Михайло Суркіс: від життя треба отримувати задоволення і не думати про смерть

Михайло Суркіс: від життя треба отримувати задоволення і не думати про смерть

Михайло Суркіс прожив 101 рік, пройшов війну, був шанованим і кваліфікованим медиком. Своє останнє велике телевізійне інтерв'ю він дав кілька років тому Дмитру Гордону. Одним з питань від відомого журналіста було питання про те, як Михайло Давидович ставиться до смерті...

- Про смерть ви думаєте іноді або часто думаєте?

- Взагалі не думаю. Я знаю, що смерть - це кінець життя, фінал. А фінал є скрізь - у футболі, у спектаклі, фінал є фінал. Ще мучитися цими думками. Про що ви говорите? Мій принцип такий - від життя треба отримувати задоволення, навіть від зустрічі з недругами. Чому? Недруги тебе мобілізують на опір, на відповідні відповіді. Так навіщо? Треба всьому радіти.

- Коли ви йшли на фронт, ви не боялися. А смерті ви боїтеся?

- Я про неї не думаю, це трапляється з кожним. Римма Яківна (дружина Михайла Давидовича) померла тихо і спокійно. Пішла з життя без криків, без нічого. О 6 ранку і все. І зі мною це може статися.

Навпаки я не хочу мучитися перед смертю. Якщо настане цей час, спокійненько піти. Єдине я думаю, як зробити так, щоб мої діти, внуки, внучки, правнуки не нервували, а навпаки, спокійно поставилися до цього. З повагою до мене, померлого, з тою ж повагою, як і ставилися за життя. Це не бравада. Це я вам кажу правду - я про смерть не думаю, мене це не лякає.

Повне інтерв'ю

частина 1 - https://www.youtube.com/watch?v=NbqoeROY2C4&t=0s

частина 2 - https://www.youtube.com/watch?v=HZkAlLv7F34&t=0s

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер