Хто вони: перші зірки воротарського цеху, ті, хто може замінити їх, і ті, хто може проявити себе?

Хто вони: перші зірки воротарського цеху, ті, хто може замінити їх, і ті, хто може проявити себе?

Перші зірки

Не дивно, що відповідно до проведеного нещодавно фанатського опитування, саме страж воріт «Ліона» Уго Льоріс обраний воротарем, який, на думку більшості респондентів, найкраще представляє цінності, типові для гравця збірної Франції.

Його цінують не лише за впевнену гру в рамці воріт і послідовність у висловлюваннях, а й за сильний характер та скромність. Все це робить його ідеальним професійним спортсменом.

І хоча він не має занадто яскравої харизми, Льоріс є одним із лідерів своєї національної команди. Тренер французів Лоран Блан здивував багатьох, віддавши капітанську пов'язку саме цьому 24-річному футболісту.

У той час, як його прямий конкурент Стів Манданда із марсельського «Олімпіка», схильний до безглуздих помилок, Уго – еталон надійності. Льоріс син банкіра, і його холодний розум точно буде перевагою Франції в розпалі баталій.

Але, незважаючи на те, наскільки талановитий гравець, йому все одно іноді потрібна прихильність долі. Саме це сталося з Мануелем Нойєром, коли наприкінці сезону 2009/10 основний голкіпер збірної Німеччини Рене Адлер опинився за бортом чемпіонату світу в ПАР через перелом ребер.

Нойєр, який був другим воротарем, отримав свій шанс. І з того часу успіх почав супроводжувати його. На чемпіонаті світу Німеччина фінішувала третьою, він закріпив за собою місце в основному складі, зіграв дуже важливу роль для «Шальке-04», посприявши виходу свого клубу до півфіналу Ліги Чемпіонів. Минулого літа він за двадцять мільйонів фунтів перейшов до «Баварії», і зміг ще більше зрости в Мюнхені, виборовши звання найкращого гравця Бундесліги 2011 року, ставши лише шостим голкіпером, який отримав таку честь.

Тепер, провівши 25 матчів за національну команду і справедливо вважаючись гравцем світового класу, Нойєр повністю відповідає вимогам збірної Німеччини. Поєднуючи в собі відмінну реакцію, впевнену гру на виходах та постійну концентрацію, Нойєр здатний врятувати команду в найскладніших ситуаціях. Крім того, він має здатність швидко розпочати атаку своєї команди точним вкиданням чи пасом.

Після півдюжини великих турнірів (чотири чемпіонати світу та два чемпіонати Європи) ще не розгубив своїх найкращих кондицій воротар збірної Італії Джиджі Буффон. Зараз він як ніколи важливий для своєї команди, випромінюючи впевненість, що ховається за хлоп'ячою посмішкою. Його голод до великих перемог здатний надихнути італійців та посприяти відродженню їхньої колишньої слави.

Зараз доводиться часто чути від так званих футбольних експертів про те, що воротар збірної Чехії та «Челсі» Петр Чех уже не так упевнено почуває себе в рамці воріт. Однак це зовсім не так! Чого лише варта його гра у фіналі нинішньої Ліги чемпіонів, яка дозволила власнику «аристократів» отримати до своїх рук жаданий трофей. Безумовно, він є дуже важливим гравцем для своєї збірної, безцінний досвід якого буде додавати впевненості партнерам. Чех безумовно здатний продемонструвати феноменальну гру, як це було на Євро-2004.

Ікер Касільяс, воротар мадридського «Реала» та збірної Іспанії, який у 2010-му році в якості капітана першим здійняв над головою кубок світу, має видатні якості лідера, а також уміння вдало обрати позицію в рамці й феноменальний воротарський інстинкт.

Безсумнівно, 30-річний воротар «червоної фурії» є більш дипломатичним капітаном, ніж його попередники. Він уособлює новий тип лідера, який уміє тонко, але ефективно підбадьорити своїх партнерів, не вдаючись до довгих нескладним промов.

Перевірені бійці

Славетні 70-ті, коли голландці могли похвалитися такими воротарями, як Ян Йонгблад та Піт Шрийверс, давно минули. Тренер «помаранчевих» Берт Ван Марвейк серед голкіперів віддав перевагу Мартену Стекеленбургу, який цього сезону перейшов з «Аякса» до «Роми».

Голкіпер національної команди Ірландії Шей Гівен за свою 15-річну кар'єру в збірній зіграв лише на одному великому футбольному форумі – чемпіонаті світу 2002, де він виступив блискуче. Тренер ірландців Джованні Трапаттоні може спати спокійно, знаючи, що в рамці воріт його команди стоїть такий страж.

Ветеран збірної Швеції Андреас Ісакссон наближається до позначки у сто матчів за національну команду. Видатне досягнення для гравця ПСВ. Це ще раз доводить, що найкращі якості гравців цієї футбольної професії проявляються з часом.

Незважаючи на деякі помилки, Стіпе Плетикоса добре служив збірній Хорватії протягом останньої дюжини років. І хоча багато людей дуже високо оцінюють гру молодого голкіпера загребського «Динамо» Івана Келави, Плетикоса, який виступає зараз за російський «Ростов», швидше за все, буде основним голкіпером «картатих» на Євро-2012.

Ті, хто може замінити

Воротарська позиція стала справжнім головним болем для старшого тренера збірної України Олега Блохіна. Спочатку наприкінці січня цього року воротар «Шахтаря» Олександр Рибка був дискваліфікований УЄФА на два роки за застосування фуросеміду, який не є допінгом, але допомагає, тим не менш, вивести з організму сліди заборонених препаратів. Потім на початку квітня Андрій Дикань із московського «Спартака», якого було визнано за опитуванням «Советского Спорта» найкращим голкіпером чемпіонату Росії нинішнього сезону, отримав переломи кісток лицьового скелету та струс мозку після зіткнення з нападником «Зеніта» Олександром Кержаковим. І, нарешті, у квітні динамівець Олександр Шовковський травмував плечовий суглоб, рятуючи киян від неминучого гола в матчі чемпіонату України з луцькою «Волинню». Незадовго до старту Євро тренерському штабу жовто-синіх доведеться гарненько поміркувати не лише над тим, хто ж виявиться зайвим зі списку залучених резервістів (Андрій П’ятов, Максим Коваль (на фото), Олександр Бандура та Олександр Горяїнов), але й вирішити ще більш складне завдання, а саме визначити основного голкіпера на домашньому чемпіонаті Європи.

Ще один тренер, у якого виникли проблеми з вибором воротаря No.1, це наставник збірної Греції Фернандо Сантуш, основна надія якого, Михаліс Сіфакіс, вибув із гри через серйозну травму коліна, і зможе повернутися на поле не раніше лютого наступного року.

Поки Сіфакіс поза грою, його місце у воротах національної команди зайняв голкіпер «Палермо» Александрос Цорвас, який перейшов до Серії А з «Панатінаїкоса».

Також дивляться резервних воротарів і тренери збірної Росії, адже основний голкіпер команди Ігор Акінфеєв не зможе грати до наступної весни через травму зв'язок, яку отримав у матчі за ЦСКА. В'ячеслав Малафеєв має багатий досвід і зможе замінити Акинфеєва, хоча іноді й втрачає впевненість.

Тренер данців має обрати між Томасом Соренсоном, який лише нещодавно відвоював місце у стартовому складі «Сток Сіті», та Андерсом Ліндегардом, який не має повноцінної ігрової практики в «Манчестер Юнайтед».

Ті, хто може проявити себе

Після кумедної помилки, якої припустився воротар збірної Португалії Едуарду й яка коштувала його команді поразки від норвежців 1:0 у матчі відбіркового циклу, тренер команди Паулу Бенту вирішив провести ротацію на позиції голкіпера. Його вибір зупинився на молодому Руї Патрисіу з лісабонського «Спортинга». І це принесло певні дивіденди.

На щастя для Бенту, 24-річний новачок став ідеальною заміною. Зі спокійним темпераментом, він завжди сфокусований на грі й володіє всіма необхідними технічними навичками.

В юності він був польовим гравцем, й існує думка про те, що це дає йому певні переваги тепер у розумінні того, як у тій чи іншій ситуації може зіграти атакуючий гравець.

Патрисіу випускник академії «Спортинга». Він вірою й правдою служив юнацькій, а потім молодіжній команді своєї країни. Його дебют за національну збірну стався в листопаді 2010 року в товариському матчі проти Іспанії, який португальці сенсаційно виграли з рахунком 4:0. Патрисіу вийшов на заміну у другому таймі.

Хоча статистика – це така річ, яку можна по-різному інтерпретувати, щоб довести певну точку зору, є речі, які не підлягають жодному поясненню. До таких речей належить нетривала кар'єра в національній збірній Англії голкіпера «Манчестер Сіті» Джо Харта. З того часу, як він дебютував за національну команду в червні 2008-го в товариському матчі проти Тринідаду та Тобаго, він зіграв у 16 поєдинках, і в жодному з них англійці не програли.

Харт неймовірно спокійний і здатен робити неймовірні сейви. Цей 24-річний воротар – саме те, що потрібно англійцям. Адже з тих часів, як майже десять років тому завершив кар'єру Девид Сімен, тренери збірної «трьох левів» перепробували багатьох голкіперів, але ніхто з них не досяг особливих успіхів.

Успішно виступивши з «Манчестер Сіті» в англійській Прем'єр Лізі, а також маючи вже досвід виступів у Лізі чемпіонів, Харт навряд чи знітиться й на майбутньому чемпіонаті Європи.

Тиск, якому піддаються гравці збірних приймаючих країн, швидше за все не позначиться на голкіпері поляків Войцеху Щесни.

21-річний воротар лондонського «Арсеналу» сповнений упевненості в собі. Однак на відміну від боксерів, які багато говорять про свою перемогу, а в підсумку опиняються на підлозі рингу в першому раунді, за Щесни говорить його гра.

Він має повне право бути задоволеним собою. На початку минулого сезону поляк був лише четвертим воротарем «канонірів», однак у другій половині першості спромігся заявити про себе.

«Дуже вражає, коли бачиш молодого голкіпера з таким сильним характером, лідерськими якостями та хваткою», – сказав колишній знаменитий воротар збірної Німеччини Олівер Кан після того, як став свідком феноменальної гри Щесни в нічийному матчі збірної Польщі проти Німеччини (2:2), що відбувся минулої осені.

- Він дуже хороший воротар. Я ніби дивився на себе 20 років тому.

Така похвала від Кана? Напевно, він справді хороший.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» Київ за матеріалами World Soccer (Англія)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер