Микола Мисліцький: «Клініка «Борис» максимально взаємодіє з «Динамо»

Микола Мисліцький: «Клініка «Борис» максимально взаємодіє з «Динамо»

Двічі на сезон наші гравці проходять у клініці поглиблене медобстеження, на матчах чергують машини швидкої допомоги «Борис», футболісти регулярно проходять діагностику та різноманітні обстеження під час реабілітації після травм тощо. Докладніше про співпрацю розповів завідувач служби невідкладної допомоги та поліклінічного відділення «Бориса» Микола Мисліцький.

- З чого почалася співпраця «Бориса» й «Динамо»? Як довго вона триває?

- Коли я прийшов працювати до клініки «Борис» у 1997 році, вона вже була партнером ФК «Динамо» (Київ) завдяки нинішньому президенту клініки Михайлу Радуцькому. Співпраця триває, уже майже рідними стали (посміхається). Звісно, спільна праця з кожним роком розширювалася. Спочатку це був один напрям – обслуговування футбольних матчів, які проходили ще на Республіканському стадіоні до реконструкції. Із розширенням клініки, її можливостей, діагностичної бази, само собою, збільшилася кількість напрямків співпраці з «Динамо».

- З якими проблемами до вас найчастіше звертаються футболісти?

- З найрізноманітнішими. Спорт загалом і футбол зокрема – дуже травматичний, тому найчастіше маємо справу з широким спектром спортивних травм.

- Розкажіть про обладнання, яке використовується під час діагностики. Наскільки воно сучасне, відповідає останньому слову техніки?

- Нині клініка «Борис» оснащена найсучаснішим обладнанням та має потужну діагностичну базу для будь-якого виду обстеження. Адже правильно поставлений діагноз – запорука успішного лікування. У цьому плані в нас немає ніяких обмежень: маю на увазі комп’ютерну та магнітно-резонансну томографію, денситометрію, ультразвукову діагностику. Також у нашій клініці є й телемедицина, тобто, якщо виникає необхідність, маємо можливість порадитися з колегами за океаном, зокрема з американськими лікарями з Майямі як в діагностичному, так і в лікувальному плані, та отримати вичерпну інформацію щодо лікування того чи іншого пацієнта.

- Не менш важливим є й професіоналізм лікарів. Скільки співробітників працює в клініці? Якої категорії?

- У нас працюють найкращі лікарі. Це висококваліфіковані співробітники, які мають періодично атестуватися, підвищувати свій професійний рівень. Лікарі завжди були та залишаються головним пріоритетом клініки «Борис». Майже 90% мають вищі кваліфікаційні категорії. Високопрофесійну консультацію надають доктори та кандидати медичних наук. Це спеціалісти всіх профілів, які можуть проконсультувати та надати допомогу будь-якого виду. Усього в нас працює близько 600 фахівців на двох діагностичних базах – на Осокорках та на Великій Васильківській.

- На домашніх матчах «Динамо» завжди чергує бригада швидкої допомоги «Борис». А поєдинки інших київських команд ви також обслуговуєте?

- Поєдинки за участю динамівських команд ми обслуговуємо завжди. Це ігри, які відбуваються на НСК «Олімпійський», стадіоні «Динамо» імені Валерія Лобановського та на базі в Кончі-Заспі. У нас є офіційно укладений договір. Що стосується інших клубів, якщо вони виявляють бажання, щоб клініка «Борис» забезпечувала медичну допомогу під час матчу, то керівники домовляються на своєму рівні. Зазвичай ми нікому не відмовляємо.

- Чи можливий виїзд медичної бригади в інші міста?

- Звісно, ми практикуємо такі виїзди. Нещодавно я в ролі лікаря бригади невідкладної допомоги був в Одесі, коли «Динамо» грало з «Шахтарем» у матчі за Суперкубок, оскільки кияни були господарями. Також наші бригади працювали у Львові та інших містах України.

- Яку найсерйознішу допомогу доводилося надавати гравцеві під час матчу? Можливо, вам запам’ятався якийсь випадок?

- Одразу не згадаю. Іде звичний робочий процес, у якому ми завжди готові надати допомогу. На щастя, серйозних пригод чи травм, коли б доводилося надавати допомогу в повному обсязі, на моїй пам’яті не було.

- Який порядок дій у випадку, коли комусь потрібна ваша допомога?

- На НСК «Олімпійський» під час проведення будь-якого матчу перебувають три бригади невідкладної допомоги, ми розгортаємо п’ять медичних пунктів. Крім того, за межами чаші стадіону по секторах працюють чотири піші патрулі. Два з них перебувають біля східної трибуни: один чергує від 23-го до 39-го сектора (між першим і другим медпунктом), інший – від 39-го до VIP-сектора (там працює окремий патруль). Ще один відповідає за сектори від 1-го до 23-го (південна трибуна). Також працює медпункт у районі 72-го сектора та VIP-медпункт на першому рівні. На нульовому рівні є спорт-медпункт для футболістів. Також для гравців призначена окрема бригада лікарів, яка чергує на бігових доріжках, між лавами запасних обох команд. Є можливість викликати додаткові бригади в разі необхідності. Я перебуваю в контрол-румі та координую всі їхні дії. Якщо надходить сигнал від служби безпеки стадіону про те, що в певному секторі людині стало погано, логістика надання допомоги така: знаючи структуру стадіону та місця дислокації своїх медпрацівників, я відразу ж посилаю співробітника до того сектора, звідки надійшов сигнал. Піший патруль надає допомогу, орієнтується в стані пацієнта. Якщо той може самостійно пересуватися, після надання першої допомоги його переводять до найближчого медпункту, де чергує лікар і надає подальшу медичну допомогу. У разі необхідності госпіталізації, ми транспортуємо пацієнта до найближчої клініки або в ту, яка за профілем може надати необхідну допомогу. Якщо ж людина не в змозі пересуватися самостійно, піший патруль за допомогою стюардів евакуює її до найближчого медпункту.

- Чи є у вас дитяче відділення? Юні динамівці з ДЮФШ також проходять діагностику в «Борисі»?

- Обов’язково. На проспекті Миколи Бажана в нас є і дитяча поліклініка, і дитячий стаціонар, і дитяча бригада невідкладної допомоги на догоспітальному етапі, амбулаторно-поліклінічної допомоги та стаціонарної. Словом, охоплено всі етапи.

Світлана Полякова, журнал «Динамо Київ»

Цей та інші матеріали про виступи та життя «Динамо» читайте у свіжому номері журналу «Динамо Київ» (№4 (87)

Copyright © FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер