Максим Козлюк: «Велику увагу приділяємо індивідуалізації занять»

Максим Козлюк: «Велику увагу приділяємо індивідуалізації занять»

Тренер із фізпідготовки академічних груп ДЮФШ «Динамо» ім. В. Лобановського Максим Козлюк прокоментував контрольний матч 16-річних динамівців проти «Хеннефа», в якому наша команда здобула перемогу з рахунком 7:0, а також розповів про специфіку своєї роботи.

- Наші хлопці фізично виглядали добре незважаючи на те, що грали з старшими футболістами і більшими за антропометричними даними. Показали характер, не боялися вступати у силову боротьбу та не програвали її.

- Ви зазвичай проводите розминку перед матчами. Вона відрізняється залежно від рівня суперника чи є стандартним компонентом?

- Головним у розминці є підготовка м'язово-зв'язувального апарату, важливо вивести функціонал організму на рівень майбутньої роботи, а також психологічно налаштувати хлопців на гру з перших хвилин. Незалежно від того, хто у нас суперник, усі мають бути максимально сконцентровані та зібрані. Ми «Динамо» Київ, це означає, що на нас усі мають налаштовуватися належним чином.

- Чи впливає розминка на те, в якому темпі та з яким настроєм футболісти розпочнуть гру?

- Звичайно, адже необхідно з перших хвилин «включати» усі свої можливості бути зібраними і сконцентрованими. Якщо розминка буде монотонною, ми не зможемо добитися від футболістів максимальної концентрації, що може призвести до помилок і пропущених голів вже на початку гри.

- Щодо тренувань, за яку частину роботи ви відповідаєте?

- Відповідаю за підготовчу та заключну частину, а також беру участь в основній частині. Крім того, проводжу відновлювальні заходи у разі отримання гравцем травми.

- У Німеччині ви починали працювати з трьома віковими групами футболістів – U14, U15 та U16. Чи залежить фізична підготовка від вікових особливостей хлопців?

- Звичайно, насамперед, вона відрізняється  сензитивними періодами розвитку, виходячи з них складається програма підготовки для тієї чи іншої вікової групи. А також враховуються антропометричні особливості та фізичний розвиток кожної дитини окремо, оскільки діти, що народилися один рік, можуть мати різну полярність в антропометрії. І те, що одному буде під силу, іншому буде складно виконати.

Це говорить про те, що ми повинні індивідуалізувати заняття, щоб забезпечити приріст якостей для всіх, підібрати для цього правильні засоби та методи.

- Ви напевно стежите за сучасними тенденціями у фізичній підготовці футболістів у європейському та світовому футболі, чому зараз прийнято приділяти найбільшу увагу?

- Намагаюся бути в курсі, дізнаватися щось нове, вивчати праці іноземних фахівців, багато чого у світі фітнесу та фізичної підготовки в цілому змінюється, те, що було нормою 10-15 років тому в наш час, завдяки більш поглибленим дослідженням, отримує негативні відгуки, а щось навпаки починає застосовуватися повсюдно, завдяки тим самим дослідженням і позитивній динаміці у застосуванні.

Приділяємо велику увагу профілактиці травматизму, щоб мати у строю всіх футболістів на кожну гру. Якщо тренерський штаб бачить, що комусь потрібна пауза, щоб не допустити накопичення втоми та згубної дії на функціональні системи, а також виключити неприємності м'язового характеру, для цього гравця навантаження та характер роботи може змінюватись.

Тому дуже важливою є робота всього тренерського штабу як єдиного цілого, щоб стежити за всіма подібними моментами.

– Фізичний розвиток також залежить і від індивідуальних особливостей організму? Хтось дорослішає раніше, а хтось згодом?

- Так, безумовно. Незважаючи на те, що гравці одного року народження, темп дорослішання у них може бути різним.

- Розкажіть про датчики, які футболісти носять під час ігор та тренувань?

- З їхньою допомогою ми відстежуємо фізичний стан хлопців, кількість навантаження, яке вони отримали, і те, як їхній організм реагує на те чи інше навантаження. Усього береться до уваги понад 33 різні показники, які ми отримуємо від даної системи контролю.

Складається карта цінності дії на організм окремо взятої вправи. Залежно від цього коригуємо наступний тренувальний процес. З датчиками на тренуваннях та під час ігор працюють усі футболісти 2007 та 2008 років народження. Тренування мають відбуватися у певних режимах, тому ми ретельно за цим стежимо та відстежуємо навіть пробіжку у лісопарку.

- Ця інформація цікава не лише тренерам, а й самим футболістам?

- Звісно. Діти постійно запитують, що означає той чи інший показник, порівнюють себе з іншими партнерами за позицією на полі. Це мотивує їх покращувати та вдосконалювати свої показники, вони ще більш старанно працюють на тренуваннях та в іграх, тому що підтвердження цифрами – найкращий аргумент.

- Як змінилися показники футболістів за два з половиною місяці, протягом яких вони перебувають у Німеччині?

- Динаміка очевидна, оскільки зараз у нас достатньо багато ігор з дуже хорошими суперниками, кожен з них знає, що являє собою «Динамо», і особливим чином налаштовується на гру з нами. До того ж, часто доводиться грати з командами на рік старшими, таких академій як «Тоттенхем», «Кельн» та ін.

- Чи багато часу витрачається на обробку результатів?

- За підсумками одного тренування або одного матчу необхідно 2-3 години на день, щоб отримати результати, проаналізувати їх, звести до єдиної таблиці та надати у розгорнутому вигляді тренерському штабу.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер