Ліга чемпіонів. «Зальцбург» – «Динамо»: представляємо арбітра

Ліга чемпіонів. «Зальцбург» – «Динамо»: представляємо арбітра

Матч-відповідь раунду плей-оф Ліги чемпіонів між австрійським «Зальцбургом» та київським «Динамо» довірено обслуговувати в якості головного арбітра 38-річному Халілу Умуту Мелеру з Туреччини.

Майбутній рефері народився 1 серпня 1986 року в невеличкому містечку Сельчук. Уже в 29-річному віці Халіл Умут працював на поєдинках вищого турецького дивізіону, дебютувавши 18 вересня 2015-го на матчі «Істанбул Башакшехір» – «Акхісар Беледієспор» (2:0).

Влітку 2017-го Мелер, маючи категорію ФІФА, дебютував у єврокубках, відпрацювавши на матчі відбору Ліги Європи між сербською «Воєводиною» та словацьким «Ружомбероком» (2:1). А наступного року Халіл Умут був відібраний до числа рефері для роботи на фінальній частині Євро-2018 (U17). У його доробку три гри групового етапу та фінальний матч між Нідерландами та Італією (основний час – 2:2, серія пенальті – 4:1).

Дебютний поєдинок на основній стадії Ліги чемпіонів турецький арбітр відсудив у грудні 2020-го, відпрацювавши на поєдинку між англійським «Манчестер Сіті» та французьким «Марселем» (3:0). А в 2021-му вирушив на Євро-2021 (U21), що проходив у Словенії та Угорщині, де відпрацював на двох поєдинках.

У 2022-му Комітет арбітрів УЄФА відзначив прогрес Халіла Умута та перевів його до категорії «Еліт». У 2024-му Мелер був серед 19 суддівських бригад, відібраних для роботи на матчах фінальної стадії Євро-2024 – у його активі два матчі групової стадії (Бельгія – Словаччина – 0:1 та Польща – Австрія – 1:3), а також поєдинок 1/8 фіналу (Англія – Словаччина – 2:1 у додатковий час).

Зовсім нещодавно у кар’єрі Мелера стався неприємний інцидент, який сколихнув увесь футбольний світ. 11 грудня 2023 року відразу після матчу чемпіонату Туреччини між «Анкарагюджю» та «Ризеспором» (1:1) Халіла Умута було жорстоко побито президентом «Анкарагюджю» Фаруком Коджою та кількома іншими представниками господарів. Рефері відразу поїхав до лікарні для того, аби зафіксувати наслідки побиття, а також написав заяву до поліції. На інцидент відреагували президент Туреччини Ерджеп Ердоган, президент ФІФА Джанні Інфантіно та багато інших, суворо засудивши дії, здійснені проти рефері. На знак протесту проти свавілля, влаштованого керівником «Анкарагюджю» та його поплічниками, усі футбольні змагання на території країни були призупинені на тиждень.

Щодо особистого життя, то Халіл Умут живе разом із сім’єю в рідному містечку Сельчук. Примітно, що за 10 днів перед інцидентом в матчі «Анкарагюджю» – «Ризеспор» сімейство Мелер оголосило про народження первістка.

Нагадаємо, стартовий свисток Халіла Умута Мелера у поєдинку «Зальцбург» – «Динамо» на Stadion Salzburg пролунає о 22:00 за київським часом (21:00 за місцевим).

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер