Максим СТЕЛЬМАХ: «Готові підтримувати поле НСК у хорошому стані у будь-яку пору року»

Максим СТЕЛЬМАХ: «Готові підтримувати поле НСК у хорошому стані у будь-яку пору року»

Випав сніг і тримається низька температура. А вже найближчої суботи нашій команді доведеться провести календарний матч чемпіонату України проти «Сталі» з Кам'янського. Зараз на головній арені країни кипить робота: прибирається сніг, чистяться підходи до стадіону, підігрівається поле.

Кореспондент офіційного сайту «Динамо» поспостерігала за роботами, що ведуться у чаші стадіону, та побувала у котельні, яка забезпечує підігрів поля. Про те, як газон витримав заморозки, і наскільки готовий до найближчого матчу, розповів начальник агрономічного відділу - головний агроном НСК «Олімпійський» Максим Стельмах:

- Газон зараз не в режимі сну. Прогноз погоди ми знали, готувалися до такої ситуації, сніг не став для нас несподіванкою, тож, ми провели усі необхідні процедури. Зокрема, зробили аерацію тонкими зубами, щоб сніг міг танути і швидко відводитися через дренажну систему поля, також обробку фунгіцидами, щоб попередити захворювання газону, і ще до початку опадів включили підігрів поля, тому сніг одразу почав танути. Тож зараз поле цілком зелене, підігрів забезпечує температуру близько 10-ти градусів тепла на поверхні газона. Снігу випало близько 20-ти сантиметрів, у вівторок залишилося всього 5, а у середу його майже зовсім немає. Уже у четвер зможемо стригти траву та готувати поле до матчу. Словом, найближчої суботи, у день гри, поле виглядатиме не гірше, ніж кілька тижнів тому. Воно не відчуло жодного дискомфорту під час цього снігопаду. Подібне трапляється не вперше, тож ситуація цілком стандартна. Сучасні технології дозволяють нам тримати його у хорошому стані у будь-яку пору року.

- Тобто ранні заморозки і велика кількість снігу негативно не вплинули на покриття?

- Ні, адже ми постійно контролюємо ситуацію. У нас працює котельня, на полі стоїть датчик температури. Тож, якщо навіть мороз вдарить несподівано, наприклад, вночі, і температура на газоні опуститься нижче +4 градусів, спрацьовує датчик, і автоматично вмикається підігрів. Температура плавно підвищується до +6, і котельня так само автоматично вимикається. Жодного стресу, замерзання, перегріву чи зайвої витрати електроенергії – усе стабільно. Крім того, якщо заморозки тривалі, ми накриваємо поле спеціальним теплоізоляційним покриттям, як зараз, і воно утримує тепло на поверхні газону навіть за зовнішньої температури -10-15 градусів.

- Розкажіть докладніше, як саме працює котельня?

- Система підігріву поля знаходиться на глибині 25 см – там прокладені кілометри пластикових труб на відстані 50 см. одна від одної. По цим трубам іде спеціальна рідина - етилен-гліголь, адже вода теоретично може замерзнути. Система поділена на два контури котлів, їх усього 26. Кожен з них гріє воду, тепла вода, у свою чергу, через теплообмінник, гріє етилен-гліколь, який потрапляє до труб, що ведуть на поле. Є панель управління, на якій я бачу показники усіх температурних датчиків поля на глибині 100 мм., 200 мм. та на поверхні. Повторюся, коли температура опускається нижче +4, котельня починає підігрів, якщо 0 градусів, вона підвищує свої потужності – це живий організм. Також можна керувати температурою і вручну. Під час екстремальних морозів чи, якщо під час матчу іде сніг, вмикаю другий контур, і температура підвищується швидше.

- Чому використовується саме етилен-гліколь?

- У нього краща тепловіддача, та він набагато щільніший за воду, краще пристає до труб. Через встановлені резервуари в залежності від тиску води в трубах, змінюється її рівень.

- Чи потрібен газону особливий догляд і живлення в період низьких температур?

- Звісно. Перш за все, необхідно вносити правильні добрива. Наприклад, не азотні добрива, які викликають ріст стебел трави, а калійні, які зміцнюють силу коріння. Газон для цього підготований та витривалий. Зелена маса також швидко не росте, а тримає силу в собі, тож перепади температур витримує спокійно.

- Чи шкідлива велика кількість снігу, який випав у середині листопада, а не у грудні чи у січні?

- Лише, якщо сніг сипле під час матчу. Котельня працює, він тане, поле стає перезволоженим і менш витривалим і легше пошкоджуватиметься. А зараз газон почувається так, наче пройшов просто сильний дощ – він до цього готовий.

- Які заходи з підготовки покриття передбачені в час, що залишився до матчу?

- До четверга ще потримаємо газон під покривалом, досягнемо повного танення снігу, потім очистимо краї, де підігрів найменший, а у п’ятницю розкриємо його, дамо трохи підсохнути, підстрижемо, укатаємо, і воно вже буде чудово виглядати.

- Ви також використовуєте штучне світло?

- Так, це ультрафіолетові лампи, вони одночасно і забезпечують газон променями, і підтримують температуру. Листя залишається зеленим, а коріння отримує необхідну енергію.

* фото В.Раснер

Copyright © FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер