Луческу vs Блохін: хто побудує свою команду якісніше та швидше?

Луческу vs Блохін: хто побудує свою команду якісніше та швидше?

Поєдинку, який може визначити вектор розвитку всього футбольного сезону...

Олег Блохін: «Переможе найсильніший»

Олег Блохін, який прийняв наприкінці вересня 2012 року запрошення президента «Динамо» Ігоря Суркіса, за попередні 10 місяців подолав серйозні випробування, як на полі, так і за його межами, йдучи до своєї головної мети – побудови нового, боєздатного київського «Динамо», такого, яким був клуб в ігрові роки найрезультативнішого форварда в історії радянського футболу.

Передсезонна підготовка цього літа, пов'язана із серйозними змінами в кадровому потенціалі команди, поставила перед Блохіним доволі складну задачу.

- У мене спочатку нікого не було. Приїхали одні гравці, потім – інші, потім – треті, четверті та п'яті. Тепер доводиться по ходу будувати тактичну схему.

Готувати команду до сезону головному тренеру «Динамо» доводилося в умовах отримання до свого розпорядження іменитих новачків, яких Олегу Володимировичу було потрібно якнайшвидше інтегрувати до команди, що він будує.

- Цього трансферного вікна ми зробили хороші придбання, за що я вдячний президенту. У київського «Динамо» хороші перспективи, тому що всі ці нові гравці є довгостроковим проектом, а не проектом одного дня. Новим футболістам, за винятком Мбокані та Тремулінаса, лише по 22-23 роки. За ними, як українськими, так і зарубіжними, стоїть майбутнє київського «Динамо». Тепер, окрім Брауна Ідейє, який рік чи півтора витягав безліч матчів, з'явився гравець, за яким ми давно спостерігали. Вважаю, що Мбокані хороший нападник, який відповідає рівню «Динамо». Гадаю, атакуючий потенціал команди в нас хороший.

У результаті Блохіну вдалося переформатувати склад, головним підсумком якого став фактор конкуренції за потрапляння до числа перших 11-ти.

- Кожному з наших футболістів потрібно боротися навіть не за місце у стартовому складі, а хоча б за місце в заявці на поєдинок. Звичайно, в цих умовах у мене з'являється головний біль при визначенні складу на гру, але це приємний головний біль. У нас з'явилася конкуренція – це головне.

Тренер динамівців також упевнений, що отримавши до свого розпорядження якісних зарубіжних гравців, йому вдасться знайти необхідний баланс у команді.

- У мене проблеми з лімітом не існує, оскільки в нас дуже багато українців. Інша справа, як ми ними розпоряджаємося при визначенні складу на гру. А іноземців ми придбали, щоб створити ту конкуренцію, яка зараз є. Наприклад, той же Віда в чомусь поступається Селіну. Це я кажу, роблячи висновок за першими іграми та тренуваннями. Але я не оцінюю гравців, а оцінюю команду загалом. Ми будемо виступати в трьох турнірах, тож футболісти нам потрібні – надлишку не буде, розберемося. Тим паче, в нас є ще й молоді гравці – Макаренко, Безус, Сидорчук та інші.

До гри в Донецьку команда готувалася в звичному режимі, з розрахунком на те, щоб, вивчивши належним чином нинішній «Шахтар», футболісти змогли продемонструвати на полі «Донбас Арени» всі свої найкращі ігрові якості.

- Нічого надприродного в нашій підготовці не буде. Але будемо, звичайно, аналізувати «Шахтар», вивчати гру цієї команди. Лише в цьому плані ми якось перебудуємося. Будуть новачки грати в цьому матчі чи ні – це вже я прийму рішення. Нам потрібно готувати команду. Якщо не використовувати в таких іграх новачків, то який сенс було їх запрошувати?! Можна було тоді тими ж футболістами грати. Всі хлопці прийшли до нас досвідчені, грають у збірних. Хто сильніший – той і буде грати. У таких іграх і потрібно проявляти характер та майстерність. Я думаю, що іншого завдання, окрім як боротися за перше місце, в нас немає й бути не може. А в майбутньому матчі переможе той, хто виявиться сильнішим!

Мирча Луческу: «Лише гра покаже, яка команда на сьогодні сильніша»

Трохи менше тижня тому головний тренер «Шахтаря» Мирча Луческу відсвяткував своє 68-річчя й так само, як і його київський колега, зайнятий будівництвом нового гірницького колективу. Провідним футболістам, які залишили цього року столицю Донбасу, необхідно було знайти відповідну заміну.

- Потрібен час, щоб інтегрувалися до складу молоді новачки. «Динамо» придбало футболістів, які грали в європейських чемпіонатах, це досвідчені виконавці. Ми гру будемо будувати навколо наших найкращих якостей, які завжди приносили нам успіх. Для того, щоб інтегрувалися інші футболісти, ще раз повторюю, потрібен час.

Луческу не вважає, що майбутній матч між грандами українського футболу надзвичайно важливий, хоча визнає, що саме цей поєдинок має показати, в наскільки правильному напрямку рухається він та його гравці.

- До завершення чемпіонату ще дуже багато турів, тому я не вважаю, що це найважливіший матч чемпіонату. Але саме зустріч із «Динамо» покаже, на якому ми рівні зараз перебуваємо з огляду на те, що це гра практично рівня Ліги чемпіонів.

Передбачаючи саму гру, досвідчений наставник «гірників» визнає, що в кожного з колективів є свої козирі, які можуть стати вагомими в досягненні перемоги.

- «Динамо» зараз зовсім інша команда в порівнянні з минулим роком. Чотири-п'ять замін у складі говорять багато про що. До клубу прийшли досвідчені гравці. У неділю зустрінуться дві команди, в яких зовсім різний стиль. «Динамо» будує гру на фізичному стані гравців. Наші ж футболісти швидші, технічніші. Ми діємо коротко, швидко, а для них, щоб розігнатися та грати у свій футбол, потрібні вільні зони. «Динамо» будує гру через фланги, доставляє туди м'яча, а звідти – до штрафного майданчика, де воно, звчайно, сильніше. Вони, мабуть, більш сильні в єдиноборствах, а ми все ж таки переважаємо в пресингу. Виходячи з цього, має бути хороша зустріч.

Також Луческу не приховує свого бажання здобути чергову перемогу над «біло-синіми».

- Ми хочемо продовжити ту серію перемог, яку в останні роки здобуваємо над «Динамо». За ці роки було сказано багато невтішних слів про їхню гру, й вони напевно хочуть показати, що тепер це зовсім новий колектив, який грає в інший футбол. Перевага, на мій погляд, буде мати та команда, яка буде спокійнішою, не проявлятиме знервованості. Можна писати та говорити, але за останні три роки ми виграли всі матчі з ними. Якщо в команди щось не складається, вона починає шукати виправдання. Я поважаю і клуб «Динамо», і його гравців. Упевнений, що ті придбання, які вони зробили, вплинули позитивно. Але лише гра покаже, яка команда на сьогодні сильніша.

P.S.

Майбутня зустріч обіцяє не лише цікаве протистояння гравців на всіх ділянках поля, а й справжню дуель двох непересічних тренерів, їхніх ідей, які вони намагаються донести до своїх підопічних.

Команди, немов гладіатори, застигли зараз перед виходом на ристалище для того, щоб з'ясувати, хто з них сильніший. Завтра ж перед поєдинком Олег Блохін та Мирча Луческу звично потиснуть один одному руки, після чого повернуться до своїх команд, за якими стежать із вірою в успіх сотні тисяч відданих уболівальників...

© www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер