«Колос» - «Динамо» - 0:3. Післяматчева прес-конференція Мірчі Луческу

«Колос» - «Динамо» - 0:3. Післяматчева прес-конференція Мірчі Луческу

- Сьогодні була зустріч двох суперників, які вже не мали потреби в завоюванні очок - це здебільшого було протистояння амбіцій. У минулому сезоні «Динамо» програло «Колосу», а в цьому - двічі зіграло внічию (в першому колі УПЛ і в основний час 1/4 фіналу Кубка України. - Прим.). Я знав, що буде складна гра з непоступливим і мотивованим суперником, тому налаштовував хлопців на важку гру з великою кількістю боротьби.

Складний перший тайм, у другій половині ми зіграли краще. Насамперед у плані організації гри. Крім того, і в індивідуальному плані наші футболісти сказали своє слово. Налаштовував хлопців на чемпіонську гру, що вони і показали сьогодні. Сказав їм, що для нас тільки сьогодні закінчується чемпіонат. Коли нам вручали нагороди, це було всього лише свято, а чемпіонат ми повинні були закінчувати сьогодні хорошою, чемпіонською грою.

- Андрієвський сьогодні був присутній на матчі та був на милицях. Що з ним?

- На жаль, ні він, ні Шепелєв не зможуть узяти участь у фіналі Кубка України. Вони обидва травмовані, але, сподіваюся, будуть готові до початку зборів. Тому сьогодні у мене було хвилювання щодо опорної зони - у нас залишалися тільки Сидорчук та Шапаренко. І коли Шапаренко впав і не відразу зміг встати, я переживав, тому швидко провів заміну.

- Як команда буде готуватися до фіналу Кубка України?

- Сьогоднішня перемога була дуже важливою з точки зору психології, щоб тримати командний переможний дух і з хорошим настроєм готуватися до фіналу. Граємо проти дуже хорошої команди, яка теж виступатиме в єврокубках. Питання тут не тільки в тому, що «Зоря» вже кілька років бореться за те, щоб піднятися вище третього місця, а й у тому, що ця команда добре грає в Європі. Тому на нас чекає не лише бій за Кубок України, а й протистояння в очному поєдинку із сильним суперником. Кожен буде боротися за своє місце під сонцем. Гадаю, як і в сьогоднішньому матчі, на нас чекає дуже цікава гра у фіналі, адже це буде змагання не тільки команд, але і гравців. Перемога буде важлива не тільки в плані завоювання кубка, а й у плані зростання кожної з команд.

- Як ви ставитеся до скасування турніру дублерів із наступного сезону? Чи не ускладнить це шлях до першої команди для таких молодих гравців, як Ванат?

- Це дуже складний момент. Гравців у 19 і 21 рік потрібно дуже уважно ростити через матчі та тренування. Не всі команди та тренери можуть дозволити собі грати тільки з однією молоддю, тоді як усе залежить від результатів. Дуже важливо не розгубити молодих гравців. Подивіться, наприклад, на «Колос»: у них було 5-6 футболістів, яким за 30 років. Це дуже досвідчені виконавці. Вони сформували таку команду, щоб досягти результату. Водночас дуже складно грати тільки з молодими футболістами. Гравців у 19-21 рік не можна відправити у якусь нижчу лігу, адже там свої складності, грають дорослі футболісти. Тож буде складніше зберігати цей пласт молодих гравців.

Ванату, який виграв чемпіонат дублерів і став у ньому найкращим бомбардиром, складно перейти на такий рівень. У дорослому футболі дуже важко грати проти досвідчених і зрілих чоловіків. У «Шахтарі» я дуже уважно стежив за такою ситуацією з бразильцями. Це складний момент виховання та підготовки гравців, коли в 17-19 років їх потрібно вчасно інтегрувати в команду. Це дуже складно для головного тренера. Тут важливе розуміння президента клубу, який повинен думати так само, як і тренер - щоб був і результат, і впровадження молодих кадрів до складу команди.

На завершення хотів би привітати «Шахтар» із 85-річчям клубу. Я довго працював і жив там, я - частина історії «Шахтаря». Хотів би привітати всіх із цією датою. Це сентиментальна частина мого життя, яку я провів у Донецьку.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер