Мирча Луческу: «Важливо тактично правильно побудувати гру»

Мирча Луческу: «Важливо тактично правильно побудувати гру»

Перед завтрашнім матчем традиційно на питання журналістів відповів головний тренер «Шахтаря» Мирча Луческу.

- Містер Луческу, як би ви оцінили нинішній стан поля?

- Важливо, що підросла трава, тому й вологість вбирається набагато краще. Зазвичай такі поля можуть вплинути на гру, а в певних випадках – і на результат. Напевно, ви бачили, як вчора посковзнувся гравець «Арсенал», коли «МЮ» забивав перший гол. Таке поле вимагає більшої уваги і концентрації в кожному епізоді. Тому я й перевіряю кожного разу стан поля, щоб внести певні корективи. Очікується, що дощі будуть тривати, тому ми маємо бути готовими до того, що поле буде важким. Це важливий момент – і для результату, і для спектаклю, який збираються продемонструвати команди.

- Під час підготовки до матчу ви відпрацьовуєте пробиття пенальті?


- Навіть не хочу думати про це, тому ми нічого не тренуємо. Втім, я не виключаю, що може бути додатковий час і серія пенальті, оскільки команди за рівнем приблизно рівні. Пенальті перед грою спеціально не тренуються. Це лотерея: під час тренування можеш забити всі пенальті, а в грі – жодного. Багато великих гравців не забивали пенальті, оскільки багато чого залежить від упевненості й самопочуття футболіста в конкретний момент.

- Ажіотаж довкола матчу неймовірний. Чи є у вас якісь особливі методи, щоб погасити цю «пожежу» і направити в продуктивне русло?


- Ми маємо бути раді, що дісталися вже цього рівня. Так само і «Динамо»… Це свято для всього українського футболу. Шкода, що наші команди зустрілися в півфіналі між собою. Я й, напевно, Сьомін вважали за краще грати з іншими командами. За великим рахунком, в іграх між нами може бути відсутній хороший спектакль – дуже добре ми знаємо один одного, сильні і слабкі сторони футболістів команд. Тут важливо, в першу чергу, наскільки грамотно тренер побудує гру команди. А на кону, самі розумієте, вихід до фіналу Кубка УЄФА. Не можна говорити, що нічийний результат в першому матчі зіграє однозначно на нашу користь, тому що за ті п’ять років, що я працюю в «Шахтарі», «Динамо» неодноразово вигравало в Донецьку. Нам не можна думати про той м'яч, що було забито в Києві, а необхідно виходити з результату 0:0.

- Якби вам запропонували перемогу в чемпіонаті чи вихід до фіналу Кубка УЄФА, що ви оберете?

- Я не відповідаю на питання, які розпочинаються зі слів «якби».

- Настав час вирішальних для «Шахтаря» матчів у нинішньому сезоні. Чи можна сказати, що й футболісти підійшли до цього періоду в своїй найкращій формі?

- Тільки футбольне поле покаже, в якій формі ми зараз знаходимося. Вся наша підготовка буде залежати і від того, як гратиме суперник. Поки що я задоволений, як зараз виглядає команда. В останній грі в Кривому Розі ми грали весь другий тайм у меншості, але фізично ні в чому не поступалися, а інколи й перевершували суперника. Багато чого буде залежати від того, наскільки гравцям вдасться виконати установку на гру. Бажання, звичайно, буде, але обов’язково треба буде проявити волю до перемоги.

- В Україні ви ще жодного разу не програвали Сьоміну. Вам знайомий секрет гри проти його команди?

- Я про це ніколи не замислювався. До кожної гри я готуюся окремо і не живу статистикою. Всі наші матчі – в минулому, завтра ж буде нове протистояння.

- Останнім часом «Шахтар» набагато сильніше проводить другі тайми своїх матчів. Це плановане посилення гри чи так виходить само собою?

- Це може бути ваша думка, але я з нею не погоджуюсь. Спочатку, звичайно, команди починають гру в однаковому функціональному стані. Найважливіше – тактично правильно побудувати гру і зробити так, щоб більше втомлювався саме суперник. Тому, можливо, вам і здається, що наприкінці матчів ми свіжіші, ніж наш суперник. Якщо провести паралель із вчорашнім матчем «Арсеналу» та «МЮ», то підопічні Алекса Фергюсона показали, як правильно будувати свої дії в грі з молодою командою.

- В команді кілька футболістів знаходяться під загрозою дискваліфікації на гіпотетичний фінальний матч. Цей факт якимось чином вплине на їхню завтрашню гру?

- Не хотілося б говорити «якби». Поки що ми про це навіть не думали і нікого не попереджали. Вони будуть грати, і перед усіма стоятиме завдання досягти результату, який дозволить пройти до фіналу Кубка УЄФА. Якщо ж ми будемо думати про це, то належним чином не підготуємося до завтрашньої гри.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер