Ліга конференцій. «Бешикташ» – «Динамо»: представляємо арбітра Жоау Пінейру

Ліга конференцій. «Бешикташ» – «Динамо»: представляємо арбітра Жоау Пінейру

На матчі-відповіді раунду плей-оф Ліги конференцій між стамбульським «Бешикташем» та київським «Динамо» працюватиме суддівська бригада з Португалії на чолі з 35-річним Жоау Пінейру.

Майбутній рефері народився 4 січня 1988 року у Бразі. За цивільною професією – адвокат. Напевно, професіональні навички допомогли швидко подолати початкові щаблі суддівської кар’єри, і вже у 27 років Жоау Пінейру почав працювати на матчах вищого вітчизняного дивізіону – Прімейра-ліги, а з 2016-го перебуває у списках ФІФА та призначається на матчі міжнародного рівня.

На батьківщині Пінейру зарекомендував себе з найкращого боку, і має у своєму доробку не один вирішальний поєдинок у внутрішніх турнірах – зокрема, Жоау був головним арбітром двох фіналів Кубка ЛІги (у 2019-му та 2023-му), фіналу Кубка Португалії-2023 та поєдинку за Суперкубок країни в 2021-му.

Щодо міжнародної кар’єри, то поки найбільшим досягненням арбітра є один матч групового турніру Ліги чемпіонів («Лейпциг» – «Шахтар» – 1:4 у 2022-му) та робота у фінальному турнірі молодіжного Євро-2023 (три матчі, в тому числі чвертьфінал Франція – Україна – 1:3).

Із «Динамо» та «Бешикташем» у турнірах під егідою УЄФА португалець раніше не перетинався, а от із українськими та турецькими командами зустрічався неодноразово. Окрім згаданих вище матчів, також у доробку Пінейру поєдинок групової стадії Ліги Європи-2019/2020 між «Олександрією» та французьким «Сент-Етьєном» (2:2) і гра Ліги націй у дивізіоні В між Вірменією та Україною (0:5).

Додамо, що окрім роботи на єврокубках, також португальця активно залучають до матчів інших національних чемпіонатів. Зокрема, починаючи з 2019 року, Жоау працював по запрошенню на принципових поєдинках чемпіонатів Кіпру, Греції, Саудівської Аравії та Єгипту.

Нагадаємо, що стартовий свисток португальського рефері на стадіоні «Бешикташ Парк» 31 серпня пролунає о 21:00.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер