КВК-1974/1975. «Динамо» – «Бурсаспор» – 2:0. 45 років першому виходу до півфіналу єврокубку (ВІДЕО)

КВК-1974/1975. «Динамо» – «Бурсаспор» – 2:0. 45 років першому виходу до півфіналу єврокубку (ВІДЕО)

Виїзний поєдинок, незважаючи на приголомшливу підтримку, яку надавали своїм улюбленцям 30 тисяч уболівальників у Бурсі, пройшов під диктовку нашої команди та завершився мінімальною перемогою завдяки влучному удару Онищенка в середині першого тайму.

На матч-відповідь динамівці вже виходили в ролі явного фаворита протистояння. І своїми діями на полі підтвердили свій статус.

Хоча в першому таймі «розпечатати» ворота суперника їм так і не вдалося. Моменти для того, щоб відкрити рахунок та прибрати певну напругу, виникали регулярно. Кілька разів потужними ударами здалеку турбував голкіпера Мунтян, а Онищенко та Блохін, які діяли на вістрі, своїми двоходівками неодноразово ставили складні завдання перед турецькими захисниками, але наших форвардів у кінцевій стадії атак підводила точність.

Після перерви динамівці суттєво підвищили темп, використовуючи всю ширину поля та змусивши суперника відійти в глухий захист практично всією командою. Удар за ударом сипалися на ворота гостей, але відкрити рахунок підопічним Валерія Лобановського вдалося лише на 72-й хвилині. Мунтян чудовим пасом вивів до воріт Онищенко, якого грубо збили в штрафному майданчику – пенальті чітко виконав капітан нашої команди Колотов.

А подвоїти рахунок та зняти всі питання про переможця протистояння (якщо такі були) господарі змогли за кілька хвилин до кінця основного часу. Відзначитися вдалося Мунтяну, найактивнішому гравцю у складі «Динамо», причому не обійшлося без частки везіння – після удару півзахисника м'яч у польоті зачепив одного з суперників та влетів до сітки.

Таким чином, динамівці, які десять років тому написали нову сторінку в своїй історії, дебютувавши в єврокубках, вперше вийшли до півфіналу міжнародного турніру. А турецька преса, незважаючи на поразку «Бурсаспора», лінчувати команду не збиралася. «Жодному турецькому клубу, напевно, не вдалося б зробити більше, ніж зробив «Бурсаспор» – як-не-як, проти них виступала вся збірна СРСР», – писала газета «Чюмхюррієт».

Кубок володарів Кубків, 1/4 фіналу, матч-відповідь

«Динамо» (Київ, СРСР) – «Бурсаспор» (Бурса, Туреччина) – 2:0

19 березня 1975 року. Київ, Центральний стадіон, 95 000 глядачів

«Динамо»: Рудаков, Коньков, Матвієнко, Фоменко, Решко, Трошкін, Мунтян, Онищенко, Колотов, Веремєєв (Буряк, 74), Блохін.

«Бурсаспор»: Расим, Кемаль, Орхан, Іхсан, Хайреттін, Джеміль, Алі, Феруддін, Седат, Вахіт, Байкул.

Голи: Колотов (72, пен.), Мунтян (87).

Попереджені: Веремєєв, Блохін – Алі, Кемаль, Іхсан.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер