«Манчестер Сіті» – «Динамо»: знайомимося з місцем майбутнього матчу

«Манчестер Сіті» – «Динамо»: знайомимося з місцем майбутнього матчу

Ідея будівництва в Манчестері нової арени народилася ще в 1989 році, коли місто розраховувало отримати Олімпійські ігри-1996.

Проектуванням стадіону займалася компанія Arup. Перший камінь у фундамент майбутнього міського стадіону заклав тодішній прем'єр-міністр Великобританії Тоні Блер у грудні 1999 року. Безпосередньо же будівельні роботи розпочалися в січні наступного року.

Стадіон будувався до Ігор Британської Співдружності з обов'язковим обладнанням бігових доріжок та був відкритий 25 липня 2002 року.

Називався стадіон «Сіті оф Манчестер» і на той момент міг прийняти 38 000 глядачів. Його особливістю було те, що одна з трибун була тимчасовою – її навіть не закривав дах, адже стадіон у майбутньому мав перетворитися на суто футбольний – сюди збирався переїхати клуб «Манчестер Сіті».

Після завершення ігор «Сіті оф Манчестер» закрився на реконструкцію, а майбутні господарі інвестували в цей проект близько 20 млн фунтів. Змінилося на стадіоні багато чого: тимчасова північна трибуна була демонтована, а на її місці збудована нова; поле було опущено вглиб на 6 метрів та наближене до південної трибуни, за рахунок цього на центральних трибунах з'явився третій ярус, а на тих, що за воротами, стало їх по два. Відповідно збільшилася й місткість майже до 48 000 місць.

«Манчестер Сіті» попрощався зі своїм старим стадіоном «Мейн Роуд» й у 2003 році переїхав на «Сіті оф Манчестер». Для відкриття оновленої арени було запрошено саму «Барселона» – матч відбувся 10 серпня й приніс новим господарям перемогу з рахунком 2:1. Перший же офіційний матч пройшов у рамках Кубка УЄФА – в гості завітав валлійський ТНС та був нещадно битий 5:0. Ну а перша гра в рамках АПЛ відбулася 23 серпня й завершився нічиєю 1:1 із «Портсмутом».

У липні 2011 року «Сіті оф Манчестер» було перейменовано на «Етіхад Стедіум» після укладення найбільшої спонсорської угоди з Etihad Airways. «Манчестер Сіті» отримує від угоди до 150 млн доларів за кожен рік співпраці, що є рекордом англійського футболу.

Трибуни спочатку мали стандартні для спортивних споруд назви – Південна, Північна, Західна та Східна. Проте з часом картина дещо змінилася: в 2004 році в ході голосування вболівальників клубу західна трибуна отримала ім'я Коліна Белла – колишнього гравця «Манчестер Сіті»; північна називається Family Stand – це сімейна трибуна; східна призначена для фанатів та зветься Kippax, назву цю запозичили з аналогічної трибуни на «Мейн Роуд»; ну а південь – South Stand – для шанувальників команди гостей.

Щоб сонячне світло якомога краще потрапляло на газон, частина даху стадіону зроблена прозорою. Освітлюється стадіон за допомогою 218 прожекторів.

Потрапити на «Сіті оф Манчестер» можна за допомогою безконтактних смарт-карт, а не через турнікети, як це зазвичай буває. Така система має пропускну спроможність до 1 200 людини на хвилину через усі входи разом.

До стадіону веде величезна дорога імені легендарного для «городян» Джо Мерсера (тренував клуб у 1965-1971 рр.), що знаходиться з північної сторони, вона дозволяє вболівальникам вільно пересуватися в околицях арени в день матчу й потім безперешкодно проходити до трибун.

На «Сіті оф Манчестер» встановлено два пам'ятники. На північному заході знаходиться статуя бігуна, а перед входом із південного сходу – композиція під назвою «B of the Bang», що зображає звуковий імпульс, свою назву вона отримала завдяки словам відомого спринтера Лінфорда Крісті, який на питання, в чому секрет його успіху, відповів, що стартує з першим звуком стартового пістолета, який зветься в Англії словом bang.

На стадіоні функціонують сім ресторанів, два з яких мають вид на поле. Крім того, є декілька конференц-залів. Паркінг розрахований на 2 000 автомобілів.

У 2004 році «Сіті оф Манчестер» отримав нагороду «За ексклюзивний проект будівлі», що вручається Королівським інститутом британських архітекторів.

Стадіон, до речі, не належить клубу – його взято в оренду у міської влади на 250 років.

Розташовується «Етіхад Стедіум» у 1,5 милі від центру Манчестера й на трохи меншій відстані від міського вокзалу Пікаділлі.

Рекорд відвідуваності (до 2015 року) було встановлено 13 травня 2012 року в історичному для клубу матчі національного чемпіонату з «Куїнз Парк Рейнджерс» – 47 435 осіб. Цього дня «Манчестер Сіті» вперше з сезону 1967/68 став чемпіоном Англії.

У квітні 2014 року стартував перший етап реконструкції стадіону, який завершився влітку 2015-го та дозволив збільшити трибуни до 54 331 місця.

Після відкриття нового ярусу вболівальники оновили рекорд відвідуваності «Етіхада» − на матчі проти «Сандерленда» 26 грудня 2015 року на трибунах зібралися 54 523 глядачі.

Загальна місткість стадіону після другого етапу реконструкції має становити 62 170 осіб, що буде досягнуто за рахунок добудови додаткових ярусів за воротами, але це буде в майбутньому, а поки всі погляди вболівальників нашого клубу спрямовані на одну з найкращих спортивних арен Британії в передчутті цікавого протистояння в Лізі чемпіонів «біло-синіх» проти манчестерських «городян».

* фото В.Раснер

Copyright © 2016 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер