Матч проти «Евертона», як шанс зламати неприємну серію в Англії, що триває для нас 33 роки...

Матч проти «Евертона», як шанс зламати неприємну серію в Англії, що триває для нас 33 роки...

Там, на туманному Альбіоні, київські динамівці досі так і не спромоглися в єврокубкових турнірах пізнати радість перемоги. І ось жереб знову надав нашому клубу такий шанс у вигляді першого поєдинку в 1/8 фіналу Ліги Європи проти ліверпульського «Евертона». До матчу на «Гудісон Парк» залишаються лічені дні, й саме час згадати не дуже приємну для нас історію зустрічей із англійськими клубами.

Почалася вона для «біло-синіх» 17 березня 1982 року в Бірмінгемі з матчу-відповіді 1/4 фіналу Кубка Чемпіонів проти місцевої «Астон Вілли» (на верхньому фото). Після нульової нічиєї в Сімферополі 39,000 фанів, що зібралися на «Вілла Парк», побачили два голи у виконанні своїх улюбленців Шоу на 5-й хвилині та Макнота на 43-й. Господарі мали велику перевагу впродовж усієї гри, а динамівцям явно не вистачало креативу через відсутність травмованих Володимира Безсонова та Леоніда Буряка, а також Володимира Веремєєва, який отримав на 40-й хвилині пошкодження та залишив поле.

Наступне рандеву відбулося за 15 років у Ньюкаслі на груповому етапі Ліги чемпіонів та завершилося з таким самим прикрим для гостей результатом. Два швидких голи у виконанні Барнса (10-а хвилина) та Пірсона (21-а) порадували майже всіх із 39,509 глядачів, але динамівці в підсумку не залишилися у програші, вийшовши до чвертьфіналу.

У наступному сезоні «біло-сині» забили перший в історії протистоянь із англійськими клубами гол на виїзді, причому зробив це на 2-й компенсованій хвилині в Лондоні на всесвітньовідомому «Уемблі» (за присутності 73,256 уболівальників) ніхто інший, як нинішній головний тренер нашої команди Сергій Ребров. Його гол (див. ВІДЕО) дозволив «біло-синім» уникнути поразки у грі з «Арсеналом» та звести матч до нічиєї – 1:1.

Далі в тій же Лізі чемпіонів та Лізі Європи аж до номінально останнього виїзду до Англії були лише поразки. Тричі в Манчестері (на «Олд Траффорд» від «Юнайтед» 1:0 та 4:0, а також на «Сіті Граунд» від «Сіті» 1:0), ще одного разу в Ньюкаслі 2:1, а також у Ліверпулі на «Енфілд Роуд» 1:0 та двічі в Лондоні проти «Арсеналу» (на «Хайбері» та «Емірейтс», обидва рази по 1:0).

Нарешті, серію поразок 1 грудня 2011 року у грі групового етапу Ліги Європи, яка відбулася в Сток-он-Тренті на стадіоні «Британія», перервав гол на першій компенсованій хвилині Огнєна Вукоєвича, який звів поєдинок із місцевим «Сток Сіті» до мирного результату – 1:1.

Отже, до майбутньої зустрічі в Ліверпулі динамівці в 11-ти матчах проти англійських клубів зазнали на їхніх полях дев'ять поразок та лише двічі зіграли внічию за різниці забитих та пропущених голів – 17-3 на користь наших суперників.

Але, як відомо, всі серії коли-небудь закінчуються. Можливо, цей день у багатій на події історії київського «Динамо» настане найближчого четверга й «біло-сині» зможуть здобути настільки довгоочікувану перемогу на полі клубу з країни-родоначальниці найпопулярнішої гри у світі.

Олег Задерновський

Copyright © 2015 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер