Ліга чемпіонів 2000/01: розгром «Андерлехта»

Ліга чемпіонів 2000/01: розгром «Андерлехта»

Розповідаємо про пам'ятну перемогу "біло-синіх" над бельгійським "Андерлехтом" - одну з найрезультативніших для киян у найпрестижнішому клубному турнірі Старого Світу.

У Лізі чемпіонів 2000/2001 суперниками "Динамо" у груповому раунді Ліги чемпіонів стали переможці своїх національних першостей - нідерландський ПСВ, англійський "Манчестер Юнайтед" і бельгійський "Андерлехт". Стартувати киянам довелося з виїзду до Ейндховена, де підопічні Валерія Лобановського мінімально поступилися - 1:2. Однак наступна нічия вдома з "Манчестер Юнайтед" (0:0) подарувала динамівцям привід для оптимізму.

26 вересня 2000 року "біло-сині" приймали "Андерлехт", який у минулому сезоні в 25-й раз виграв чемпіонат своєї країни після 5-річної перерви. Хоча бельгійці робили ставку на швидкі атаки, особливо на рідному полі, у Києві наставник команди Еме Антуеніс, зробивши висновки після 1:5 від "Манчестер Юнайтед", обрав оборонну тактику. 

Половину першого тайму таке рішення приносило свої плоди, поки господарі намацували свою гру. "Динамо" не міг допомогти травмований Хацкевич, тому ближче до опорної зони грав Ващук, а в парі з Головком у захисті діяв Федоров. Ця зв'язка зуміла закрити чеського гіганта Яна Коллера, який майже не нагадував про себе у київському матчі.

Втім, пильність Шовковського та захисників "біло-синіх" повсякчас перевіряли Баседжіо та Радзінські. Наприкінці першого тайму почали з'являтися моменти й у "Динамо" - воротам де Вільде загрожували Деметрадзе, Каладзе, Белькевич. А після перерви динамівські швидкості зросли ще більше, чому сприяв вихід на поле Ласло Бондара. Угорський легіонер став співавтором першого гола, коли вкинив аут на Гусіна, який переправив м'яч на Деметрадзе. Удар Георгія був блокований, як і добивання Каладзе. Однак ігровий снаряд знову опинився у Гусіна, який нарешті вразив ворота.

Запасу потужності у брюссельців вистачило ненадовго, у захисті "Андерлехта" почали виникати вільні зони, чим динамівці сповна скористалися наприкінці поєдинку.

Забити три м'ячі та довести рахунок до розгромного "біло-синім" вдалося в останні 10 хвилин зустрічі. Залишений без нагляду в центрі штрафного Шацьких відправив м'яч у ворота після передачі Дмитруліна, забивши 100-й гол "Динамо" у Лізі чемпіонів (із урахуванням матчів кваліфікації).

А іменинник цього дня Георгій Деметразе оформив дубль, довівши рахунок до 4:0. 

«Незважаючи на підсумковий результат, бельгійці постали досить пристойною командою, – підбив підсумки Анатолій Дем'яненко. - У першому таймі точилася рівна боротьба, і лише після перерви, коли хлопці включили додаткові швидкості, нам вдалося схилити шальки терезів у свій бік. Втішно, що таке відбувається вже у другому матчі. Це вселяє оптимізм».

«Динамо» перемогло заслужено, хоча чотири м'ячі у наших воротах – це перебір, – заявив Еме Антуеніс. - Французький арбітр Сарс не мав зараховувати третій гол, коли перед останньою передачею український футболіст небезпечно атакував нашого захисника. Боюся, щоб це не закінчилося переломом ноги. Хоча загалом господарі виглядали краще, особливо – функціонально».

Ця перемога, разом із розгромом "Барселони" у 1997-му з аналогічним рахунком, тривалий час була найбільшою для "Динамо" у груповому етапі Ліги чемпіонів - аж до 2016 року, коли з результатом 6:0 був повалений "Бешикташ".

Ліга чемпіонів. Груповий етап. 3-й тур

26.09.2000. Київ, НСК "Олімпійський", 35 000 глядачів

"Динамо" (Київ, Україна) - "Андерлехт" (Брюссель, Бельгія) - 4:0 (0:0)

"Динамо": Шовковський, Головко, Ващук, Дмитрулін, Каладзе (Кузьмічов, 66), Белькевич, Шацьких, Деметрадзе, Гусін, Федоров (Боднар, 46), Несмачний.

"Андерлехт": де Вільде, дер Хаге, де Бук (Стойка, 59), Сталенс, Гоор (Юла, 81), Коллер, Деден, Баседжіо, Радзіньські, Ван Дімен, Крассон (Ящук, 63).

Голи: Гусін (52), Шацьких (82), Деметрадзе (89, 90).

Попереджені: Кузьмічов (90) - Крассон (42), Ван Дімен (76).


Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер