Ключове протистояння: Тім Ховард vs Олександр Шовковський

Ключове протистояння: Тім Ховард vs Олександр Шовковський

Саме вона здатна вплинути на Пані Фортуну зробити кивок у потрібний бік. Особливо у випадках з воротарським мистецтвом. Адже, якщо польовий гравець не використав свій шанс, то вболівальники одразу ж перемикаються на наступний хвилюючий епізод, у той час як помилка голкіпера або його блискучий сейв здатні визначити результат футбольного поєдинку. У цьому сенсі значення для своїх команд «евертонця» Тіма Ховарда та динамівця Олександра Шовковського важко переоцінити.

Без Тіма нікуди

Улітку 2006 року з ініціативи тодішнього головного тренера «Евертона» Девида Мойєса американського голкіпера «Манчестер Юнайтед» Тіма Ховарда було взято в річну оренду. Лише через один сезон новий страж воріт настільки сподобався, що з ним було підписано повноцінний чотирирічний контракт.

20 серпня 2012 року Ховард встановив новий рекорд Прем'єр-ліги, провівши поспіль за один клуб 184-у гру.

У подальшому правління «ірисок» ще кілька разів переукладало контракт із воротарем, який блискуче зарекомендував себе. Востаннє це сталося в квітні 2014 року, коли Ховард підписав нову угоду, за якою він буде виступати за «Евертон» до 2018-го року. Загалом на рахунку Тіма, який має статус віце-капітана (одягає пов'язку за відсутності Філа Джагєлки та Леона Османа), уже 377 матчів за ліверпульський клуб.

У нинішньому сезоні англійської Прем'єр-ліги в 22 матчах основний воротар «ірисок» пропустив 35 голів (у середньому 1,59 за гру), у семи поєдинках Ліги Європи чотири м'ячі (0,57 за матч).

Авторитет 36-річного Ховарда в команді Роберто Мартинеса не підлягає сумніву. «Я не можу уявити оборонну лінію без Тіма. Він не лише впевнено віддає команди захисникам, але й додає їм упевненості»,  переконаний головний тренер «Евертона».

Друга молодість динамівської легенди

Динамівець Олександр Шовковський є розумом, честю та совістю нашої команди. Всю свою ігрову кар'єру воротар захищає лише ворота київського «Динамо». Зовсім не випадково президент клубу Ігор Суркіс неодноразово заявляв, що Олександр буде грати стільки, скільки він вважатиме для себе можливим.

У поточному сезоні в домашньому матчі групового етапу Ліги Європи проти португальського «Ріу Аве» Шовковський, вийшовши на поле в рідних динамівських кольорах у 582-й раз, перевершив попереднє клубне досягнення, що належало Олегу Блохіну.

У свої 40 років справжній лідер колективу Олександр Шовковський упевнений, що кожен матч для такої команди, як київське «Динамо», має значення: «Для нас кожна гра важлива. У нас є своє обличчя, ім'я, й ми не можемо собі дозволити вийти на матч абияк. Це моя думка, так я сприймаю футбол. Можливо, завдяки цьому у свої роки я ще продовжую грати й завжди ставлю перед собою лише максимальні завдання. Вважаю, проблема найчастіше криється в голові, у ставленні. Хтось у тридцять два вважає себе ветераном, а хтось і в сорок років почувається молодим».

У нинішньому сезоні ігрові показники лише підтверджують слова нашого капітана. У чемпіонаті України Шовковський провів 11 матчів та пропустив шість голів (середній показник за матч 0,54). Ще більш надійно він діяв у Лізі Європи, дозволивши собі забити у п'яти поєдинках лише два м'ячі (0,4 за гру).

До воротарської дуелі Тіма Ховарда та Олександра Шовковського, в разі їхнього виходу на поле, залишилося зовсім небагато часу. Знаючи характер кожного з них, можна припустити, що вона стане окрасою майбутнього поєдинку, адже жоден із цих досвідчених майстрів просто не має слова «поразка» у своєму лексиконі.

Олег Задерновський

* колаж Богдан Ілюк

Copyright © 2015 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер