Ліга чемпіонів. «Бенфіка» - «Динамо» - 2:0. Звіт про матч

Ліга чемпіонів. «Бенфіка» - «Динамо» - 2:0. Звіт про матч

У завершальному турі групового раунду Ліги чемпіонів на київське «Динамо» чекав найдальший вояж – до Лісабона.

У цьому поєдинку «Динамо» грало за честь клубу, національний рейтинг, призові від УЄФА і, звичайно, заради своїх відданих уболівальників. Однак якщо динамівці лише відчували їхню підтримку на відстані, гравці «Бенфіки» відчули її безпосередньо на заповненому та повністю одягненому в клубні червоно-білі кольори «Ештадіу да Луш».

Заряджені підтримкою своєї торсиди, господарі поля загрожували воротам киян вже на першій хвилині – Роман Яремчук вдало прийняв вертикальний пас, прокинувши м'яч під ногами Олександра Сироти та зі зручної позиції пробив по воротах. Георгій Бущан виявився готовим до такого початку поєдинку, зреагувавши на удар, а Рафа Сілва на добиванні відправив м'яч над поперечиною практично порожніх воріт.

Мотив такого активного старту гри «Бенфіки» був зрозумілий: португальцям необхідно було вигравати для виходу до плей-офф Ліги чемпіонів, за умови, що «Барселона» не переможе на виїзді «Баварію». Команда Жорже Жезуша зробила ставку на результативний старт, не маючи наміру відкладати справу в довгий ящик.

Проте вже за кілька хвилин за голови схопилися гравці та вболівальники «Динамо», коли кияни втратили вірний, практично стовідсотковий момент для того, аби повести у рахунку. На восьмій хвилині Віталій Буяльський прорвався до штрафного майданчика «Бенфіки» разом із Віктором Циганковим і, витягнувши на себе захисника та воротаря, вивів Віктора на порожні ворота, однак після удару Циганкова в дотик м'яч полетів значно вище та убік від воріт.

То була не єдина перспективна атака киян на старті зустрічі. Команда Луческу виглядала дуже гідно на полі надмотивованого суперника. Однак незабаром господарі поля досягли свого. Георгій Бущан зреагував на удар Піцці під поперечину з небезпечної дистанції після швидкої атаки «Бенфіки» на 11-й хвилині, однак він був безсилий врятувати ворота на 16-й…

Лісабонці розрізали оборону киян по лівому флангу атаки, Жоау Маріу від лицевої прострілив на п'ятачок воротарської у район ближньої стійки, а Роман Яремчук, набігши на цей простріл, ударом в один дотик увігнав м'яч у верхній кут воріт, перервавши своє 10-матчеве безгольове затишшя і забивши свій дебютний гол в основному раунді Ліги чемпіонів.

На куражі господарі поля продовжували тиснути на ворота «Динамо» і за шість хвилин забили вдруге. Внаслідок цього тиску Вербич, намагаючись перехопити м'яча поблизу штрафного майданчика «Динамо», віддав, як з'ясувалося, гольовий пас назад на суперника. У штрафному майданчику м'яч підхопив Жілберто та розстріляв ворота з близької дистанції – 2:0.

Досягши комфортної переваги, «Бенфіка» трохи зменшила темп, проте «біло-синім» до перерви не вдавалося перехопити ініціативу. Почалася нервова гра з порушеннями правил та попередженнями. Тим часом, до перерви в Мюнхені «Баварія» вигравала з тим самим рахунком (2:0), і «Бенфіка» вже однією ногою була в 1/8 фіналу, тоді як «Барселона» була ще на крок ближчою до того, щоб уперше за два десятиліття не подолати групу ЛЧ.

Після перерви вболівальники на «Ештадіу да Луш», які не змовкали протягом усього матчу, побачили зовсім інший малюнок гри. «Бенфіка» вже не нагнітала напругу біля воріт «Динамо», тоді як кияни по перерві нарешті знову заграли сміливіше та розкутіше. На п'ятій хвилині тайму динамівці вперше пробили у площину воріт – це Буяльський непоганим ударом замкнув у дотик простріл Вербича.

Незабаром момент мав і Вербич після розіграшу кутового з правого флангу. Беньямін не зумів пробити по воротах, однак м'яч відскочив на дальню стійку на Миколенка, який набіг у штрафний майданчик і потужно приклався по м'ячу, але його удару не вистачило влучнгості.

Декілька моментів біля воріт «Бенфіки» виникло після прострілів Тимчика з правого флангу – після першого м'яч ледь не зрикошетив у ворота, а за хвилину Гармаш не зумів замкнути небезпечну передачу.

Чудовий момент у Тимчика був на 75-й хвилині, коли після діагонального закидання з лівого флангу до штрафного майданчика на дальню стійку Олександр головою безперешкодно пробив у ближній верхній кут. Влаходімос перевів м'яч на кутовий, а паралельно з Тимчиком у центр штрафного майданчика набігав Гармаш, готовий замкнути можливе скидання м'яча від партнера.

Влаходімос, як і вся «Бенфіка», цього вечора були на висоті. Ще раз грецький кіпер «Бенфіки» врятував свою команду, коли після удару Буяльського м'яч рикошетом опускався під поперечину воріт на 80-й хвилині.

До речі, якщо до перерви «Динамо» не завдало жодного удару в площину воріт господарів поля, то після перерви вже «Бенфіка» не била в площину, та й взагалі вкрай рідко доходила до воріт киян – «Динамо» весь другий тайм провело в атаках і за ці 45 хвилин команді точно не повинно бути соромно.

Показавши хороший футбол у групі смерті, з якої до плей-офф не пробилася іменита «Барселона», кияни завершують єврокубковий сезон 2021/2022, на жаль, без перемог і всього з одним забитим м'ячем.

Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 6 тур

«Бенфіка» (Лісабон, Португалія) – «Динамо» (Київ, Україна) – 2:0 (2:0)

08.12.2021. Лісабон. «Ештадіу та Луш»

«Бенфіка»: Влаходімос – Андре Алмейда (к), Отаменді, Вертонген – Вайгль, Піцці (Евертон, 59), Жоау Маріу (Таарабт, 73), Жилберто (Лазаро, 73), Грімальдо – Рафа Сілва (Бернарду, 82), Яремчук (Дарвін Нуньєс, 82).

«Динамо»: Бущан - Тимчик, Забарний. Сирота, Миколенко – Сидорчук (к) (Андрієвський, 86), Шапаренко, Буяльський – Циганков (Караваєв, 79), Вербич (де Пена, 64), Гармаш (Рамірес, 79).

Голи: Яремчук (16), Жилберто (22)

Попередження: Жилберто (24) – Забарний (29), Вербич (36), Циганков (44)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер