Ліга чемпіонів. 3 кв. раунд. «Брюгге» - «Динамо». Анонс матчу

Ліга чемпіонів. 3 кв. раунд. «Брюгге» - «Динамо». Анонс матчу

«Брюгге» (Бельгія)

Заснований: 13 листопада 1891
Кольори: чорний і синій
Стадіон: «Ян Брейдель», 29 472 глядачів
Президент: Барт Верхаге
Головний тренер: Філіп Клеман
Минулий сезон у чемпіонаті Бельгії: 2 місце
Середній вік гравців: 23,54* роки
Вартість складу: 101,43* мільйони євро

Матчі:

6/7 серпня - «Брюгге» - «Динамо»
13 серпня - «Динамо» - «Брюгге»

Футбольний клуб із Західної Фландрії був заснований 1891-го року і є одним із найстаріших у Бельгії. Нарівні з «Андерлехтом» - один із двох грандів місцевого футболу і єдиний бельгійський клуб, який брав участь у фіналі Кубка європейських чемпіонів (1978, програний «Ліверпулю» - 0:1).

За свою багату історію клуб чотири рази міняв назви, а під нинішнім ім'ям виступає з 1972 року. Перший загальнонаціональний успіх прийшов до команди рівно 100 років тому - у сезоні 1919/20 років, коли «Брюгге» завоював золоті нагороди місцевого чемпіонату.

Після - практично 50 років прірви в досягненнях, а кінець 60-х і 70-ті можна назвати відродженням клубу для великого футболу. 1968-го року «Брюгге» здобув перший Кубок Бельгії, а друге чемпіонство було завойовано в сезоні 1972/73.

Легенда австрійського футболу Ернст Хаппель очолив «Брюгге» 1974-го і три роки поспіль завойовував з командою чемпіонський титул. Тоді ж відбулося становлення клубу як серйозного європейського колективу. 1976-го «Брюгге» грав у фіналі Кубка УЄФА, а 1978-го - Ліги чемпіонів. За фатальною випадковістю, обидва трофеї були програні в баталіях із «Ліверпулем».

Український відбиток у «Брюгге» також присутній - за місцевий клуб довго виступав екс-півзахисник «Динамо» і національної збірної Сергій Серебренніков. З відомих футболістів, чия кар'єра також пов'язана з даним клубом - Ян Кулеманс, Жан-П'єр Папен, Ейдур Гудйонсен і Іван Перішич.

Сучасний «Брюгге» - один із найсильніших клубів Бельгії. У 2016 і 2018-му клуб ставав чемпіоном своєї країни, а минулого сезону поступився пальмою першості «Генку», відставши на 7 балів. До слова, «Брюгге» став найрезультативнішою командою сезону, вразивши ворота суперника 64 рази.

З нового сезону «Брюгге» тренує Філіп Клеман. 45-річний фахівець, який виступав свого часу на позиції захисника (38 матчів і 1 гол за збірну Бельгії), 10 років своєї кар'єри віддав саме «Брюгге» (1999-2009, 256 матчів, 38 голів). З 2011 року працював у «Брюгге» на різних посадах, у тому числі і з молоддю, а 2017-го року очолив «Васланд-Беверен». Того ж року змінив місце роботи на «Гент» привів свою команду до «золота» сезону 2018/19.

Бельгійці були досить активні на трансферному ринку. Насамперед - на імпорт, продавши двох ключових виконавців - нападника Веслі («Астон Вілла», 25 мільйонів євро) і захисника Стефано Денсвіла («Болонья», 6 мільйонів). На заміну бразильському форварду прийшов нігерієць Давид Окереке («Спеція», 8 мільйонів), зміцнити оборону покликаний Симон Делі («Славія», 2,5 мільйони), а на перспективу запрошений молодий захисник Куссуну («Хаммарбю»).

Цікавий факт: в оренду з «Шахтаря» в «Брюгге» цього літа вирушив Едуард Соболь і має всі шанси зіграти з «Динамо». Рік тому «Динамо» на цій же стадії зустрічалося зі «Славією», кольори якої, також в оренді, якраз захищали Соболь та інший новачок «Брюгге» - Делі.

Домашні матчі «Брюгге» проводить на стадіон «Ян Брейдель», який ділить з іншим місцевим клубом - «Серклем Брюгге». Остання реконструкція арени - 1998 рік. Вміщує 29 472 особи.

Титули:

Чемпіон Бельгії: 15 титулів
Володар Кубка Бельгії: 11
Володар Суперкубка Бельгії: 15
Фіналіст Ліги чемпіонів: 1977/78
Фіналіст Кубка УЄФА: 1975/76

Підготовку до нового сезону клуб почав, як і «Динамо», наприкінці червня, зігравши сім контрольних матчів, в останньому з яких обіграв по пенальті лісабонський «Спортинг». 

Перший тур чемпіонату Бельгії був зіграний 27 липня. «Брюгге» в гостях грав проти «Ред Стар Ваасланду». Рахунок відкрили господарі, але в компенсований час першого тайму Ханс Ванаку зрівняв цифри, реалізувавши пенальті.

У другому таймі «Брюгге» забив ще двічі. Спершу Окереке вивів свою команду вперед, а потім крапку в матчі поставив усе той же Ванаку - 3:1.

Другий поєдинок Про Ліги майбутні суперники «Динамо» проводили вдома, 2 серпня, проти «Сент-Трюйдена». Уже в першому таймі «Брюгге» довів рахунок до розгромного, забивши чотири рази - дубль на рахунку Окереке, по голу - Ванакен і Тау. У другому таймі «чорно-сині» продовжили забивати - точними ударами запам'яталися Денніс і Схрейверс. Підсумок - 6:0 на користь «Брюгге». Набравши 6 балів у двох матчах і з різницею у +8 голів, вони одноосібно очолили турнірну таблицю.

Крім того, клуб продовжує проявляти активність на трансферному ринку. Двоє півзахисників, Марвелус Накамба («Астон Вілла») і Арно Данджума («Борнмут»), вирушили підкорювати Англію, а бразилець Луан Перес перебрався в «Сантос». З Англії до Бельгії також пройшов знаковий трансфер. За 7* мільйонів євро «Брюгге» придбав воротаря «Ліверпуля», тріумфатора Ліги чемпіонів сезону 2018/19, Симона Міньоле, який може взяти участь у матчах із «Динамо».

* - дані Transfermarkt.com.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер