Ліга Європи. ФК «Ріу Аве» – «Динамо» (Київ). Прев'ю

Ліга Європи. ФК «Ріу Аве» – «Динамо» (Київ). Прев'ю

«Динамо»: негостинна Португалія

Для «біло-синіх» ще до стартового свистка арбітра зі Швеції Стефана Йоханессона (о 22.05 за київським часом) нескладно припустити, що виїзд простим не буде, оскільки наш клуб не найкращим чином виступає в Португалії.

Динамівці виграли лише один із семи виїзних поєдинків із португальськими командами. На груповому етапі Ліги чемпіонів УЄФА 2008/09 було переможено «Порту» з рахунком 1:0. Ще одну зустріч наші гравці завершили внічию, а в інших зазнали поразки.

Найкращим бомбардиром у матчах із португальськими клубами у складі нинішнього «Динамо» є універсал Олег Гусєв, який двічі забивав у ворота суперників. Він же й найкращий бомбардир із нинішніх футболістів в єврокубках, забивши у 84-х зустрічах 17 голів.

Найдосвідченішим футболістом, який зіграв найбільше матчів на рівні клубів у Європі, залишається 39-річний воротар Олександр Шовковський, який провів 126 поєдинків.

На думку головного тренера київського «Динамо» Сергія Реброва, «Ріу Аве» – дуже технічна команда, всі її футболісти доволі технічні. Але, в той же час, гравці цього клубу не полюбляють грати без м'яча.

Переглядаючи матчі суперників, проведені в нинішньому сезоні, він зазначив, що після втрат футболістам «Ріу Аве» дуже важко відбирати м'яча. Як вважає Ребров, це типова характеристика для будь-якої португальської команди.

Нагадаємо, що наші футболісти вп'яте поспіль зіграють на груповій стадії, й лише в сезоні 2011/12 динамівцям не вдалося пробитися до 1/16 фіналу Ліги Європи.

«Ріу Аве»: не такий простий, як здається

Перший суперник київського «Динамо» на груповому етапі Ліги Європи у цьому сезоні вперше бере участь в одному з європейських клубних турнірів, але не такий простий, як це може здатися на перший погляд.

Троє гравців з нинішнього складу команди виступають за національні збірні своїх країн. Натуралізований у Білорусії бразилець Ренан Брессан уже провів за національну команду своєї нової батьківщини 17 матчів та забив три голи. Не забув він і про країну, де з'явився на світ. У 2012-му році на Олімпіаді в Лондоні він відзначився історичним першим голом білорусів саме в поєдинку з... Бразилією. Нападник Йонатан дель Валле зіграв 10 матчів за збірну Венесуели, а 23-річний Ахмед Хассан Магуб, або просто Кока, три рази захищав честь Єгипту.

Ще кілька футболістів постійно залучаються до молодіжних збірних своїх країн. Півзахисник Луїс Густаво провів 41 матч за збірні Португалії від U-17 до U-21. В активі захисника Родерика Міранди таких матчів уже 45.

Є у «Ріо Аве» й гравці з титулами. Так, народжений у Парижі 20-річний центральний захисник Принс-Десір Гуано в 2012 році виграв із туринським «Ювентусом» Суперкубок Італії, а його старший товариш Андре Віллаш Боаш виграв із «Порто» звання чемпіона Португалії в сезоні 2003/04.

З інших цікавих персонажів відзначимо вихованця академії «Порту», нападника Андре Монтейру, якого дали в юності прізвисько Укра («українець», на фото).

Свого часу він провів 23 матчі за молодіжні збірні Португалії, а в 2009-му ледь не перейшов до англійського «Ньюкасла».

Також подавав надії лівий захисник Т'ягу Пінту, який отримав футбольну освіту в «Бенфіці» (22 матчі за Португалію U-19, U-21) та згодом виступав за лісабонський «Спортинг» разом із динамівцем Мігелем.

Перші місяці нинішнього сезону стали для підопічних Педру Мартинша (на фото) найуспішнішими за багато років.

Уперше потрапивши до Ліги Європи як фіналіст Кубка Португалії, «Велика річка» (прізвисько команди) не розчинилася в європейському потоці, пробившись до групового турніру, на своєму шляху усунувши два шведських клуби «Гетеборг» (0:0, 1:0) та «Ельфсборг» (1:2, 1:0). Вирішальна перемога була здобута в драматичному стилі. 8,000 уболівальників (а ця цифра для «Ріо Гранде» є дуже значною, за середньої відвідуваності трохи більше 2,000) дочекалися голу у виконанні Ісмаеля Гонсалвеша лише на останніх секундах компенсованого часу.

Не менш вдало розпочали наші суперники й португальський чемпіонат, вигравши три матчі поспіль та лише в останній зустрічі поділивши очки з «Морейренше» – 1:1.

Судячи з усього, апетит до «Ріу Аве» прийшов під час їжі. І зовсім не випадково президент клубу Антоніо Сильва Кампос заявив: «Місто та клуб об'єднані в єдине ціле. Вихід до групового етапу Ліги Європи є дуже великою перемогою, але зупинятися на досягнутому ми не збираємося!».

Цікавий факт. Білоруський півзахисник «Ріу Аве» Ренан Брессан є найдосвідченішим єврокубковим бійцем у своїй команді. У складі БАТЕ він двічі протистояв київським динамівцям на груповій стадії Ліги Європи 2010/11. Борисовський клуб зіграв унічию (2:2) в Києві, але поступився з рахунком 1:4 у рідних стінах.

Copyright © 2014 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер