Кубок європейських чемпіонів 1967/68. Як «Динамо» зупинило володаря трофею

Кубок європейських чемпіонів 1967/68. Як «Динамо» зупинило володаря трофею

До 55-річчя перемоги киян над шотландським "Селтіком" у Кубку європейських чемпіонів.

Дебют київського "Динамо" у Кубку європейських чемпіонів став особливою сторінкою не лише в історії клубу, а й усього турніру. Адже тріумфатор попереднього розіграшу найпрестижнішого клубного змагання вибув вже у першому раунді, поступившись новачкові за підсумком двоматчевого протистояння.

1967 рік був визначним для "Селтіка". "Кельти" стали першим і поки єдиним шотландським клубом, який завоював Кубок європейських чемпіонів (зараз відомий як Ліга чемпіонів УЄФА). У тому ж сезоні "Селтік" взяв усі національні титули, перервавши гегемонію "Рейнджерс" - чемпіонат і Кубок Шотландії, Кубок ліги, Кубок Глазго.

Амбітна команда на чолі зі Джоком Стейном прагнула повторити свій успіх і в новому сезоні, тим паче отримавши в суперники дебютанта Кубка чемпіонів - київське "Динамо", яке у січні минулого року шотландці пройшли у чвертьфіналі Кубка володарів кубків (3:0 у Глазго і 1:1 в Тбілісі).  

Той рік видався знаковим і для радянського футболу - збірна СРСР, на провідних ролях в якій були київські динамівці Йожеф Сабо, Анатолій Бишовець, Ференц Медвідь, отримала визнання тижневика France Football як найсильніша в Європі. Однак у Шотландії майбутнього суперника всерйоз не сприймали - "Селтік" зберіг чемпіонський склад і виходив на перший матч у Глазго за потужної підтримки рідних уболівальників на "Паркхед", з упевненістю у своїй перемозі. 

Динамівцям навіть не надали поле для передматчевого тренування - підопічним Віктора Маслова довелося розминатися в одному з парків Глазго.

Переглянути ставлення до суперника "кельтам" довелося дуже скоро - між безперервними атаками господарів динамівці знайшли можливість для швидкого контрвипаду та повели в рахунку. Бишовець обіграв захисника Джеммела та різаною передачею вивів праворуч Сабо, який просунувся вперед і низом послав м'яч на кут воротарського майданчика. Там, випередивши захисників, круглого підхопив Пузач, вискочив прямо перед воротарем і вразив нижній кут - 1:0!

"Селтік" швидко оговтався від шоку та продовжив натиск на ворота Рудакова. Але замість очікуваного результату отримав ще один удар - на 30-й хвилині Бишовець прийняв м'яч на позиції центрального нападника, увійшов до штрафного шотландців і холоднокровно подвоїв рахунок на користь "Динамо".

Скоротити рахунок "Селтіку" вдалося лише в середині другого тайму зусиллями Леннокса, після чого тиск господарів на ворота киян досяг апогею. Підопічні Джока Стейна створили безліч моментів, однак динамівці вистояли та втримали переможний рахунок - 2:1.

"Цього разу наш суперник був сильним, методичним, тонким у ігрових епізодах, із відмінними форвардами та з таким самим захистом. Ми бачили, яким холоднокровним, монолітним було сприйняття киянами блискавичних перших штурмових ударів "Селтіка". Будемо чесні: які чудові м'ячі вони забили! Якби "Селтік" забив такі голи, як Пузач і Бишовець, ми ще довго їх обговорювали б, а зараз усе валимо на захист.

Шотландці не знайшли зброї, здатної деморалізувати мужніх хлопців у білій формі, зраділих та натхненних чудовим стартом. Ось ми й побачили, який він у справі, радянський чемпіон із Києва. Думаю, що побачили лише один бік у грі цієї команди. Лише ті, хто не вболівав за "Селтік", не дивився на поле упередженими очима, могли розгледіти й іншу.

Команда, яка виграла у "Селтіка", не є оборонною. У цьому й була головна складність для шотландців, яку подолати вони виявилися не в змозі", - підбив підсумки поєдинку шотландський оглядач Джон Маккензі ("Футбол" №39, 24 вересня 1967 року).

У матчі-відповіді на переповненому Центральному стадіоні в Києві підопічні Віктора Маслова завдяки пізньому голу Бишовця вирвали нічию (1:1) та вийшли до наступного раунду Кубка чемпіонів. Щоправда, там перешкодою для динамівців став польський "Гурнік". Перші єврокубкові тріумфи очікували "Динамо" у 70-х роках...

Кубок європейських чемпіонів 1967/1968

"Селтік" (Глазго, Шотландія) - "Динамо" (Київ, СРСР) - 1:2 (0:2)

1/16 фіналу. Глазго. 20 вересня 1967 року. Стадіон "Паркхед". 52 223 глядача

"Селтік": Рональд Сімпсон, Джим Крейг, Томмі Джеммел, Роберт Мердок, Біллі Макніл, Джон Кларк, Джиммі Джонстон, Віллі Уоллес, Стів Чалмерс, Берті Оулд, Роберт Леннокс. Тренер – Джок Стейн.

"Динамо": Євген Рудаков, Володимир Щегольков, Вадим Соснихін, Володимир Левченко, Сергій Круликовський, Василь Турянчик (к), Анатолій Бишовець, Йожеф Сабо, Ференц Медвідь, Віктор Серебряніков, Анатолій Пузач. Тренер – Віктор Маслов.

Голи: Леннокс (61) - Пузач (3), Бишовець (30).

Попереджений: Джеммел (2-й тайм, груба гра проти Сабо).


Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер