Крістіан МАХОВСКІ: «Для мене «Динамо» завжди є No.1!» (+ ВІДЕО)

Крістіан МАХОВСКІ: «Для мене «Динамо» завжди є No.1!» (+ ВІДЕО)

І дійсно, за багато років співпраці він став частиною команди «Динамо» (Київ), а для багатьох співробітників і футболістів клубу – хорошим другом.

- Крістіане, коли і з чого почалося ваше співробітництво з київським «Динамо»?

- Все почалося в 1997-му році, коли «Динамо» зустрілося з «Баррі Таун» в кваліфікації Ліги чемпіонів (цей матч відбувся 29.07.1998, «Динамо» перемогло з рахунком 2:1 – прим. авт.). Ми зв'язалися з київським «Динамо», представили нашу компанію, що спеціалізується на роботі з європейськими футбольними клубами під час міжнародних матчів. Клуб дав згоду працювати з нами під час цього виїзного для киян матчу, і ми організували проживання, транспорт для команди, спонсорів, гостей, журналістів. Я особисто тоді приїхав до Кардіффу, де базувалася динамівська делегація, і займався організацією.

Через рік, у кваліфікації Ліги чемпіонів 1998/1999 «Динамо» знову потрапило на «Баррі Таун». І ми знову співпрацювали з київським клубом. Поступово наша співпраця почала розвиватися. Керівництво клубу залишилося задоволеним нашою роботою і стало цікавитися, чи можемо ми організовувати поїздки «Динамо» не тільки до Великобританії, на що ми відповіли ствердно.

- Тобто в тому сезоні ви працювали вже на всіх виїзних єврокубкових матчах «Динамо»?

- Не на всіх, але з плином часу ми брали на себе все більше виїзних ігор «Динамо». У деяких країнах у «Динамо» вже були інші компанії-партнери, але нам повідомили, що в клубі дуже задоволені нашою роботою і хотіли б, аби ми організовували виїзди «Динамо» до всіх країн.

- З якими командами ви співпрацювали до роботи з київським «Динамо»?

- У нас вже був досвід роботи з великими клубами, такими як «Баварія» (Мюнхен), «Боруссія» (Дортмунд), а також із національними збірними. До речі, ми співпрацювали з Федерацією футболу України, завдяки рекомендації від київського «Динамо». Ми встигли попрацювати з багатьма клубами, які приїжджають у Великобританію.

Моє агенство засновано в 1996 році, а сам я працюю в цій індустрії, співпрацюючи з клубами, вже протягом 22-х років. Раніше я працював у іншому агентстві, а в 96-му вирішив заснувати свою власну компанію.

- Ви є також відданим вболівальником київського «Динамо». Коли зародилася ця ваша любов?

- Думаю, моя любов до «Динамо» розвивалася поступово. Чим більше я працював із командою, тим більше знайомився із людьми – персоналом клубу, гравцями. Близько десяти років тому ми також почали займатися організацією тренувальних зборів для команди. Це означало, що щороку я став проводити по два-три місяці разом з командою. І з часом «Динамо» стало важливим для мене не тільки з ділової точки зору, а й з особистої, тому що у мене налагодилися гарні взаємовідносини зі співробітниками клубу. І тепер мені доставляє величезне задоволення співпрацювати з цим великим клубом, у якому працюють чудові люди.

- Де пройшов перший тренувальний збір київського «Динамо», організований вашою компанією?

- Перший збір ми організовували в Дубаї у 2007-му році. Головним тренером «Динамо» на той час був Анатолій Дем'яненко. Другий зимовий збір ми вперше організували в Марбельї. І з тих пір я організовував всі зимові тренувальні збори в Іспанії, а літні – в Австрії. Одного разу, коли головним тренером був Валерій Газзаєв, ми проводили збори в Португалії.

- Чому перший збір був організований саме в Дубаї?

- Таким було побажання клубу. Іноді мене запитують, чи вирішую я, куди до якої країни відправиться клуб. Ні, все вирішує керівництво клубу. Воно визначає країну або місто для проведення зборів і дати. А на підставі цього ми пропонуємо готелі, тренувальні поля, місця проведення контрольних матчів. Клуб також висловлює побажання щодо проведення товариських матчів, і ми домовляємося з командами, організовуємо спаринги.

- Організація зборів для київського «Динамо» була для вас чимось новим?

- Ні, у нас вже був досвід організації тренувальних зборів для інших команд. Але, звісно, коли ти починаєш працювати з певною командою, ти повинен, перш за все, дізнатися, що саме команда хоче. Тоді в подальшому з цією командою працювати стає легше, тому що ти знаєш її очікування, наприклад, скільки знадобиться номерів, яку кухню полюбляє команда і так далі. Тому чим частіше ми співпрацюємо, тим більш комфортним стає це співробітництво.

- Чи траплялися за вашої співпраці з київським «Динамо» коли-небудь якісь особливі, специфічні побажання?

- Думаю, побажання більшості клубів дуже схожі. Існують лише маленькі деталі, які іноді відрізняються. Приміром, які підручні засоби потрібні масажистам для обладнання масажних кімнат, або, припустимо, що хочуть бачити у себе в номерах футболісти, можливо, якісь певні фрукти.

Наприклад, тут, під час першого збору «Динамо», у якоісті екстра-послуги від нашої компанії, в готелі було обладнано стіл для гри в пінг-понг, більярд, стіл для кікера (настільного футболу), більярдний стіл. Адже команда перебуває на зборі досить довгий час, і ми хочемо, щоб у час, вільний від тренувань, теоретичних занять, занять в залі, медобстежень, у гравців була можливість трохи розслабитися, провести час із задоволенням. Дуже важливо, щоб команда добре проводила час під час тривалого збору.

- Чи можете ви підвести підсумок організації першого збору київського «Динамо» у Марбельї?

- Все пройшло дуже добре. Всі задоволені часом, проведеним в Melia La Quinta, перевагою якого є близькість до тренувальних полів, дуже гарна кухня. Тут є все для повноцінного відпочинку футболістів. Ми також потурбувалися про те, щоб в кожному номері була можливість транслювати український телеканал, щоб наша делегація не втрачала контакт з Україною, мала можливість стежити за достовірною інформацією про події в Україні. Тренувальні поля були в ідеальному стані.

У тренерського штабу не виникло ніяких нарікань щодо організації зборів.

- Задоволеними залишилися і вболівальники, адже вперше всі матчі київського «Динамо» на зборі транслювалися в прямому ефірі на офіційному сайті та на офіційному каналі «Динамо» в YouTube?

- Абсолютно вірно. Це ще одна екстра-послуга, яку ми надали. Клуб звернувся до нас із проханням організувати можливість трансляції картинки з усіх контрольних матчів через Інтернет. Ми домовилися з компанією, що займається цим видом послуг, і усі ігри транслювалися. Під час другого збору всі наші вболівальники також отримають можливість дивитися всі контрольні матчі київського «Динамо» у прямому ефірі.

- У «Динамо» всі вже давно знайомі з вами особисто, всі, і гравці, і персонал, є вашими добрими друзями. Але ми мало знаємо про тих людей, які допомагають вам, працюють у вашій компанії...

- Наша компанія має в своєму розпорядженні два офіси. Головний офіс знаходиться у Великобританії, а другий, невеликий – у Марбельї. У нашому офісі в Манчестері працюють чотири людини, які відповідають за багато організаційних моментів. Приміром, нинішній тренувальний збір для команди розпочався 14 січня, але підготовка до нього стартувала ще влітку, коли ми затверджували з керівництвом клубу, куди команда вирушить, затверджували дати зборів, обговорювали, скільки контрольних матчів команда має провести. Потім починається період укладення контрактів з готелями, ми домовляємося про транспорт, про проведення товариських матчів.

Підготовка займає дуже тривалий час. Моя команда працює над цим в офісі, але в той же час ми займаємося організацією виїздів «Динамо» на матчі єврокубків, причому не тільки для команди, але і для спонсорів та журналістів. Один з моїх колег, Стюарт або Філіп, їде зі мною до міста, де проводитиметься матч, аби супроводжувати делегацію. Тому крім чотирьох співробітників в офісі у нас є ще співробітники-фрілансери, які володіють величезним досвідом роботи в цій індустрії.

- З ким легше працювати – з командою або з журналістами та спонсорами?

- Я думаю, просто це трохи різна робота. У команди, як правило, більше вимог, наприклад, у футболістів чіткий графік прийому їжі, та й багато інших дрібних вимог.

Мабуть, при супроводі команди роботи завжди більше.

- Яку країну або локацію ви б назвали ідеальною для проведення тренувальних зборів?

- Багато в чому це залежить від індивідуальних вимог тренерів. У багатьох європейських країнах є всі умови для проведення передсезонної підготовки. Якщо говорити про літні тренувальні табори, країна номер один – це Австрія. Ми беремо до уваги основні параметри, такі як розташування, шлях, готелі, кліматичні умови, висота над рівнем моря – всі умови, які потрібні командам. А кращим місцем для проведення збору взимку є Іспанія. Тут є все – дуже хороше обладнання, дуже хороші поля, клімат у зимовий час дуже сприяє футболу. І що важливо для київського «Динамо» - можливість організації великої кількості товариських ігор. В Іспанії у цей час великий вибір команд, з якими можна провести контрольні матчі. Це дуже важливо.

- Конкурент «Динамо» на внутрішній арені, «Шахтар», у цьому році вирушив на міжсезонну підготовку до Бразилії. Чи не замислювалися ви про організацію зборів за межами Європи?

- Звісно, ми цього не виключаємо. Адже у нас вже є досвід проведення збору для київського «Динамо» за межами Європи – в Дубаї. У нас також налагоджені контакти по всьому світу. Ми повинні бути готові на випадок, якщо керівництво клубу забажає, щоб команда вирушила на збір в нову країну. Ми знаємо, що у нас вже налагоджені контакти, і ми можемо все організувати на вищому рівні. ESEM Europe – це всього лише назва нашої компанії, так як найчастіше нам доводиться працювати в європейських країнах. Однак якщо наші замовники захочуть, ми готові працювати і за межами Європи.

- Ви встигли попрацювати з великою кількістю головних тренерів. Хто з них справив на вас найбільше враження?

- Усі тренери мають яскраво виражену індивідуальність, усі вони різні, тому, думаю, мені не варто їх обговорювати або порівнювати. Скажу тільки, що я дуже пишаюся тим, що першим тренером київського «Динамо», з яким я працював, був великий Валерій Васильович Лобановський. З того часу мені пощастило працювати з безліччю цікавих, надихаючих наставників і, звичайно ж, гравців. Усі вони внесли свій вклад у розвиток київського «Динамо».

- Валерій Васильович, напевно, уважно ставився до кожної деталі, що стосується організації?

- Можу сказати, що будь-який тренер намагається контролювати все, що відбувається з його командою. Валерій Лобановський – це ідеальний приклад яскраво вираженого лідера, великого тренера. Мені пощастило працювати з багатьма відомими тренерами інших клубів, але, звісно, Лобановський стоїть у цьому списку окремо, будучи великою особистістю.

- З якими командами, окрім київського «Динамо», буде працювати ESEM найближчим часом?

- Без урахування «Динамо», найближчим завданням нашої компанії буде організація тренувальних зборів для жіночої національної збірної Німеччини, яка прибуває до Марбельї наступного тижня і на шість днів зупиниться в готелі Melia La Quinta, в якому на час свого першого збору зупинилося «Динамо». Тренуватися вони будуть тут, у футбольному центрі Марбельї. Німкені є чинними чемпіонами Європи і готуються до Кубка світу, який відбудеться влітку. З ними буде працювати мій колега, тому що я в цей час знаходитимусь у тренувальному таборі «Динамо», яке буде базуватися в готелі Gran Melia Don Pepe.

Потім ми будемо працювати з молодіжною збірною Ліхтенштейну, яка буде базуватися в Аліканте. А коли я повернуся після матчу «Генгам» - «Динамо», я буду працювати з «Барселоною», якій належить зіграти матч Ліги чемпіонів проти «Манчестер Сіті». Ми будемо забезпечувати перебування каталонців у Манчестері, як самої команди, так і спонсорів і вболівальників. Тобто займатися організацією виїзду всієї делегації, як і для «Динамо» у Генгамі.

- У вас, мабуть, великі очікування від співпраці з «Барселоною»? Чи для вас немає значення ім'я клубу?

- Думаю, що команди висловлюють бажання співпрацювати з нами саме тому, що для нас немає значення ім'я клубу. До роботи з кожним клубом, кожною командою ми підходимо дуже професійно. Ясна річ, завжди дуже приємно працювати з такими великими командами, як «Баварія», «Барселона», «Динамо» (Київ), але наша філософія полягає в тому, що ми підходимо до роботи із будь-якою командою, незалежно від її титулів і гучного імені, зі стовідсотковою концентрацією, максимальною увагою і ідеальною організацією.

- Під час зборів ви весь час разом з командою, навіть носите динамівську клубну екіпіровку. Відчуваєте себе членом команди?

- Звісно! Це дуже великодушно з боку клубу, що я весь час перебуваю з командою. У мене навіть на екіпіровці нашиті мої ініціали, як у всіх членів команди. Це дуже полегшує моє життя, оскільки вранці мені не доводиться піклуватися про те, що одягти (посміхається). Я просто одягаю клубну екіпіровку. І я дуже гордий носити форму з емблемою «Динамо», тому що це велика честь – мати відношення до клубу або, тим більше, працювати з ним.

- Чи дивитеся ви матчі київського «Динамо», на яких не можете бути присутні?

- Дивлюся абсолютно всі ігри! Кожні вихідні я дивлюся гру «Динамо» по Інтернету. Я проводжу стільки часу з командою, що для мене це вже не просто футбольний клуб, з яким я працюю, а набагато більше. Багато людей, які працюють у клубі, стали для мене справжніми друзями. Я бажаю цьому клубу успіхів, тому намагаюся дивитися кожну гру у прямому ефірі. Більше того, коли у мене з'являється час, я із задоволенням прилітаю до Києва, дивлюся матч наживо, зустрічаюся з командою, приїжджаю на тренувальну базу, проявляючи, таким чином, свою підтримку команді, за яку я вболіваю.

- Але «Динамо» все ж є не єдиною командою, за яку ви вболіваєте?

- Так, у Великобританії у мене також є улюблений клуб з містечка неподалік від Манчестера – «Стокпорт Каунті». Цей клуб грає в шостому за силою англійському дивізіоні. А з двох суперклубів з Манчестера я віддаю перевагу «Сіті».

Також я проводжу багато часу в Іспанії, і тут моя улюблена команда - «Малага». Останні десять років я купую абонемент на ігри «Малаги». Намагаюся подивитися вживу якомога більше ігор «анчоусів», коли перебуваю тут. Зараз, під час тренувального збору, я, звісно, не їжджу на домашні ігри «Малаги», оскільки я повинен бути з «Динамо». Але коли команда поїде на кілька вихідних, у понеділок ввечері я обов'язково відвідаю гру «Малага» - «Валенсія».

- За кого вболіваєте, коли «Малага» або «Манчестер Сіті» грають проти «Динамо» (Київ)?

- Тільки за «Динамо» Київ! Одна справа, що я підтримую ці команди. Але «Динамо» для мене значить набагато більше, адже я особисто знайомий з людьми, які працюють в «Динамо», гравцями, керівництвом, президентом. Для мене «Динамо» завжди є номером один!

- Поділіться очікуваннями на весняну частину сезону?

- Перша частина сезону для нашої команди була дуже успішною – перше місце в чемпіонаті і перемога в групі Ліги Європи. Сподіваюся, що ці два тренувальні збори у Марбельї забезпечать команді ідеальну готовність до сезону. Щиро сподіваюся, що в кінці сезону всі будуть задоволені результатами.

Спілкувався Ігор Бондаренко

*фото А. Лукацький

Copyright © 2015 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер