Кримська резиденція “Динамо”

Кримська резиденція “Динамо”

Географія проходження українськими командами міжсезонних зборів розширюється з кожним роком. Від Арабських Еміратів до Португалії шукають наші клуби сонця та зелених полів, забуваючи інколи про мальовниче узбережжя Чорного моря, яке за природними умовами мало чим поступається заморським ландшафтам. Першим це зрозуміло керівництво київського “Динамо”, яке ухвалило рішення побудувати у селищі Орджонікідзе, що на Південно-східному узбережжі Криму, спортивно-тренувальний комплекс. Що з цього має вийти, читачам “Українського футболу” розповідає досвідчений будівельник, директор постійного представництва “Динамо” в Криму Іслям Акимов.

— Півтора роки тому, — бере слово Іслям Аметович, — президент “Динамо” Ігор Суркіс уперше зауважив, що флагман вітчизняного футболу повинен мати власний тренувально-відновлювальний комплекс у теплій частині країни. Дякую долі за те, що мені, вболівальнику клубу з майже сорокарічним стажем, було довірено очолити цей відповідальний напрямок роботи. Найперше та головне завдання, що постало перед нами, — знайти на узбережжі ділянку землі для капітального будівництва. Вважаю, кращого місця, ніж мальовниче селище Орджонікідзе, що за десять кілометрів на південь від Феодосії, годі було шукати. Майданчик за кілька метрів від берега моря і з суші має надійний захист від вітрів у вигляді високих гірських хребтів. Керівництво Автономії та місцева влада, чудово розуміючи користь для півострова, пішли назустріч “Динамо” і дали згоду на будівництво.

— Що вдалося зробити за цей час?
— Головне — сформувати команду однодумців, професіоналів своєї справи, яким до снаги впоратися з поставленим завданням. Зміцнили набережну, відвели теплотрасу та високовольтні проводи, проклали дощові стоки, а влітку минулого року почали капітальне будівництво першого поля, яке рівно за рік змусило прикрити рота скептикам — на ідеально рівному зеленому газоні вже зараз можна проводити матчі. Біля поля побудовано криті трибуни на чотириста місць, змонтовано освітлювальні вежі. Поруч із першим полем триває закладання другого. Через гірський рельєф воно розташовуватиметься на чотири метри заввишки. Зазначу, що погодні умови східного берега Криму з майже 300 сонячними днями дозволяють експлуатувати натуральні поля цілий рік. Зараз розпочинаємо другий етап будів-ництва...

— До якого входить зведення головного житлового комплексу…
— Так, усі необхідні підготовчі роботи проведено, і восени, на місці, де зараз майорить динамівський прапор, розпочнемо закладання чотириповерхової споруди з комфортабельними номерами для проживання, харчоблоком, медчастиною, спортивним залом, пральнею та багато чим іншим. Словом, усе, що необхідно футболісту-професіоналу для повноцінної роботи та відпочинку. Зовсім поруч для шанувальників тенісу — гаревий корт, а плавання — два басейни, один із яких двадцятип’ятиметровий. На вільній від забудови території “розіб’ємо” вічнозелений парк відпочинку. У перспективі заплановане будівництво ще двох натуральних полів. Таким чином, чотири поля дадуть змогу одночасно тренуватися кільком колективам.

— Неважко зрозуміти, що виконанням усіх робіт займається представництво “Динамо” в Криму...
— За нетривалий проміжок часу у нас підібрався злагоджений колектив. Нині на будівництві задіяно понад 100 чоловік, зі збільшенням обсягів кількість працюючих лише зростатиме. Кістяк команди становлять професіонали — управлінець Олександр Гор-дієнко, начальник дільниці Володимир Колюпанов, агроном Віталій Боргун та інші. Вони — наша головна цінність. Чимало допомагають і київські колеги. Наприклад, проектуванням комплексу займається архітектор Анатолій Краснопольський, відомий по роботі над базою в Кончі-Заспі, дитячій школі на Нивках.
Відзначу також, що, завдяки зусиллям клубу, частково було вирішено проблему безробіття регіону. А після здачі комплексу в експлуатацію нинішні працівники складуть кістяк обслуговуючого персоналу. За це нам щиро вдячне керівництво Кримської Автономії, яке, до речі, разом із місцевою владою всіляко намагається сприяти починанням “Динамо”. На півострові чудово розуміють, що приїзд до Орджонікідзе клубу європейського рівня суттєво поліпшить туристичний клімат, зробить невеличке селище спортивним та курортним центром.

— Ісляме Аметовичу, які функції виконуватиме база в Орджонікідзе в системі клубу?
— Головне — надати можливість проводити навчально-тренувальні збори всім командам клубної ієрархії — від першої до дитячо-юнацьких. Погодні умови регіону дозволяють експлуатувати натуральні поля цілий рік, усі вони відповідатимуть найвищим нормативам. А зараз наша мета — побудувати спортивний комплекс європейського рівня. Саме таке завдання поставив президент клубу Ігор Суркіс, який не шкодує часу, нервів та коштів на потреби будівництва. За такого ставлення до роботи легко долаються усі перепони і, впевнений, уже незабаром динамівці пишатимуться власним комплексом на Кримському узбережжі.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер