Каталін КАРП: рідкісний екземпляр

Каталін КАРП: рідкісний екземпляр

Опинившись в підсумку в Україні, цей футболіст і взагалі став рідкісним екземпляром, перейшовши з донецького «Шахтаря» в київське «Динамо»... Однак, про все по черзі.

В Україні розпочав з уроків у Луческу

Каталін Карп, а мова йде саме про нього, народився 20 жовтня 1993 року в Кишиневі. Любов'ю до футболу юного Каталіна заразив його батько, відомий футбольний тренер, а також функціонер Федерації футболу Молдови Іліє Карп. Свої перші кроки у футболі Карп-молодший робив у дитячій школі ФК «Зімбру». У 16 років він пограв за «ЦСКА-Буюканіт», команду 1-ої ліги чемпіонату Молдови. Прийшов час, і талановитого молодого гравця помітили за межами рідної країни. Каталін вирушив на перегляд в іспанський «Вільярреал», потім італійську «Дженоа», але в підсумку опинився... в Україні, у донецькому «Шахтарі». У складі молодіжної команди гірників Карп особливо виділявся на міжнародному турнірі на Сардинії. Там він був визнаний не лише найкращим гравцем, але і з п'ятьма забитими м'ячами виборов звання найкращого бомбардира турніру. А найбільш пам'ятним тоді для Карпа став гол у ворота «Барселони». Побував Каталін і в першій команді, разом з якою пройшов збори в Австрії під керівництвом головного тренера «Шахтаря» Мірчі Луческу.

Правильний вибір

Коли Карпові виповнилося 18 років, він, тим не менш, не поспішав оформлювати свої відносини з гірниками. Агент молодого футболіста Аркадій Запорожану сказав йому, що Карпа запрошують в «Динамо», і Каталін вирушив на перегляд в Київ. Кілька місяців потому він поставив підпис під угодою, ставши, як мінімум на три роки, динамівцем: «У мене було кілька інших пропозицій. Я міг опинитися в «Ромі» і марсельському «Олімпіку». Але я зупинив свій вибір на «Динамо». По-перше, тому що знаю мову, а по-друге, побачивши базу, я зрозумів, що тут створені всі умови, щоб мені зростати як футболісту». Згодом Каталін не розчарувався в прийнятому рішенні. «З кожним тренуванням я відкриваю для себе щось нове. Тут дуже сучасні тренери».

Рідною для себе Карп вважає позицію опорного півзахисника. До того ж він уміє та любить грати на атаку. Не дарма серед динамівців йому імпонує гра опорного півзахисника Огнєна Вукоєвича і гравця атакувальної лінії Андрія Ярмоленка.

Амбіції юнака живлять

Народившись в Кишиневі, Каталін є також громадянином Румунії, маючи крім молдавського паспорта румунський. Оформлюючись в «Динамо», Карп надав якраз румунський паспорт, тому за документами він числиться в клубі як легіонер з Румунії. Що стосується національних збірних, виступав Карп тільки за Молдову. Однак матчі, проведені у складі збірних U-16 та U-17, не були офіційними. Сам футболіст заявляв, що дуже хотів би отримати запрошення в збірну Румунії. Але в цьому питанні для нього не все так просто. Цієї зими Карп, можливо, буде задіяний за збірну Молдови, куди він отримав запрошення зіграти на Кубку Співдружності.

На клубному рівні він свої головні очікування пов'язує з київським «Динамо». Честолюбство та здорові амбіції можуть позитивно позначитися на футбольній освіті Карпа в динамівській «молодіжці» (в поточному сезоні 2012/13 провів 17 матчів, 1 гол). «Я прийшов сюди, щоб перемагати. Я не люблю програвати. Тому я обіцяю, що ми будемо вигравати, будемо намагатися перемагати в кожному матчі!»

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер