ЛЄ 2014/15. «Динамо» - «Евертон» - 5:2. Розгром британців, гармата Антунеша та рекорд відвідуваності

ЛЄ 2014/15. «Динамо» - «Евертон» - 5:2. Розгром британців, гармата Антунеша та рекорд відвідуваності

Поступившись у першому матчі в Ліверпулі з рахунком 1:2 у рамках 1/8 фіналу ЛЄ, команда Сергія Реброва приймала “Евертон” на “Олімпійському”. 

Після провального попереднього сезону, четвертого місця в УПЛ та зміни наставника, після якої динамівці здобули Кубок України, новий єврокубковий сезон “Динамо” розпочало відразу з групового раунду Ліги Європи. Цю стадію кияни пройшли досить упевнено, а в 1/16 фіналу здолали французький “Генгам”. 

У протистоянні з іменитим британським клубом “біло-сині” не вважались фаворитами, і після першої гри британці підтвердили цей статус. Однак цього весняного вечору “Динамо” продемонструвало на “Олімпійському” магічний футбол, який надовго запам’ятався всім, хто був присутнім на стадіоні. 

До слова, енергетика майже вщент заповненого 70-тисячника стала суттєвою перевагою для господарів поля. “У “Динамо” на полі було 12 гравців!” - заявить після фінального свистка капітан команди Олександр Шовковський. Після цієї гри статистики рапортували про новий рекорд відвідуваності у матчах Ліги Європи: 67 553 глядачі на “Олімпійському”, що було на дві сотні більше, ніж на грі “Манчестер Юнайтед” - “Аякс”, яка утримувала рекорд три роки. Цікаво, що київський рекорд рівно рік потому знову перевершить “Олд Трафорд”, що прийме матч “Манчестер Юнайтед” - “Ліверпуль” у рамках Ліги Європи за присутності 75-ти тисяч глядачів. 

Заряджена енергетикою трибун, команда Сергія Реброва з перших хвилин почала демонструвати гостям з Туманного Альбіону, хто є господарем на “Олімпійському”. На 21-й хвилині Андрій Ярмоленко, прийнявши м’яч від Данило Сильви, у властивій собі манері здійснив фірмовий прохід, змістившись з флангу в центр хитнув захисника та завдав фірмового обвідного удару в самісінький кут воріт - Тім Ховард навіть не поворухнувся. 

Головною ударною міццю “Евертона” на той момент був Ромелу Лукаку, і саме він допоміг своїй команді у нелегкий час, досить швидко відновивши паритет. Підхопивши м’яч перед штрафним майданчиком, він добряче приклався по м’ячу лівою - навіть Шовковський був безсилим. За кілька хвилин до голу Рос Барклі поцілив у стійку. 

Однак динамівці не дали британцям зламати хід гри та швидко повернули її під свій контроль. Вже за п’ять хвилин Олег Гусєв навісив до штрафного майданчика, Ярмоленко відкинув на Лукаша Теодорчика, й поляк із кількох метрів розстріляв ворота Ховарда. Ще за дві хвилини класний удар з лету з лінії штрафного майданчика вдався Мігелю Велозу - м’яч після рикошету влетів під поперечину. 

Початок другого тайму показав, що динамівці цього вечору не відпустять свого, команда не дозволила засумніватися в своїй перевазі жодної хвилини - настільки потужною була гра киян. При цьому господарі поля давали атакувати і суперникам, матч був швидкісним та відкритим, немов це гра англійської Прем’єр-ліги. 

“Якщо чесно, не було жодного сумніву, що ми переможемо. Ще на передматчевій розминці відчувався настрій хлопців. Узагалі, думаю, що сьогодні у “Евертона” не було шансів зупинити нас” - скаже після гри майбутній капітан “Динамо” Сергій Сидорчук. Саме він став автором гольової передачі на Олега Гусєва, який забив четвертий м’яч після прострілу Сергія на 56-й хвилині. 

Справжньою родзинкою на торті став гол португальського лівого бека “біло-синіх” Віторіну Антунеша, який зробив рахунок непристойним на 76-й хвилині. Його ефектний постріл потрапив до десятки найбільш ефектних голів євросезону у всіх турнірах під егідою УЄФА, а також був визнаний уболівальниками “Динамо” найкрасивішим голом команди у єврокубках за весь 2015-й календарний рік. 

А ця домашня гра з “Евертоном” стала найкращою для “Динамо” у тому ж році за версією вболівальників. 

Наставник киян Сергій Ребров після гри випромінював гордість за свою команду: “Ми виграли вкрай важливу гру. Видно було, що хлопці грали з бажанням, тому що зібрався повний стадіон, прийшли люди підтримати нас, мільйони людей дивилися гру по телевізору, і ніхто сьогодні не був байдужий. Я радий, що хлопці влаштували свято і собі, і людям, і в непростий для України момент подарували людям радість. За це їм спасибі”.  

“Те, як динамівці завершували свої атаки й забивали голи у наші ворота, – це найвищий світовий клас. За свою кар'єру я бачив лічені матчі із завершенням атак такої якості” - визнав на післяматчевій прес-конференції менеджер мерсісайдців Роберто Мартінес. 

Ліга Європи УЄФА. 1/8 фіналу. Матч-відповідь

19.03.2015. м.Київ, НСК «Олімпійський». 67553 глядача.

«Динамо» (Київ, Україна) – «Евертон» (Ліверпуль, Англія) – 5:2 (3:1)

«Динамо»: Шовковський (К), Антунеш, Драгович, Хачеріді, Данило Сильва, Рибалка, Сидорчук (Буяльський, 64), Мігель, Ярмоленко, Гусєв (Калитвинцев, 90), Теодорчик (Кравець, 75).

«Евертон»: Ховард, Бейнс, Ягелка (К), Коулмен, Алькарас, Маккарті (Бешич, 77), Баррі, Атсу (Осман, 65), Барклі, Лукаку, Нейсміт (Коне, 65).

Голи: Ярмоленко (21, передача Данило Сильва), Теодорчик (35, Ярмоленко), Мігель (37, Теодорчик), Гусєв (56, Сидорчук), Антунеш (76, Рибалка) – Лукаку (29), Ягелка (82, Бейнс).

Попереджені: Рибалка (83), Драгович (85), Антунеш (90+1) – Лукаку (83), Бешич (90+4).

Після матчу “Динамо” стали називати одним із реальних претендентів на перемогу в турнірі, однак у чвертьфіналі киянам знову дістався сильний суперник з традиційно незручної для “біло-синіх” у футбольному плані країни - італійська “Фіорентина”. Після домашньої нічиєї (1:1) динамівці поступилися на виїзді (0:2). Втім, цей сезона став для “Динамо” успішним - команда Сергія Реброва повернула собі чемпіонство, а також вдруге поспіль завоювала Кубок України, оформивши таким чином “золотий дубль”. 

І. Бондаренко, фото А. Лукацький

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер