Мігель Велозу – гравець «Динамо»!

Мігель Велозу – гравець «Динамо»!

Велозу підписав із «Динамо» чотирирічний контракт. Вже скоро футболіст приєднається до своєї нової команди, яка зараз готується до нового сезону в Австрії.

Поки є зупинимось детальніше на біографії чергового придбання клубу, на яке покладають особливі надії.

Лігель Луїш Пінту Велозу народився 11 травня 1986 року в родині багаторічного капітана «Бенфіки» Антоніо Велозу і його майбутня професії була вирішена заздалегідь…

В здоровому тілі здоровий дух!

У восьмирічному віці Мігель очікувано потрапляє до школи «Бенфіки», але слави там не знаходить. В 1999 році «Орли» не захотіли підписувати контракт із 13-річним хлопцем через…його зайву вагу!

Але відмова лісабонського клубу не зупинила Велозу і він вирішив пошукати долі в іншому місці. Пройшов рік і з хлопцем уклав угоду не хтось інший, а принциповий суперник «Бенфіки» - лісабонський «Спортинг».

За молодіжні команди «Левів» Мігель виступав п’ять років. Не раз його викликали до португальських збірних різного віку. Найбільшого успіху на цьому рівні він досяг 2003 року, коли переміг на домашньому чемпіонаті Європи серед 17-річних.

В 2005 році керівництво «Спортинга» вирішило відправити талановитого футболіста, який у сезоні 2004/05 завоював звання чемпіона молодіжної першості Португалії, в оренду до клубу «Олівайш і Москавіді» аби він набирався досвіду в другому дивізіоні. Але і тут Велозу не загубився, а навпаки, виграв зі своєю командою звання чемпіона!

Краще не придумаєш

Успіхи чіпкого та непоступливого опорного півзахисника не залишились непоміченими і його повернули до «Спортинга» дебютував у основній команді Мігель 12 вересня 2006 року в матчі групового етапу Ліги чемпіонів проти міланського «Інтера». Дебютував феєрично, оскільки його команда попри всі очікування перемогла 1:0, а самого 20-річного гравця визнали найкращим у матчі. Щоправда, в тому розіграші «Леви» із п’ятьма очками посіли четверте місце в групі.

Кар’єра Велозу стрімко набирала обертів і з часом він став основним виконавцем у своєму клубі. До того ж, лише через рік після дебюту в першій команді півзахисник одягне і футболку національної збірної. Після молодіжного Євро-2007, де Мігель зміг проявити себе найкращим чином, на нього звернув увагу тодішній наставник «Обраних» Луїс Філіпе Сколарі.

Вперше на матч за головну збірну країни Велозу вийшов 13 жовтня 2007 року у відборі до Євро-2008 проти Вірменії, а рівно через рік і один день, 14 жовтня 2008 року забив у ворота Мальти свій перший гол.

За 11 днів до дебюту в збірній Мігель побував у Києві, де в складі «Спортинга» зустрічався із «Динамо» в другому поєдинку групового етапу Ліги чемпіонів 2007/08. Тоді, нагадаємо, обидва матчі португальцям наша команда програла – 1:2 і 0:3, а наш герой відіграв усі 90 хвилин у першій зустрічі та вийшов на заміну на заключні 30 хвилин у другій.

Вперед і вгору

В 2010 році Мігель покинув «Спортинг», за який провів 170 матчів і забив 14 м’ячів, вигравши також два Кубки і Суперкубки країни, та перебрався до італійського «Дженоа» .

За генуезький клуб, який у сезоні 2010/11 фінішував на 10-й позиції у серії А, а минулої першості ледве уник пониження в класі, футболіст провів 49 матчів і забив два голи.

Але клубні справи окремо, а збірна окремо. На такому близькому для кожного українця Євро-2012 португальська команда, в складі якої одним із ключових гравців був Велозу, виглядала чудово, зупинившись за крок від фіналу, поступившись на стадії 1/2 в серії пенальті майбутнім тріумфаторам – іспанцям.

А все могло бути інакше, якби наставник «Обраних» Паулу Бенту не замінив майбутнього київського динамівця в екстра таймі, хоча до цього Велозу провів на турнірі усі п’ять матчів без замін…

Сподіваємось, в Києві у Мігеля здійсняться мрії про гідний виступ у Лізі чемпіонів, на який сподіваються і тисячі прихильників «біло-синіх».

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер