Ліга Європи. 4-й тур. «Тун» – «Динамо». Прев'ю

Ліга Європи. 4-й тур. «Тун» – «Динамо». Прев'ю

Початок зустрічі о 22:05 за київським часом.

«Динамо»: мінімум часу на підготовку

Після феєричного виступу в жовтні, коли в шести матчах «Динамо» здобуло п'ять перемог, включаючи домашній розгром «Туна» з рахунком 3:0, початок нового місяця й перша за 21 рік поразка від луганської «Зорі» стала для команди наче холодний душ.

На підготовку до матчу з «Туном» у розпорядженні Блохіна було лише два дні, а то й менше. Чому саме стільки? Якщо відкинути понеділок, який знадобився динамівцям на відновлення, а також майбутній тригодинний переліт із Києва до Берна в середу в першій половині дня, то стільки й виходить. Награти якісь особливі тактичні схеми навряд чи вдасться, а от щоб вивчити сильні та слабкі якості суперника – часу достатньо.

Варто також відзначити, що на поле повертається динамівський лідер в атаці Андрій Ярмоленко, який пропускав ігри проти свердловського «Шахтаря» та «Зорі» через дискваліфікацію. Відсутність Андрія була дуже відчутною саме в Луганську, коли більшу частину матчу кияни прагнули атакувати через центр, а не традиційно через фланги.

Дискваліфікованих на цей матч Ліги Європи в «Динамо» немає, але через різні травми в лазареті киян залишаються Георгій Бущан, Євген Селін та Денис Гармаш.

Із можливих статистичних родзинок варто відзначити, що в разі виходу на футбольне поле у грі з «Туном» Максим Коваль та Роман Безус проведуть свої 20-ті матчі в єврокубках, Браун Ідейє – 25-й, Андрій Ярмоленко – 50-й, а Олег Гусєв – 80-й.

«Тун»: магія цифр та домашній воротар

Непростим, хоча й куди більш позитивним у плані емоцій та результату, видався минулий уїк-енд і для майбутніх суперників «Динамо».

Зараз «Тун», який піднявся в таблиці чемпіонату на шосте місце, приймав 12-разового чемпіона країни «Цюрих», який переживає не найкращі часи, перебуваючи на дні турнірної таблиці. Тим не менш, на «Арені Тун» стався справжній бій, де господарям вдалося вирвати вольову перемогу в заключні 10 хвилин зустрічі, коли дублем відзначився Берат Садик. Цікаво, що на європейській арені на його рахунку чотири влучних удари у 18 іграх, хоча в цьому сезоні 27-річний футболіст ще не забивав.

Загалом ситуація в атаці у «Туна» залишає бажати кращого. Звичайно ж, це стосується матчів єврокубків. У груповому турнірі Ліги Європи швейцарці забивали лише двічі, хоча в кваліфікації наколотили десять голів.

Єдиним же з нападників, кому вдалося забити в основній сітці турніру, є 20-річний Йозеф Мартинес з Венесуели. Він відзначився в гостьовій зустрічі з «Генком». Згідно зі статистикою офіційного сайту УЄФА, у двох матчах Ліги Європи цей форвард завдав три удари в площину воріт, один із яких і став результативним.

У майбутньому матчі, коли перемога буде мати важливе стратегічне значення для кожної з команд, «Динамо» необхідно буде подолати не лише опір «Туна», а й комплекс чужого поля. Востаннє до Києва з трьома очками наша команда поверталася з Мінська, де перемогла БАТЕ (4:1 у сезоні 2010/11).

Примітно, що сам «Тун» виграв усі чотири домашні матчі в єврокубках у нинішньому сезоні, не пропустивши при цьому жодного м'яча. Зіпсувати статистику господарям може Браун Ідейє, який виступав пліч-о-пліч із основним голкіпером господарів Февром у «Ксамаксі».

Травмованих та дискваліфікованих у «Туна» немає.

Від «Динамо» до «Динамо»

Після поразки з великим рахунком від київського «Динамо» в Лізі Європи ФК «Тун» провів ще два поєдинки на внутрішній арені. Спочатку в гостях «червоно-білі» зіграли внічию із «Санкт-Галленом» (0:0), який цього сезону вже заявив про себе на євроарені. Зокрема, можна пригадати тріумф над московським «Спартаком» у четвертому раунді кваліфікації ЛЄ. Після цього було обіграно вже згадуваний «Цюрих» – 2:1.

Востаннє в чемпіонаті «Тун» програвав ще 25 вересня, поступившись удома «Базелю» з рахунком 0:2.

Загалом же в майбутнього суперника «Динамо» в активі по чотири перемоги та поразки, а також шість нічиїх у внутрішній першості. Різниця м'ячів – 20:19.

Цікаві перетинання

У складі «Туна» з часів протистояння з «Динамо» в кваліфікації Ліги чемпіонів у 2005-му році залишився лише португалець Нельсон Феррейра. З нашого ж боку є Олександр Шовковський та Олег Гусєв.

Окрім цього, неодноразово проти майбутнього противника, виступаючи за «Базель-1893», грав австрійський захисник «біло-синіх» Александар Драгович. Є досвід гри проти «Туна» й у нігерійського нападника Брауна Ідейє під час його перебування у швейцарському «Невшатель Ксамакс». Щоправда, сталося це на рівні молодіжних команд клубів 15.09.2007 року, причому єдиний гол у програному матчі (1:3) забив саме Ідейє.

Обличчям до обличчя

«Динамо» та «Тун» провели між собою три поєдинки. По разу перемагав кожен із суперників, а ще одного разу було зафіксовано нічию. Різниця м'ячів 5:3 на користь киян.

У Швейцарії «Тун» приймав «Динамо» в 2005 році на відреставрованому до Євро-2008 стадіоні «Ванкдорф» у Берні. Тоді, за присутності 25 728 глядачів, господарі завдали «біло-синім» мінімальної поразки з рахунком 1:0, вибивши наш клуб із єврокубків сезону 2005/06. Майбутній матч «Тун» – «Динамо» відбудеться на новій «Арені Тун», яку було відкрито в 2011-му році (вміщує 10 000 уболівальників).

Остання зустріч:

Ліга Європи УЄФА. Група G. 3-й тур

24.10.2013 р. м. Київ. НСК «Олімпійський». 26042 глядача

«Динамо» – «Тун» – 3:0 (1:0)

«Динамо»:
Шовковський, Данило Сильва, Хачеріді, Драгович, Макаренко, Мігель, Аруна (Сидорчук, 70), Ярмоленко (к) (Гусєв, 70; Безус, 82), Беланда, Ленс, Мбокані.

«Тун»: Февр, Люті, Райнманн, Шенкель, Скирінці, Санного Жуніор, Хедігер (к), К.Шнойвлі (Саламан, 76), Дзуффі, Мартинес (Нельсон Феррейра, 65), М.Шнойвлі (Садик, 61).

Голи: Ярмоленко (35), Мбокані (60, гольовий пас – Данило Сильва), Гусєв (78, гольовий пас – Сидорчук).

Попередження: Данило Сильва (14), Ярмоленко (40), Ленс (83) – К.Шнойвлі (19), Люті (88).

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер