Карлос Корреа: в Украине хорошо жить

Карлос Корреа: в Украине хорошо жить

Триває цикл Бі-Бі-Сі "Україна очима іноземців"; пропонуємо погляд на неї футболіста Карлоса Родріго Корреа.

Футболіст Карлос Родріго Корреа родом з Бразилії - містечка Лімейра, що в провінції Сан-Пауло. Йому 25 років. До Києва він приїхав грати за "Динамо".

З собою взяв не тільки дружину і сина, а ще й тещу та тестя.

З Корреа ми зустрілися у одному з київських ресторанів неподалік його дому. Він прийшов з дружиною Тетяною та сином Енріке.

В Україні родина Корреа тільки три місяці, тому враження їхні ще свіжі і переважно теплі. Хоча до цього єдине, що вони знали про Україну - те, що тут холодно.

К. Корреа: Перше, що говорять про Україну - це те, що тут дуже холодно. Досі холоду не відчував, але ми будемо готуватися і звикати. А моє перше враження - це те, що Київ дуже красиве місто, тут доброзичливі люди. Нам дуже тут подобається, і ми дуже щасливі, що сюди приїхали.

Бі-Бі-Сі: Було щось таке, що вас найбільше тут вразило?

К. Корреа: Вразило те, що тут так багато транспорту! Такі пробки страшні. Хоча я сам із великого міста, але такого руху у Києві я не очікував побачити. Це мене шокувало. Але загалом нам пощастило. Все дуже гарно. Ми почуваємося тут як вдома. Адаптувалися швидко. Більше за все сподобалося те, як прийняли в команді. Засмутила хіба що поразка від "Стяуа".

Корреа почав грати у футбол дуже рано, бо в Бразилії, як він каже, всі вже народжуються футболістами. Дитиною він мріяв грати у "Палмейрасі" і його мрія здійснилася. Коли йому запропонували перейти до київського "Динамо", він одразу погодився, хоча український чемпіонат значно слабший за бразильський. Корреа каже, що пропозицію "Динамо" він прийняв не тільки через гроші.

К. Корреа: Гроші не все вирішують. Будь-хто, хто грає у бразильському чемпіонаті, мріє грати у великому клубі. А "Динамо" є одним із таких клубів. Багато років виступає в Лізі Чемпіонів. Тому я і вирішив перейти, коли з'явилася можливість грати в Європі. Перейшовши в "Динамо", я реалізував свою мрію. Хоча, звичайно, тут і платять набагато більше, ніж би я отримував у Бразилії.

Бі-Бі-Сі: Чи подобається вам, як українці ставляться до футболу?

К. Корреа: Звичайно, в Бразилії зовсім інше ставлення до футболу. Там на телебаченні є три великі програми, присвячені футболу. В Бразилії дуже інтенсивне навколофутбольне життя. Тут зовсім не так. Але я не надаю особливого значення тому, що тут інколи стадіони майже порожні. Хоча на повному стадіоні, звичайно, грати краще.

Бі-Бі-Сі: Коли ви маєте вільний час, чим ви ще займаєтеся, де любите бувати?

К. Корреа: Ходимо по магазинах, у вас тут багато магазинів під землею. Ходили в зоопарк, ось скоро відкриється цирк - туди підемо. Любимо бувати у центрі міста: на Хрещатику, Бесарабці. Там гарні ресторани. Звичайно, шкода, що немає бразильського ресторану. Якби не грав у футбол, можна було б відкрити тут бразильську шашличну.

Бі-Бі-Сі: За чим у Бразилії ви найбільше сумуєте?

К. Корреа: Понад усе за родиною, адже в Бразилії ми часто всі збиралися разом. За музикою не сумую, бо взяв із собою багато дисків. А щодо їжі - моя теща дуже гарно готує, тому у нас вдома завжди є національні бразильські страви. Хоча інгредієнти до наших страв тут важко знайти. Але можна.

Бі-Бі-Сі: А до української їжі вже звикли?

К. Корреа: Мені досі ніхто не пояснив, які є українські страви і що таке традиційна українська кухня. Ми збираємося піти в якийсь український ресторан спробувати. А досі я особливо нічого українського не їв. Хоча нас борщем годують на базі, але він мені не дуже подобається.

Бі-Бі-Сі: Чи цікавитеся ви політикою, знаєте, як звати українського президента, прем'єра?

К. Корреа: У клубі так багато гравців, я їхніх імен не можу запам'ятати. Бачив обличчя президента, але як його звати, не знаю.

Корреа лише повторює за перекладачем імена Віктора Ющенка та Віктора Януковича. Коли я його запитала про пораду українській владі, він знову згадав про українських водіїв.

К. Корреа: Треба покращити рух. Водії тут не дотримуються правил, ігнорують знаки. Дивіться, там не можна стояти. А там повно машин.

Корреа вказує на ряд дорогих автомобілів, що стоять прямо на тротуарі. Окрім проблем із транспортом, футболіста більше особливо нічого не хвилює. Хіба що в магазині важко пояснити, чого хочеш. Адже він не говорить ні англійською, ні російською, ні українською.

На прохання змалювати українців і Україну одним словом, Корреа довго думає і каже: "Тут гарно жити".

Бі-Бі-Сі: Якби ви знали, що ніколи не потрапите до збірної Бразилії, чи погодилися б ви грати за якусь іншу збірну, наприклад, за Україну? Кажуть, що вам нібито вже пропонували прийняти українське громадянство?

К. Корреа: Звичайно, кожен мріє грати за збірну своєї країни. Я хочу грати за збірну Бразилії, але цього не станеться, то я б розглянув пропозицію з іншої країни, якби така пропозиція була. З приводу українського громадянства - то Блохін просто відповідав на питання журналіста. Це все на рівні розмов. Якби така пропозиція була, то ми з дружиною її б розглянули.Але треба спочатку виконати п'ятирічний контракт у "Динамо".

Марта Шокало, Бі-Бі-Сі, Київ

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер