно був переможцем Ліги чемпіонів? Хто пригадає, що в минулому чемпіонаті ми на 20 очок випередили найближчого переслідувача? Має значення тільки те, що відбувається зараз і те, що відбудеться тут завтра. Навпаки, поразки спонукають. Я знаю причини цих невдач, ми їх розібрали з командою і, гадаю, вирішимо. Чесно кажучи, я дуже добре сплю після поразок, куди гірше почуваю себе після нічиїх. Вони справді викликають депресію. А що стосується поразок, вони змушують більше працювати. Тому впевнений, що ми зможемо зробити правильні висновки. Вважаю, що футболісти заслуговують на мою довіру, а я – на їхню. Ми всі розуміємо ступінь відповідальності майбутнього поєдинку. Одним словом, мене не зломили попередні невдачі. Це ви побачите самі.

- Який настрій у ваших гравців зараз і які слова ви знаходите, щоб їх підбадьорити?

- Завжди говорю: «Вірте в те, що ви робите, і тоді у вас все буде гаразд».

Питання адресувалися і Педро Еммануелю.

- Фахівці, журналісти і футболісти говорять, що «Порту» обов'язково має перемогти. На чому заснована ця впевненість? Невже в першому матчі «Динамо» не довело, що його теж варто побоюватися?

- У жодному випадку не подумайте, що ми не поважаємо «Динамо». На стадіоні «Драгао» в Порту вони довели, що заслуговують на пошану. Але в той же час мені здається, що в першому матчі нам в чомусь не щастило, результат був не зовсім по грі. Тому ми вийдемо на поле з бажанням і готовністю досягти перемоги. Що стосується мене, то в середу разом із партнерами докладу всіх сил, щоб не розчарувати наших уболівальників і всіх тих, хто вірить в нашу перемогу.

- Як гравець, в чому бачите причину невдач, які спіткали команду останнім часом?

- Три останніх поразки змусили нас замислитися над тим, що відбувається. З партнерами по команді неодноразово обговорювали причини невдач. Пришли до висновку, що все залежить від нас. Для клубу «Порту» три поразки поспіль – малоприємний факт. Ми з цим не змирилися і доведемо, що здатні переламати невдалу смугу.

- З початку сезону пройшло немало часу, але в команді до цих пір є гравці, які не повністю влилися до колективу. Як ви це розцінюєте?

- Я можу довго відповідати на це питання. Зрозуміло, що до команди приходять нові футболісти, багато з них приїжджає з інших країн і для них вимагається немало часу для адаптації до команди і країни. У когось цей процес займає менше часу, у когось – більше. Я б не став акцентувати увагу на тому, що хтось не влився до команди. У нас є тверде «ядро», зокрема, я, і кілька інших гравців, які виступають в «Порту» не один сезон. Ми прагнемо всіляко допомагати новим гравцям, підтягувати їх до нашого рівня. Прагнемо, щоб команда була колективом друзів і однодумців. Гадаю, на моєму місці будь-який інший гравець відповів би так само. Немає підстав думати, що у нас є якісь проблеми.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер