КЄЧ-1986/1987. «Порту» – «Динамо» – 2:1. Коли до фіналу було так близько…

КЄЧ-1986/1987. «Порту» – «Динамо» – 2:1. Коли до фіналу було так близько…

Щоб вдруге у своїй історії дістатися до цієї стадії найпрестижнішого клубного турніру Європи, динамівці по черзі обіграли болгарський «Бероє» та шотландський «Селтик», чергуючи виїзні нічиї з упевненими домашніми перемогами, а у чвертьфіналі розправилися з турецьким «Бешикташем», в тому числі розгромивши «стамбульських орлів» (5:0) на їхньому ж полі. Що стосується «Порту», ​​то «дракони» розгромили за сумою двох матчів «Рабат Аякс» із Мальти, а також не без труднощів обіграли чеський «Вітковіце» та данський «Брондбю».

«Порту», ​​на той момент чинний чемпіон Португалії, підходив до протистояння з «Динамо» не в найкращому настрої. Наставник команди Артур Жоржі відверто зробив ставку на єврокубок, і перед матчем із «Динамо» не виставив на гру чемпіонату проти «Спортинга», що завершився поразкою «драконів», кількох провідних футболістів, у тому числі свого найкращого бомбардира Футре. Після цього відставання від «Бенфіки» збільшилося до шести очок (за підсумками сезону «дракони» відстали від суперника на два бали), зате на міжнародній арені вдалося домогтися бажаного.

Валерій Лобановський, який дивився матч чемпіонату Португалії між «Порту» та «Спортингом», припускав, що «дракони» явно економили сили і проти «Динамо» гратимуть по-іншому. Так і сталося, але при цьому динамівці змогли нав'язати супернику свою гру та домінували на полі в першому таймі. Особливо активним було тріо Рац-Михайличенко-Яковенко в середній лінії, завдяки діям якого м'яч раз по раз опинявся у штрафному майданчику господарів. Одного разу м'яч таки побував у воротах «Порту» після активної перепасовки Михайличенка з Блохіним та влучного удару останнього. Але арбітр скасував взяття воріт через офсайд у динамівського нападника, яке після переглядів відеоповтору було визнано експертами помилковим.

Здавалося, що підопічні Валерія Лобановського контролюють гру, але початок другого тайму перевернув усе для «біло-синіх» із ніг на голову. Уже в самому дебюті другої половини зустрічі прикрим автоголом відзначився Заваров – півзахисник хотів відібрати м'яча у Футре, який мчав до воріт, але невдало підчепив кулю, яка залетіла точно в дев'ятку воріт Чанова. А буквально за кілька хвилин Баль, який уже мав жовту картку, грубо збив Жаурі та, знову отримавши «гірчичник», достроково залишив поле. На 58-й хвилині кияни й узагалі опинилися в тяжкому становищі. Після подачі до штрафного майданчика Кузнецов ненароком зіграв рукою, і арбітр із Нідерландів призначив пенальті, який упевнено реалізував Андре.

Незважаючи на те, що «Динамо» залишилося в меншості, гості не стали грати на утримання рахунку, який цілком можна було відіграти в повторному домашньому матчі. Динамівці зіграли сильно й упевнено, як то кажуть, «за себе й за того хлопця», і таки відіграли один м'яч. На 74-й хвилині Михайличенко показав чудовий дриблінг, зробив точне закидання до штрафного майданчика на Яковенка, який у стрибку головою переправив м'яча у ворота.

Якщо зважити на те, як проходила гра, «Динамо» цілком заслуговувало того, щоб вивезти з Порту позитивний результат. Але й поразка з мінімальним рахунком, враховуючи всі негативні фактори, сприймалася як цілком прийнятний результат. За два тижні на суперників чекав матч-відповідь у Києві, де цілком можна було брати реванш із потрібним рахунком ...

Кубок європейських чемпіонів-1986/1987, 1/2 фіналу, перший матч

«Порту» (Португалія) — «Динамо» (Київ, СРСР) – 2:1

8 квітня 1987 року. Порту, стадіон «Даш Анташ», 90 000 глядачів.

«Порту»: Млинарчик, Жоау Пінту, Едуарду Луїш, Ліма Перейра, Селсу, Вермеліньо, Магальяеш (Маджер Рабах, 83), Соуза (Жаурі, 46), Гомеш, Футре, Андре.

«Динамо»: Чанов, Михайличенко, Балтача, О.Кузнєцов, Дем'яненко, Рац, Яковенко, Баль, Заваров, Бєланов (Євсєєв, 84), Блохін (Морозов, 74).

Голи: Заваров (49, автогол), Андре (58, з пенальті) – Яковенко (74).

Попереджені: Баль (15), Чанов (43) — Футре (49)

Вилучений: Баль (53).

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер