ЛЧ 1999/2000. «Динамо» – «Баварія» – 2:0. 20 років історичній перемозі на «Олімпійському»

ЛЧ 1999/2000. «Динамо» – «Баварія» – 2:0. 20 років історичній перемозі на «Олімпійському»

У сезоні 1999/2000 формула розіграшу Ліги чемпіонів була змінена, і після групового етапу йшов другий груповий етап, в якому брали участь клуби, що зайняли перші та другі місця на першому етапі, а вже далі слідувала стадія плей-офф. 

Цей сезон став для “Динамо” першим без Андрія Шевченка, якого запросив “Мілан”, і до складу чемпіонів України приєдналися двоє форвардів: Максим Шацьких і Георгій Деметрадзе - найкращий бомбардир чемпіонату Росії-1999 із показником у 21 гол.

Другий груповий етап стартував для “біло-синіх” двома поразками - вдома проти “Реала” (1:2) та у Мюнхені проти “Баварії” (2:1). Однак потім “Динамо” двічі з тим самим рахунком - 2:1 - здолало “Русенборг” та зіграло внічию з “Реалом” на “Сантьяго Бернабеу” (2:2), і до повторного матчу з німцями підходило, зберігаючи шанси на вихід у плей-офф.

Перед останнім туром “Баварія” вже забезпечила собі місце у чвертьфіналі Ліги чемпіонів, а боротьбу за другу прохідну позицію кияни вели з “Реалом”. Команди набрали порівну очок - по 7 балів, і для проходу до наступної стадії “Динамо” потрібно було перемагати мюнхенців і сподіватися, що “Реал” втратить очки в гостях у “Русенборга”.

У паралельному матчі в Тронхеймі мадридці швидко повели в рахунку завдяки голу Рауля, чого і виявилося достатньо для підсумкової мінімальної перемоги. Однак у Києві тоді про це ще не знали ні глядачі, ані футболісти, і динамівці робили все від себе залежне, щоб здобути необхідні три очки.

“Нам нічого про це не сказали. Та ніхто у тренерів і не питав, як грає “Реал” з “Русенборгом”. Якби “Баварія” вийшла на поле і в найсильнішому складі, їй навряд чи вдалося б переграти "Динамо". Три очки нам були набагато потрібніші, а тому настрій виявився куди вищим. Прикро, що не пройшли до чвертьфіналу. Але що поробиш - “Реал” зумів-таки дорогу нам перебігти”, - казав після матчу захисник Раміз Мамедов.

Хоч “Баварія” і прибула до столиці України напіврезервним складом, вирішивши своє турнірне завдання, розслабленості в “Динамо” ніхто не допускав. За словами Валерія Лобановського, досвідчені гравці за подібних обставин могли б поберегти свої сили та ноги, а молодим футболістам і резервістам є, що доводити. Сам Метр був відсутній на тренерській лаві через хворобу, а його обов’язки виконував асистент Олексій Михайличенко.

Із перших хвилин “Динамо” почало розхитувати оборону суперників. Після пасу від Мамедова по воротах Вессельса пробивав капітан киян Головко - неточно, метрів із 12-ти стріляв Ребров - завадив захисник. Двічі на побачення з голкіпером після розрізних передач виходив Деметрадзе, але мюнхенці встигали блокувати його удари.

На 34-й хвилині рахунок був нарешті відкритий: Белькевич навісив із кутового, Головко переправив сферу на дальню стійку, де найшвидше розібрався Каладзе, буквально заштовхавши м’яч у ворота - 1:0.

“Гол вийшов непоганий, - ділився емоціями Каха Каладзе. - Але ось мій друг Деметрадзе забив справжній м'яч-красень. Для нього це було так важливо. Йому довго не щастило, і, нарешті, чорна смуга залишилася позаду. Після гри я сказав йому: “Якщо фортуна повернулася до тебе обличчям, це надовго”.

І справді, гол другого грузинського легіонера киян, який протягом усієї гри активно тероризував оборону “Баварії”, вийшов першокласним. Після вкидання з аута на 72-й хвилині Гусін головою скинув м'яч на Деметрадзе у центр штрафного, і той точно пробив у падінні через себе. До того ж, цей м’яч став першим для нападника в офіційних матчах за “Динамо”.

Цікавий факт: коментувати поєдинок на українському телебаченні у парі з Олександром Гливинським запросили легендарного грузина Коте Махарадзе, який передрік результат зустрічі та голи своїх співвітчизників.

“Коли я увійшов до ложі преси, до мене підскочили двоє дівчаток із пропозицією вгадати результат, - розповідав пізніше Махарадзе. - Та як я можу вгадати? Але вони наполягли, і я відповів: “2:0 на користь киян”. - “Хто ж заб'є?” Щоб позбутися від красивих, але настирливих дівчат, я сказав: “Перший заб'є Каладзе. Другий - Деметрадзе”. Так і вийшло”. 

Ця перемога над “Баварією” стала першою для “Динамо” у шести зустрічах команд за часів незалежності України, однак, не дивлячись на успіх, “біло-синім” не пощастило повторити минулорічне єврокубкове досягнення. За рахунок кращого результату в особистих зустрічах конкурентів путівку до півфіналу отримав “Реал”, який і став у підсумку тріумфатором Ліги чемпіонів сезону 1999/2000.

“Динамівці заслужили цю перемогу, - прокоментував результат поєдинку наставник “Баварії” Оттмар Хітцфельд. - У першому таймі вони впевнено контролювали хід гри і змусили нас більшою мірою оборонятися. Після перерви нам вдалося не тільки вирівняти гру, але і перевести її на половину поля суперників. Однак ми свої моменти не використали, а красень-гол Деметрадзе зняв всі питання щодо переможця.

Я ціную тренерський талант Валерія Лобановського, бажаю йому швидкого одужання та щиро жалкую, що “Динамо”, незважаючи на сьогоднішню перемогу, не змогло пробитися до чвертьфіналу Ліги чемпіонів”.

“Перш за все я хочу подякувати нашим футболістам за перемогу, - підсумував на післяматчевій прес-конференції тренер “Динамо” Олексій Михайличенко. - Сьогодні була хороша, змістовна, швидкісна гра. Німці довели, що їх не варто ділити на основних і дублерів. “Баварія” є “Баварія”. І наші суперники гідно боролися з перших і до останніх секунд.

На жаль, нам не вдалося пробитися до чвертьфіналу. Ліга чемпіонів - турнір дуже серйозний, і тут не можна допускати помилок. Тому тих очок, які “Динамо” втратило восени минулого року, нам зараз і не вистачило. Разом із тим, набрані динамівцями навесні 10 очок - своєрідний подвиг. Думаю, у нинішньому турнірі Ліги чемпіонів ми все ж виступили гідно”.

Ліга чемпіонів (другий груповий етап, 6-й тур)

22.03.2000. Київ, НСК “Олімпійський”. 70 000 глядачів. +3°С.

“Динамо” - “Баварія” (Мюнхен, Німеччина) – 2:0

Голи: Каладзе (34), Деметрадзе (72).

“Динамо”: Шовковський, Мамедов, Герасименко, Головко, Несмачний (Яшкін, 36), Хацкевич (Кардаш, 85), Каладзе, Белькевич, Гусін, Деметрадзе, Ребров (Шацьких, 85).

“Баварія”: Вессельс, Лінке (Яролім, 76), Андерссон, Куффур, Тарнат, Візінгер, Фінк, Саліхаміджич, Войцеховські, Циклер (Ді Салво, 34), Санта Крус (Йоханссон, 76).

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер