Ключове протистояння: Аруна чи Саммір?

Ключове протистояння: Аруна чи Саммір?

Аруна: черговий шанс зарекомендувати себе

Свою кар'єру в «Динамо» Аруна почав досить яскраво, коли в дебютному матчі за Суперкубок України з «Шахтарем» постійно брав гру на себе і не боявся наносити дальні удари, чим заслужив схвальні відгуки вболівальників.

У чемпіонаті України спершу Юрій Сьомін регулярно надавав футболісту ігрову практику, віддаючи перевагу йому, а не Вукоєвичу. Але після переходу в «Рубін» головного креативщика і плеймейкера «Динамо» Романа Єременка Лукман, який замінив фіна в атаці, закріпитися на цій позиції не зумів і в підсумку міцно «засів» у запас, зігравши за три місяці лише три поєдинки і програвши конкуренцію за місце в «основі» все тому ж Вукоєвичу.

На зимових зборах Аруні вдалося проявити себе і на старті весняної частини чемпіонату Юрій Сьомін знову почав довіряти молодому нігерійцю, хоча на вирішальному відрізку турнірної дистанції, коли фактично вирішувалася доля чемпіонства, місця в складі для Лукмана не виявилося, і він повернувся на поле лише коли стало зрозуміло, що шансів виграти «золото» у «Динамо» не залишилося. Тим не менш, у своєму першому сезоні в київському клубі Аруна взяв участь у 14-ти поєдинках чемпіонату України, двох матчах кваліфікації Ліги чемпіонів і в п'яти іграх в Лізі Європи, запам'ятавшись одним результативним пасом і отримавши вісім жовтих карток у всіх турнірах.

На старті нового сезону Юрій Сьомін також не дуже балував півзахисника ігровим часом, задіявши його лише у двох поєдинках національного чемпіонату, та й то Аруна провів не всі 90 хвилин, а у вересні нігерієць і взагалі був засланий в «дубль», де провів три матчі.

З приходом Олега Блохіна Лукман спершу залишався в молодіжній команді, але йому вистачило місяця, щоб справити враження на новий тренерський штаб «Динамо». В останніх п'яти турах він регулярно виходив на футбольне поле. Ні для кого не було секретом, що «Динамо» зазнавало серйозного дефіциту виконавців в атаці як у минулому, так і напередодні цього сезону. Незважаючи на майстерність Брауна Ідейє, діяти в нападі самому йому непросто. Артем Кравець вже котрий рік не залишає лазарет, а Артем Мілевський не відзначається стабільністю. Для вирішення цієї проблеми були придбані Марко Рубен і Раффаель. Як бачимо, за перші півсезону в новій команді, прижитися та адаптуватися на новому місці їм не вдалося, тому в останніх матчах «під» форвардом, а то й на позиції другого нападника, виступав саме Аруна. Для багатьох такий хід тренера став несподіванкою, не кажучи вже про те, що на даній позиції Лукман діє цілком впевнено та успішно. В останньому матчі з «Говерлою», що завершився перемогою «біло-синіх» з рахунком 4:2, Аруна зумів відкрити рахунок своїм голам за «Динамо». До того ж у домашньому поєдинку з «Порту» Лукман нарешті дебютував у Лізі чемпіонів, відігравши більш ніж півгодини, вийшовши на заміну, а також взяв участь у зустрічі з ПСЖ.

Важливо також, що в «Динамо» стало на одного плеймейкера більше, що дозволяє Мігелю Велозу бути більш сконцентрованим на своїх прямих обов'язках опорного півзахисника, в той час як роль керманича атак «біло-синіх» поклав на себе саме Аруна.

Що стосується ігрових якостей нігерійця, то тут варто відзначити хорошу техніку і вміння віддати «прихований» пас партнеру, а також сильний дальній удар, який він часто використовував у «Монако». У «мінуси» Аруни варто записати не найвидатнішу швидкість бігу, а також зайвий егоїзм на полі, який іноді призводить до втрати м'яча на рівному місці.

Саммір: в гостях добре... а може і краще!

Жоржі Саммір Круж Кампуш, більш відомий у футбольному світі просто як Саммір, народився і виріс у Бразилії, де, власне, і почав свій спортивний шлях в академії відомого клубу «Атлетико Паранаенсе», в молодіжній команді якого виступав з 2003 року. Але, незважаючи на всі зусилля і старання, закріпитися в основній команді «ураганів» атакувальному півзахиснику так і не вдалося, і за два роки (2005, 2006), усе ще будучи пов'язаним контрактом з «Атлетико», він змінив аж п'ять клубів, де виступав на правах оренди. З цих п'яти команд чотири були бразильськими, а остання - хорватським «Динамо» із Загреба. У складі балканського клубу в сезоні 2006/07 він провів 13 матчів і відзначився одним влучним ударом і по закінченні терміну оренди динамівці вирішили викупити контракт гравця. Було це в 2007 році.

З того часу футболіст є невід'ємною частиною «Динамо», за шість років вигравши шість звань чемпіона Хорватії, п'ять національних Кубків і Суперкубок країни. А в 2010-му завоював ще й звання кращого футболіста внутрішньої першості, зігравши за весь час за «Динамо» 149 матчів і забивши 43 м'ячі. Завдяки всім вищезгаданим нагородам, півзахисник посідає друге місце серед найбільш титулований гравців команди, поступаючись лише Міхаелю Макічу, який в 32 роки має 13 різних титулів.

Крім того, своєю грою 25-річний Саммір, який отримав хорватське громадянство, привернув до себе увагу Хорватського футбольного союзу та з лютого 2012-го мав повне право виступати за національну збірну цієї країни. У Самміра навіть був шанс взяти участь у чемпіонаті Європи-2012 в Україні та Польщі, але тодішній наставник «картатих» Славен Біліч відмовився від його послуг. Але з новим тренером збірної Ігорем Штімацом ситуація складається інакше, і зовсім нещодавно, 12 жовтня, він провів свій перший матч за національну команду Хорватії, суперником якої була команда Македонії.

Гра: що на кого чекає?

У цьому сезоні в 13 матчах чемпіонату Хорватії Саммір забив вже 11 м'ячів, при цьому діючи попереду не на вісті, а як атакувальний півзахисник, для якого не проблема, в разі потреби, зміститися на лівий фланг. Наприклад, два форварди хорватів Бечірай і Чоп за сезон на двох забили сім голів (обидва провели по 14 матчів).

Саммір - головний ключ хорватів до чужих воріт. Якщо обороні киян вдасться нейтралізувати хорвата, то шанс зберегти свої ворота на замку у нашої команди збільшиться в кілька разів. У Києві це зробити вдалося. Хочеться вірити, що вдасться і в Загребі.

Головними ж опонентами Аруни на футбольному полі, найімовірніше, виступлять опорні півзахисники, якими в матчі в Києві були Адріан Калельйо та Аріян Адемі. У тому випадку, якщо нігерієць буде діяти як другий форвард, його основною перешкодою на шляху до воріт суперника буде пара центральних захисників, яку в столиці України становили Шимуніч і Тонел. Але оскільки в останніх поєдинках чемпіонату Хорватії разом з Шимунічем в центрі оборони грає Віда, найімовірніше ця пара центрбеків постане перед атакою «Динамо» і у вівторок.

До того ж на матч із загребським «Динамо» Аруна вийде з подвоєною мотивацією: 4 грудня йому виповниться 22 роки. Чому б партнерам не привітати свого товариша перемогою, а самому Лукману відсвяткувати цей день не лише впевненою грою в складі «Динамо», але й забитим м'ячем?...

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер