Ліга Європи. 1-й матч 1/16 фіналу. «Динамо» – «Валенсія». Прев'ю

Ліга Європи. 1-й матч 1/16 фіналу. «Динамо» – «Валенсія». Прев'ю

У зв'язку з ситуацією в столиці України з міркувань безпеки УЄФА ухвалив рішення провести гру в Нікосії (Кіпр). Початок зустрічі на стадіоні GSP (на фото, вміщує 23000 глядачів) – о 20:00 за київським часом.

«Динамо»: до злагодженості через ігрову практику

З відпустки наша команда вийшла 14 січня, зібравшись на базі в Кончі-Заспі. Потім «біло-сині» провели два тренувальних збори в іспанській Марбельї. Перший із них розпочався 18 січня й завершився 1 лютого, а другий тривав із 5 до 17 лютого.

Перший збір, як зазвичай, був спрямований на загальну підготовку команди до сезону, приведення до норми фізичних кондицій гравців. Під час другого головний акцент робився на підготовці до протистояння з «Валенсією».

Цього року під час зимових зборів «біло-сині» провели більше контрольних матчів, ніж зазвичай. За словами Олега Блохіна, велика кількість спарингів має допомогти гравцям краще втягнутися в сезон. Також приводом до інтенсивного графіку контрольних зустрічей стала наявність у розпорядженні тренерського штабу двох повноцінних складів. Більшість ігор динамівці так і провели – перший тайм одним складом, а другий іншим. Але ближче до матчів Ліги Європи команда вже грала визначеним набором гравців.

За час першого збору «біло-сині» зіграли шість матчів, у чотирьох здобули перемоги, ще два завершилися внічию. Загальна різниця забитих та пропущених м'ячів – 13:4.

На другому динамівці провели ще п'ять ігор – одну програли, інші чотири виграли. Різниця м'ячів – 17:3. Причому результати з кожним матчем другого збору ставали все кращими – 0:1, 2:1, 3:1, 4:1, 8:0.

У грі в Нікосії точно не візьмуть участі дискваліфіковані Андрій Ярмоленко та Дьємерсі Мбокані, та не готовий грати на 100% Євген Селін.

Зате радує, що практично повністю відновився Денис Гармаш. Під час збору виникли певні проблеми в Євгена Хачеріді, Дьємерсі Мбокані та Джермейна Ленса, однак, за свідченням клубних лікарів, до протистояння з «Валенсією» всі гравці підійдуть у повній бойовій готовності.

«Валенсія»: награти новий склад

У грудні минулого року на тренерському містку «Валенсії» відбулася заміна. Замість серба Мирослава Джукича, який працював лише шість місяців та був звільнений у зв'язку з поганими результатами, головним тренером було призначено аргентинського фахівця Хуана Антоніо Піцці, який до цього тренував клуби Південної Америки.

Команда відзначила прихід нового наставника впевненою перемогою в дербі над «Леванте» – 2:0. Проте потім у результатах команди стався період спаду, протягом якого «кажани» провели п'ять матчів без перемог – три в чемпіонаті та два в Кубку Короля, де суперником левантійців був грізний зараз мадридський «Атлетико».

У лютому команда вийшла на інший рівень гри, що позначилося й на в результатах – слідом за перемогою над «Барселоною» у феєричному матчі на «Камп Ноу» (3:2) «Валенсія» каменя на камені не залишила від «Бетиса» (5:0). Останнім матчем перед грою з «Динамо» стала виїзна гра проти «Севільї» (0:0), яку на власні очі бачив Олег Блохін.

Загалом під керівництвом Піцці «Валенсія» провела дев'ять матчів: три перемоги, чотири нічиї, дві поразки, різниця м'ячів – 14:9. Вилетівши з Кубка Іспанії, у Примері «кажани» посідають восьме місце, маючи стільки ж очок, як у сьомої та десятої команд, і відстаючи на 12 очок від зони Ліги чемпіонів.

Основні проблеми нинішньої «Валенсії» криються в кадровій ситуації. Через фінансову нестабільність, яка загрожувала команді ще в січні, її залишили деякі провідні виконавці. Було продано Канальєса, по орендах розійшлися Банега, Пабон, Гуардадо, Поштига, Рамі. Були в зимове трансферне вікно й придбання – Едуардо Варгас, Сейду Кейта, Філіп Сендерос, Вінісіус Араужо, Рубен Везу. Однак останні троє в четвер точно не зіграють – Сендерос травмований, інші не заявлені на ЛЄ.

Зараз склад «Валенсії» далеко не такий зірковий, яким він був п'ять років тому, в лютому 2009-го, коли у складі «кажанів» динамівцям за сумою двох матчів (1:1 у Києві, 2:2 у Валенсії) поступилися Давид Сильва, Хуан Мата, Давид Вілья, Фернандо Морієнтес, Карлос Марчена, Сезар Санчес та інші.

З того складу проти «Динамо» може зіграти лише голкіпер Вісенте Гуаїта, який тоді був дублером Сезара Санчеса, та й зараз не є основним голкіпером «Валенсії» за наявності бразильця Дієго Алвеса. Хоча в першому матчі рівні шанси зіграти мають обидва, враховуючи постійну голкіперську ротацію в команді в нинішньому сезоні.

Головною ж втратою «кажанів» напередодні матчу з «біло-синіми» є травма аргентинського лівого вінгера Пабло П’ятті, який зараз є стабільним гравцем основного складу. Від нього, а також від правого вінгера Соф’яна Фегулі, який зараз перебуває в чудовій формі, багато в чому залежить творча міць «Валенсії».

У центрі поля «Валенсія» грає з двома опорними півзахисниками (за відсутності травмованого Ромеу пару Фуего складає Дані Парехо, який грає від одного штрафного майданчика до іншого) та одним атакуючим (Варгас або Жонас). На позиції центрального нападника Піцці найчастіше використовує Пако Алькасера​​. Лінія оборони в останньому матчі Примери проти «Севільї» постала у звичному варіанті: Барраган – Рикарду Кошта – Матьє – Бернат.

До речі, якщо порівнювати цей склад із тими, хто зіграв за «Валенсію» в останньому матчі групового раунду Ліги Європи проти краснодарської «Кубані», то отримуємо зовсім інший її варіант: Дієго Алвес, Жоау Перейра, Руїс, Гайя, Рикарду Кошта, Фуего, Банега, Картабія (П’ятті, 75), Мічел, Пабон (Фегулі, 81), Поштига (Пако Алькасер, 66).

Нагадаємо, що через дискваліфікацію гру пропустить захисник Віктор Руїс, а через травми не зможуть зіграти півзахисники Пабло П’ятті та Оріоль Ромеу.

© www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер