На НТБ «Динамо» завершилася масштабна реконструкція критого манежу

На НТБ «Динамо» завершилася масштабна реконструкція критого манежу

На тренувальній базі «Динамо» у Віті-Литовській протягом останніх місяців тривала масштабна реконструкція критого манежу. І ось із початком зимового сезону та настанням сильних холодів повністю оновлений манеж відчинив свої двері для тренувань динамівських команд різного віку.

Докладно про те, що включала в себе реконструкція, клубному сайту розповів директор департаменту з питань будівництва та інфраструктури Гоча Гобеджишвілі:

- Роботи з реконструкції критого манежу велися протягом двох із половиною – трьох місяців. У процесі реконструкції було виконано низку робіт. По-перше, був устелений новий штучний газон. Старе покриття було повністю демонтоване, після чого були проведені роботи з підсипки, гранвідсіву, ущільнення та вирівнювання всієї площини футбольного поля у відповідності до регламентних параметрів ухилу. Потім була застелена підоснова – прогумований ущільнений матеріал підкладки. Після цього був устелений новий штучний газон, який ми замовляли в Нідерландах. Висота ворсу становить 50 мм.

Що стосується засипки – перевагу ми надали екологічній корковій засипці – це синтетичний матеріал, який не рекомендується використовувати на відкритих просторах, оскільки в процесі експлуатації при випаданні опадів і перепадах температур він руйнується і має неприємний запах. А у закритих приміщеннях цю засипку, навпаки, рекомендують використовувати, і в даному випадку це екологічно чистий матеріал. Наскільки ми знаємо, в Україні у критому приміщенні цей матеріал використовується вперше.

Ми залучали фахівців у цьому питанні, які відповідно до досвіду використання цих матеріалів у європейських футбольних манежах, давали рекомендації щодо експлуатації синтетичного покриття та засипки. Футбольне поле манежу відповідає всім європейським нормам та стандартам та готове приймати офіційні матчі турнірів, які допускають проведення змагань на штучному покритті.

Крім заміни газону в процесі реконструкції манежу виконувалась і низка інших робіт. Зокрема ми провели обслуговування газових обігрівачів. В результаті 4 обігрівачі з 28 було відремонтовано, що дало додаткові потужності з обігріву приміщення манежу.

У повному обсязі було замінено гасну захисну сітку, встановлену по периметру для того, щоб м'ячі не вдарялися у конструкції манежу. Її площа становить близько 13,5 тисяч квадратних метрів. Після демонтажу старої сітки металеві конструкції були очищені від пилу, який там накопичився. Після цього по площині стелі та боковим стінах встановили нову сітку.

Фахівцями було проведено ревізію всіх інженерних систем. Йдеться про електричні, слабострумні мережі, систему газопостачання. У повному обсязі було проведено діагностику та виконано поточні ремонти даних систем.

Також було виконано лакофарбові роботи. Вони включали фарбування металоконструкцій трибун. Їхнє фарбування здійснювалося за територією манежу. Крім них були санітарно оброблені та пофарбовані всі металеві конструкції, що знаходяться в манежі, зокрема вежа для відеозйомки, залізобетонний цоколь по периметру манежу.

Крім того, в рамках реконструкції було виконано ремонт щитів для рекламних банерів, встановлено декоративне обрамлення.

Ми вже замовили та отримали нові сидіння для глядачів, найближчим часом вони будуть встановлені. Це близько 800 глядацьких місць. Також незабаром табло в манежі буде замінено на нове, більших габаритів.

Капітальне будівництво тренувальної бази «Динамо» не обмежується реконструкцією манежу. Вже зараз на базі в Кончі-Заспі будується тренажерний зал із підсобними приміщеннями загальною площею 720 квадратних метрів. Це індивідуальне проектування. Ми розглядали аналоги подібних залів, які є на тренувальних базах топ-клубів Європи, але точно такого залу, як будується у нас, немає ніде.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер