Місце зустрічі – домашній стадіон «Зальцбурга»

Місце зустрічі – домашній стадіон «Зальцбурга»

Домашнім стадіоном «Зальцбурга» є «Ред Булл Арена» (під час матчів єврокубків УЄФА стадіон має офіційну назву «Зальцбург»). 

Арену, що мала стати одним із стадіонів Євро-2008, було побудовано впродовж 15 місяців. Будівництво почалося у жовтні 2001 року та завершилося вже у березні 2003 року. 8 березня відбувся прем’єрний матч між командами «Вюстенрот» Зальцбург та ФК «Кернтен» (1:1). 

Спершу стадіон мав назву «Вальс-Зіценхайм» на честь однойменного селища під Зальцбургом, у якому він розташований. 

Після придбання клубу компанією Red Bull у 2005 році назву стадіону було змінено на Red Bull Arena. Ідентичні назви мають домашні арени «РБ Лейпциг» та «Нью Йорк Ред Буллз». Звісно, усі ці клуби мають того самого власника – компанію Red Bull. 

Матчі Євро-2008 стадіон приймав під своєю старою некомерційною назвою «Вальс-Зіценхайм». Під час континентальної першості тут відбулося три поєдинки групової стадії, усі за участі збірної Греції, причому в усіх трьох діючи континентальні чемпіони зазнали поразок, у тому числі від майбутніх чемпіонів, іспанців. 

Після будівництва стадіон вміщував усього 18,250 глядачів, проте перед континентальною першістю кількість глядацьких місць збільшили до понад 30 тисяч. 

Тепер базова місткість стадіону становить 30,188 глядачів, а під час єврокубкових змагань – 29,520. 

Перший матч після реконструкції трибун відбувся 25 липня 2007 року. Усі квитки було продано на товариський матч, у якому «РБ Зальцбург» приймав «Арсенал». Понад 30 тисяч глядачів стали свідками домашньої перемоги «биків» завдяки єдиному голу, який забив Владімір Яночко. 

Перший єврокубковий солд-аут відбувся 31 липня 2013 року, коли на матчі кваліфікації Ліги чемпіонів «Зальцбург» - «Фенербахче» зібралося 28,793 глядачі. 

Новий єврокубковий рекорд відбувся на річницю відкриття, 8 березня 2018 року, коли 29,520 глядачів стали свідками протистояння з дортмудською «Борусією», за підсумком якого «Зальцбург» вперше пробився до чвертьфіналу єврокубка – Ліги Європи.

Втім, на матчах австрійської Бундесліги трибуни «Ред Булл Арени» заповнюються не так активно, і починаючи з сезону 2018/2019 керівництво клубу прийняло рішення відкривати частину секторів тільки для власників сезонних абонементів та зменшити таким чином місткість трибун до 17,218 місць для більшої компактності та кращої атмосфери домашніх матчів. 

Цікаво, що спершу після Євро-2008 за домовленістю з місцевою владою планувалося повернути оригінальну місткість стадіону, проте керівництво «РБ Зальцбург» залишило розширену кількість глядацьких місць, що викликало хвилю невдоволень та протестів з боку місцевої влади та екологів. Врешті-решт клуб все ж отримав дозвіл не зменшувати місткість. Тим не менше, стадіон не є найбільшим за місткістю у країні, поступаючись віденському «Ернст Хаппелю». 

Певний час Red Bull Arena була єдиним стадіоном в австрійській Бундеслізі зі штучним покриттям, однак з 2008 року керівництво клубу вирішило змінити покриття на натуральне. 

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер