«Лудогорець» (Болгарія): представляємо суперника

«Лудогорець» (Болгарія): представляємо суперника

Візитка

Заснований: червень 1945 року

Кольори: зелений, білий 

Стадіон: “Лудогорець Арена”

Власник: Кіріл Домусчієв; президент: Александр Александров

Головний тренер: Валдас Дамбраускас

Поточна позиція в чемпіонаті Болгарії: 1

Середній вік гравців: 27,7 років

Титули

Чемпіон Болгарії: 9 титулів 

Кубок Болгарії: 2

Суперкубок Болгарії: 4 

Поточний сезон

Ось уже дев’ять років поспіль “Лудогорець” зберігає за собою титул чемпіона Болгарії. Минулого сезону “орли” достроково оформили золоті медалі, програвши протягом усієї першості лише один раз - в останньому турі.

А в нинішньому сезоні команда стартувала з мінімального програшу “Локомотиву” з Пловдіва у Суперкубку Болгарії та несподіваної поразки від команди “Ботев Враца” в болгарській Першій лізі. Однак із серпня більше жодного разу не поступалася на внутрішній арені. Наразі, після 16-ти зіграних турів, команда з Разграда лідирує в турнірній таблиці, набравши 39 очок (12 перемог, 3 нічиї, 1 поразка, різниця м’ячів 34:13). Найближчі переслідувачі, “Локомотив” (Пловдів) і ЦСКА (Софія), відстають на 6 очок.

Друга частина сезону розпочнеться для наших суперників 11 лютого - кубковим матчем зі “Свогом”. “Лудогорець” вступить у боротьбу за трофей зі стадії 1/16 фіналу. 

Європейську кампанію 2020/21 “орли” відкрили матчем 1-го раунду кваліфікації Ліги чемпіонів, у якому обіграли чорногорську “Будучность” (3:1). У рамках наступного етапу “Лудогорець” поступився данському “Мідтьюлланду” (0:1), після чого перейшов до раунду плей-оф відбору до Ліги Європи. Перегравши на цій стадії брестське “Динамо” (2:0), болгарська команда пробилася до групового етапу ЛЄ, який у підсумку завершила на останньому місці у своєму квартеті, не набравши жодного очка в поєдинках із “Тоттенхемом”, “Антверпеном” і ЛАСКом (різниця м’ячів 7:19).

Підготовка

На зборі в Туреччині, куди “Лудогорець” прибув 10 січня, команда запланувала п’ять спарингів, два з яких уже провела: із сербською командою “Бачка-Топола” (2:1, дублем відзначився Текпетей) та донецьким “Шахтарем” (2:2). У зустрічі з “гірниками” “Лудогорець” відіграв два м’ячі у другому таймі завдяки голам Ікоко та Олівейри-Соузи.

Після зустрічі з “Динамо” у “орлів” заплановано ще два контрольні матчі: зі словенським “Марібором” і білоруським БАТЕ (Борисов). 5 лютого “Лудогорець” повернеться до Болгарії та продовжить підготовку до відновлення сезону вже вдома.

Склад

Середній вік гравців поточного складу “Лудогорця” складає 27,7 років, а загальна вартість виконавців оцінюється у 31,68 млн євро за даними Transfermarkt.

“Лудогорець” провадив жваву трансферну кампанію в літньо-осінній період, підписавши цілу групу футболістів. Так, опорний хавбек Алекс Сантана перебрався до Разграду з “Ботафого”, нападники Іхініо Марін, Елвіс Ману та захисник Жосуе Са приєдналися на правах вільних агентів, вінгер Бернард Текпетей був орендований у “Шальке”, захисник Олів’є Вердон - у “Алавеса”. А найгучнішим трансфером стала оренда вінгера збірної Болгарії Кіріла Десподова у “Кальярі”. 

Однак під час нинішнього зимового міжсезоння чемпіони Болгарії не проявляють активності на трансферному ринку - команду лише покинув вінгер Жоржіньо (11 матчів, 1 гол у сезоні), котрий вирушив в оренду до Єгипту.

Примітно, що “Лудогорець” не шкодує коштів на придбання легіонерів (їх у команді понад 50% від усього складу), зокрема - бразильців, яких у клубі зараз налічується п’ятеро, враховуючи натуралізованого для збірної Болгарії оборонця Сісіньо. Окрім того, за “орлів” виступають представники таких екзотичних збірних, як Мадагаскар (хавбек Абель Анісе), Бенін (центрбек Олів'є Вердон), Конго (лівий вінгер Мавіс Чібота).

Ротація на позиції воротаря - звична справа для команди з Разграду. Якщо на початку сезону основним голкіпером був ще один бразилець Ренан, то зі зміною тренера приблизно рівну кількість ігрового часу почали отримувати Пламен Ілієв і Владіслав Стоянов. Стабільно були присутні у стартовому складі “Лудогорця” флангові захисники Антон Недялков і Сісіньо, тоді як у центрі оборони використовувалися різні пари гравців. У центральній зоні ключовими виконавцями є Алекс Сантана, Светослав Дяков і Стефан Баджі, а в атакувальній ланці - Каулі (найкращий асистент команди - 6 гольових передач), Домінік Янков, Елвіс Ману, Мавіс Чібота та Бернард Текпетей. Найрезультативніший гравець - румунський форвард Клаудіу Кешеру, на рахунку якого 9 голів у всіх турнірах і 4 асисти. 

Тренер

Протягом поточного сезону “Лудогорець” пережив уже дві зміни на тренерському містку. Чеський наставник Павел Врба, який працював у команді з грудня 2019 року, у жовтні залишив свою посаду за обопільною згодою сторін. Виконувачем обов’язків тренера був призначений молодий фахівець Станіслав Генчев, який уже працював у клубній системі та тимчасово очолював першу команду у 2019-му. Під його керівництвом Разград пішов на канікули зимовим чемпіоном. А до другої частини сезону “Лудогорець” готує вже литовець Валдас Дамбраускас - клуб оголосив про підписання контракту на початку року, незадовго до 44-річчя нового тренера.

Дамбраускас ніколи не грав у футбол на професійному рівні, через що журналісти охрестили його “литовським Моурінью”. Своїм орієнтиром у футболі знаменитого португальця називає і сам наставник “Лудогорця”. У 2000-х Валдас здобував тренерську освіту в London Metropolitan University, а у 2009-2010 рр. очолював збірну Литви U17. Далі у його послужному списку була національна команда U19, “Екранас” і “Жальгіріс”. На чолі вільнюського клубу тренер двічі ставав чемпіоном Литви, а на третій рік був звільнений через провалений фініш чемпіонату. Два роки пропрацювавши в латвійському РФШ, Дамбраускас привів команду до другого місця в чемпіонаті та перемоги в Кубку країни. 2020 рік Валдас провів у Хорватії, очолюючи скромну “Горицю”, яку зміг підняти до проміжного третього місця в першій частині національного дивізіону. Саме з хорватського клубу “Лудогорець” запросив Дамбраускаса до себе, віддавши йому перевагу над болгарськими та іноземними фахівцями. 

Історія протистоянь

“Динамо” та “Лудогорець” не проводили матчів на офіційному рівні, однак двічі зустрічалися в контрольних іграх на зборах:

3.07.2016. “Динамо” - “Лудогорець” - 2:1

7.02.2015. “Динамо” - “Лудогорець” - 1:2

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер