Леонід Буряк: «Динамівські півзахисники мають більше атакувати»

Леонід Буряк: «Динамівські півзахисники мають більше атакувати»

Завершуючи серію матеріалів, присвячених підбиттю підсумків виступу «Динамо» в першій половині сезону, ми попросили прокоментувати гру середньої лінії команди колишнього півзахисника і головного тренера «Динамо» Леоніда Буряка:

- Якою, на ваш погляд, вийшла друга половина року для динамівського півзахисту?

- На це питання складно відповісти, оскільки цього сезону «Динамо» ще не грало оптимальним складом. За цей час багато футболістів отримали травми, через що команда мала проблеми. Але, проте, вважаю, що лідируюче положення «Динамо» закономірне, команда виглядала мобільно. Цікаво було б подивитися на лінію півзахисту, коли до гри повернуться Корреа, Гусєв та інші футболісти, які мають відновитися. Плюс до команди повертається Діого Рінкон, тому за кадрами найближчим часом «Динамо» має стати дуже збалансованою командою.

- Як, по-вашому, проявили себе новачки команди Вукоєвич і Єременко?

- Для того, щоб давати їм оцінку, їх потрібно добре знати, в тому числі і в роботі. Чисто візуально можу сказати, що вони непогано вписалися в команду. Це хороші футболісти, для яких ці півроку адаптації пройшли нормально.

- В останніх матчах на позиції опорного півзахисника почав діяти Ель Каддурі. Він впорався із новою роллю?

- Якщо чесно, я цього не розумію. Опорний півзахисник – це не позиція Ель Каддурі. Футболіст, який грає на цьому місці, має добре вміти відбирати м'яча, обстрілювати ворота з «другої лінії», володіти хорошою і сильною передачею. Бадр більше підходить для крайнього захисника або флангового футболіста, але з іншого боку, команда грає вдало і виграє, відповідно, в середній лінії всі на своїх місцях.

- Після того, як узявся за голову Алієв, цього сезону він розкрився по-новому. Як оцінюєте його дії?


- Це з якого боку подивитися. Алієва я дуже добре знаю вже достатньо давно. Свого часу ми також його підводили до основного складу. В його ситуації потрібно грати, адже йому видані великі аванси і тренером клубу, і наставниками національної збірної, яких він має виправдати, щоб домогтися високих результатів. Потрібно вдосконалюватися і розвиватися. Але це можливо в рамках України. А гра в тій же Лізі чемпіонів і внутрішньому чемпіонаті – це дві великі різниці. Талант розвивається за двох умов: якщо є фанатична відданість своїй улюбленій справі і хлопець, який дихає в потилицю, не дозволяючи розслабитися і примушуючи працювати, працювати і ще раз працювати.

- За першу частину сезону, напевно, свою найкращу гру показав Нінкович…

- Мілош – хороший хлопець і хороший футболіст, але знову ж таки, лише два забитих м'ячі в чемпіонаті України для півзахисника – це мало. Безумовно, Нінкович – талановитий гравець, але цього недостатньо, ще потрібно проявляти лідерські якості, забивати або, принаймні, загрожувати воротам, тоді буде все нормально.

- Але результативністю відзначився Гіоане, який забив 5 м'ячів…

- Ми ж не розглядаємо кожного гравця окремо. Моє побажання стосувалося середньої лінії в цілому. Тіберіу – дуже кваліфікований і універсальний футболіст, який може зіграти практично на будь-якій позиції: центрального захисника, опорного півзахисника або на фланзі.

- Як розцінюєте перспективи Морозюка і Черната закріпитися в основі першої команди?


- Флорину потрібно або грати, або йти з команди, оскільки він – один з найталановитіших футболістів «Динамо». Були періоди, коли він на собі «витягав» матчі, а «Динамо» вигравало чемпіонати завдяки його чудовій грі. Що стосується Морозюка, ті хлопці, які зараз грають в основному складі, об'єктивно сильніші за нього. Гадаю, його час поки що не прийшов.

- Який матч минулого чемпіонату запам'ятався вам більше за всіх?

- Мені важко відповісти на це питання. Можливо, за напруженням деякі матчі представляють цінність для команди. Але сказати, що в «Динамо» були дуже видатні ігри, складно, адже команда залишилася без Ліги чемпіонів. Траплялися хороші поєдинки в чемпіонаті України, але це лише внутрішні змагання. Команда на першому місці в турнірній таблиці, лідирує із солідним відривом від найближчих переслідувачів. Тут, гадаю, все буде нормально. Єдина складність – матчі в Кубку УЄФА. 10-го січня футболісти тільки повертаються з відпустки, а вже 18-го лютого їм доведеться провести першу гру. За такий період підготуватися дуже складно.

- Як вважаєте, чого не вистачає динамівським півзахисникам?

- На мій погляд, всі гравці півзахисту, окрім Алієва, недостатньо загрожують воротам суперника, дуже часто використовуючи поперечні передачі і паси назад. Немає футболістів, які могли б загострювати ситуацію і створювати моменти для взяття воріт суперника. І ще: дуже мало флангових продовжень атак. Після того, як Гусєв отримав травму, не з'явилися футболісти, які б створювали загрозу з флангів, адже «Динамо» завжди славилося своїми флангами, це було обличчям команди.

Світлана Полякова, Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер