Михайло Коман приймає вітання

Михайло Коман приймає вітання

1 квітня в конференц-залі стадіону «Динамо» імені Валерія Лобановського зібрались керівники та ветерани українського футболу, друзі та колеги Михайла Комана. Привід – знаменитому динамівцю, нападнику легендарного складу киян 1954 року, який здобув перший в історії клубу Кубок СРСР, виповнилось 80 років!

В урочисто прикрашений зал ювіляр увійшов разом із дружиною Раїсою і сином Михайлом. Першим Михайла Михайловича-старшого привітав президент ФФу Григорій Суркіс: «З дитинства пам’ятаю ігри за участю Михайла Комана, але особисто познайомився з нашим іменинником лише в 1993 році. Він виховав плеяду талановитих футболістів, без яких не було б успіхів «Динамо» у 70-х і 80-х роках, і зумів передати накопичений досвід і знання. Вдячний вам за багаторічну працю, вірність футболу і бажаю у цьому ж залі відзначити 85-річчя, 90-річчя тощо». Побажавши ювіляру всього найкращого, Григорій Суркіч вручив Коману найвищу нагороду Федерації футболу України – медаль «За заслуги».

Президент «Динамо» Ігор Суркіс висловив надію, що Михайло Коман буде корисним «Динамо» і в 90, і в 100 років. Головне, щоб в іменника було здоров’я і щаслива сім’я. Від імені клубу Ігор Михайлович презентував динамівський золотий значок та інкрустований діамантами годинник, виконаний спеціально на замовлення «Динамо». Цікаво, що настільки цінний і, безумовно, раритетний екземпляр годинника був раніше презентований лише Президенту України Віктору Ющенку та сім’ї Валерія Лобановського.

Від свого імені і від першої команди «Динамо» Юрій Сьомін вручив ювіляру динамівську футболку під номером «80» і надписом «КОМАН». Михайло Михайлович не забарившись приміряв подарунок і залишався в ньому до завершення святкування.

Теплими словами і пам’ятними презентами вітали Михайла Комана колектив ДЮФШ «Динамо» імені Валерія Лобановського, представники київської міської федерації футболу, команди «Динамо-3», у якій іменинник працює і сьогодні, ветерани-динамівці, працівники клубу, вболівальники…

Після закінчення урочистої частини ювіляр запросив багаточислених гостей до святкового столу.

Многая літа, Михайле Михайловичу! 

Фотогалерея: Михайло Коман приймає вітання

                                                                        * * *
Михайло Михайлович Коман народився 1 квітня 1928 році в словацькому місті Люботин. Першим професіональним клубом для майбутнього динамівця став угорський «Партизан», у якому Коман почав грати в 1945 році. Потім, провівши кілька років у Бурштині й ужгородському «Спартаку», Михайло Михайлович переїхав до Києва в 1949 році. Переїхав для того, щоб на довгі роки пов’язати долю з київським «Динамо».

Завершати кар’єру гравця Коману довелось ранувато як за нинішніми мірками – у 31 рік, зігравши 149 матчів у чемпіонатах СРСР і забивши 62 м’ячі. У його послужного списку також «срібло» чемпіонату СРСР 1952 року, а також Кубок СРСР 1954 року.

Покидати Київ колишній футболіст не збирався, і вже з 1960 року почав свою тренерську роботу в «Динамо». Уже наступного року отримав звання «Заслуженого тренера України». Але Михайлу Михайловичу вдалось спробувати свої сили не лише на тренерському поприщі. Він був і тренером «Динамо» (1960-1973, 1992-1992), і тренером юнацької збірної СРСР (1975 г.), і начальником команди (1977-1984), і директором дитячо-юнацької школи (1974-1976, 1985-1987, 1993-1995). Працюючи тренером дублюючого і основного складів «Динамо», Коман підготував багато видатних футболістів, які принесли славу не лише клубу, а й країні: Соснихіна, Левченка, Круликовського, Мунтяна, Бишовця, Кащея, Веремєєва, Оніщенка, Боговика, Блохіна, Даміна, Зуєва, Кондратова та багатьох інших.

З липня 1995 року Михайло Коман – начальник «Динамо-3», і саме на цій посаді зустрічає свій 80-річний ювілей.


www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер