«Металіст» – «Динамо». Про відмінності у філософії гри та ключові протистояння

«Металіст» – «Динамо». Про відмінності у філософії гри та ключові протистояння

Стиль та філософія

Із приходом на тренерський місток Олега Блохіна стиль гри «Динамо» почав радикально змінюватися. Особливо це стало помітно у весняній частині чемпіонату, коли замість побудови оборонних редутів акцент став робитися на атакуючі дії. Дальні та ефективні закидання м'яча на нападників, швидкі розмашисті контратаки знову стали по-справжньому грізною зброєю «біло-синіх».

У нинішньому «Динамо» знайдено розумний баланс між українськими футболістами та легіонерами, причому на провідних ролях перебувають свої власні вихованці (або ті, які саме в Києві заявили про себе), такі як Олег Гусєв, Денис Гармаш та Андрій Ярмоленко.

Його візаві в «Металісті» Мирон Маркевич пішов іншим шляхом – латиноамериканським. У заявці харків'ян відразу 12 (!) представників Південної Америки (по шість із Аргентини та Бразилії), а футбольні вихідці з цього регіону славляться переважно відмінною технікою.

Ключовим плацдармом для «Металіста» є центр поля. Якщо харківському клубу вдається закріпитися в районі центрального кола, то його гравці отримують відмінну можливість обирати будь-який вектор напрямку для своїх атак.

У той же час для динамівців простір – найважливіше. У вільні зони, залишені господарями, неодмінно будуть вриватися гравці «біло-синіх». Віддати влучний пас на партнера на десятки метрів захисникам та півзахисниками «Динамо» не складає труднощів, а в майстерності Ярмоленка, Гусєва та Ідейє сумніватися не доводиться.

Ярмоленко – Азеведо

Навесні на якісно новий рівень вийшов один із ключових виконавців команди – Андрій Ярмоленко. Фланговий нападник став куди результативнішим (у 8 матчах весняної частини чемпіонату України він забив чотири голи, у той час як у 16 поєдинках «осені» на його рахунку було п'ять м'ячів). Тепер, просто спостерігаючи за його грою з трибуни стадіону або ж екрану телевізора, неозброєним оком помітна впевненість та зрілість у його діях. А особисті якості Ярмоленка перетворюють його на одного з лідерів колективу.

Впродовж гри Андрій постійно переміщується футбольним полем, часто змінюючись флангом із Олегом Гусєвим. Можна навіть не сумніватися, що ключовим протистоянням на полі в суботу стане рандеву Ярмоленко з лівим захисником «Металіста» – Марсіо Азеведо.

Бразилець перейшов до табору харківського колективу нинішньої зими з «Ботафого». І ось, відігравши лише шість матчів у чемпіонаті України, футболіст змусив не просто звернути на себе увагу, а й став одним із найбільш обговорюваних виконавців національної першості. Латиноамериканцю фактично не знадобився час на адаптацію в країні та колективі, тому він без проблем забронював за собою право виходити на поле у стартовому складі.

У першу чергу Азеведо відрізняється високою швидкістю та витривалістю, що робить його швидше не захисником, а латералем. До того ж, як і всі бразильці, із м'ячем Марсіо «на ти», що, в поєднанні з високою швидкістю, робить його подвійно небезпечним. Але в Харкові на нього чекає зустріч із суперником, від результату якої буде залежати багато чого...

Аруна – Шав'єр

Схоже, нігерійський півзахисник «Динамо» Лукман Аруна нарешті повністю адаптувався у столичному колективі, а початок 2013 року є чи не найкращим періодом у кар'єрі футболіста. Із приходом на тренерський місток Олега Блохіна гравець, трохи попрацювавши в «дублі», повернувся відразу до основи першої команди, ставши важливою фігурою в центрі півзахисної лінії. Так, іноді Аруна просто «розчиняється» на полі, але з кожним поєдинком це відбувається все рідше.

Забивши свій перший гол за «Динамо» якраз напередодні зимових канікул, дебют у весняній частині сезону Лукман відзначив ще одним влучним ударом – у ворота «Кривбасу», й забив єдиний гол «біло-синіх» у протистоянні з «Бордо» в Лізі Європи . Бенефісом же Аруни став попередній матч із «Дніпром», в якому він уперше у своїй динамівській кар’єрі оформив «дубль», скориставшись пасами Велозу та Ярмоленка.

У той же час навесні у «Металіста» «робить погоду» бразилець Клейтон Шав'єр. Складно, напевно, було б говорити про перспективи «Металіста» в боротьбі за друге місце, якби не голи капітана харків'ян, адже саме влучні удари вмілого півзахисника додали до скарбнички клубу цієї весни 10 очок (три перемоги та нічия).

30-річний хавбек володіє відмінним ударом із будь-якої дистанції та володіє найціннішою якістю для футболіста – вмінням опинитися в потрібний час у потрібному місці. До всього цього Шав'єр є ще й майстром штрафних ударів.

Весняна статистика клубів та революційна ситуація

Після поновлення чемпіонату України минуло вже вісім турів. У цих матчах динамівці здобули шість перемог, одного разу зіграли внічию та одного разу поступилися (19 очок). Різниця м'ячів – 15:3. Найкращим бомбардиром команди у весняній частині першості є Андрій Ярмоленко – чотири влучних удари. Шість із вісьмох матчів «Динамо» провело «на нуль».

«Металіст» же у вісьмох матчах весни здобув шість перемог та двічі зіграв унічию (20 очок). Різниця м'ячів – 16:7. Найкращим бомбардиром команди в цей період є Клейтон Шав'єр – сім голів.

Олег Задерновський, Андрій Недбайло

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер